Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2014 yılında PKK'ya karşı 290 operasyon talebinde bulunduğu ancak valilerin çözüm sürecini de dikkate alarak bu taleplerin yalnızca 8'ine "olur" cevabı verdiği şeklindeki haberlerin tevatür olduğunu, böyle bir tespit veya talebin olduğunu zannetmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programında, çözüm süreci nedeniyle TSK'nın operasyon taleplerinin birçoğunu valilerin talimatlar gereği geri çevirdiğini hatırlatılması üzerine de Ekonomi Bakanı Zeybekçi böyle bir şey duymadığını iddia etti.

'DEVLETİN HOŞGÖRÜ VE ANLAYIŞINI BİRİLERİ SUİSTİMAL ETTİ'

Zeybekci, Denizli Polisevi'nde Gaziler Günü dolayısıyla gazilerin onuruna verilen yemeğe katıldı. Bakan Zeybekci yemek sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Doğu ve Güneydoğuda seçim güvenliği hakkında bir soruyu Zeybekci, önceki dönemlerde devletin hoşgörüsü ve anlayışını birilerinin suistimal ettiğini ifade etti. Zeybekci, "Birilerinin kötü kullandığını ve bunu maalesef seçimlerde de bir baskı yada başka amaçlar için kullanıldığını gördük. Son günlerde yaşadığımız bölücü terör eylemlerinden sonra devletimizin kararlı tutumu orada terörün ve bölücü terör örgütünün kökü kazınana kadar operasyonların devam edeceğine yönelik kararlılığın bence orada seçimle ilgilide olumlu bir ortam yaratacaktır diye düşünüyorum. Ama diğer taraftan yüksek seçim kurulumuzun böyle bir durumda yani insanı orada tehdit ettikleri bu köyden, bu sandıktan tamamı PKK'ya çıkacak şeklindeki tehditlerini o köylülerin üzerinde korkuyu ortadan kaldıracak en azından faydası olacağına inandığım ilçelere taşınarak kimsenin nerede oy kullanıldığını belli olmayan karışarak, karışık oy kullanarak ve oy sayımı gerçekleşeceği bir ortam yaratılmasını ben gerektiğine inanıyorum hala. Bu gerçekleşmese bile devletin orada hakimiyeti terör örgütünün oradaki bu baskıyla oy alma eylemlerini, artı devletin varlığını hisseden vatandaşlarımız daha özgürce diledikleri partilere oy kullanacaktır diye düşünüyorum. Yani şöyle söyleyeyim; şu anki ortam 7 Haziran seçimlerindeki baskıyla kullandırılan oy ortamına göre daha demokratik bir sonucun çıkmasını, insanların daha özgürce hareket edebilmesini, insanların devleti yanlarında hissederek oy kullanabilmelerini daha sağlayıcı bir ortam diye düşünüyorum." dedi.

'O GÜNÜN AMAÇLANAN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BİRAZ TEREDDÜT YAŞANMIŞ OLABİLİR'

Zeybekci, TSK'nın PKK'ya karşı 290 operasyon talebinde bulunduğu ancak valilerin çözüm sürecini de dikkate alarak bu taleplerin yalnızca 8'ine olur cevabı verdiği şeklinde çıkan haberlerin tavatür olduğunu öne sürdü. Bakan Zeybekci şöyle devam etti: "Bunların hepsi tevatürdür. Hiç bir zaman için devlet şurada şöyle bir tespit var dendiğinde bunun önünde engelleyici bir şekilde yer almaz. Ben bunların o dönemde böyle bir tespit yapıldığını veya böyle bir talebin olduğunu zannetmiyorum. Ama ben bugüne dönmek istiyorum. Bugün yapılan operasyonlarda sonuna kadar kökü kazılana kadar Allah'ın izniyle devam edecek."

EKONOMİ BAKANI CUMHURBAŞKANI'NIN SÖZLERİNİ DUYMAMIŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programında, çözüm süreci nedeniyle TSK'nın operasyon taleplerinin birçoğunu valilerin talimatlar gereği geri çevirdiğini hatırlatılması üzerine de Ekonomi Bakanı Zeybekçi böyle bir şey duymadığını iddia etti. Zeybekci, "Zannetmiyorum arkadaşlar ben öyle bir şey duymadım. Daha doğrusu Bakanlar Kurulu'nda da evet rahatsızlıklar dile getiriliyordu. Tespitler yapılıyordu. Bunlarla ilgili gereği de yapılıyordu. Ama şöyle silahlı bir eylem olmadığı sürece silaha başvurmanın ülkenin birliği daha doğrusu o günün amaçlanan hedefleri doğrultusunda biraz böyle tereddüt yaşanmış olabilir. Buna ben bir şey söylemiyorum. Ama göz göre göre de eylem varsa göz göre göre saldırı varsa 'aman dokunmayın' diyen hiç bir zaman hiç kimse olmamıştır. Ne valisi ne de başka birisi." şeklinde konuştu.

'HAKKIN OLMADIĞI TEK BİR YER SİYASETTİR'

1 Kasım seçimlerinde yeni listeler hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Zeybekci, siyasette hakkın millete ait olduğunu ifade etti. Zeybekci, "Bütün insanların birbiri üzerinde hakkı vardır. Sizin benim üzerimde benim sizin üzerinizde hakları vardır. Hakkın olmadığı tek bir yer vardır. O da siyasettir. Siyasette hak millete aittir. Siyasette hak partiye aittir. Onun için bu nöbet değişimi anlamına gelen 7 Haziran seçimlerinden sonra veya önceki dönemlere nazaran gerçekleştirilen bu listelerdeki değişiklikler ülkemize hayırlı olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

'TUĞRUL TÜRKEŞ PARTİMİZE KAZANÇ SAĞLAYACAK'

Bakan Zeybekci AK Parti'den aday olan eski MHP Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş'in partinin kazancı olacağını öne sürdü. Zeybekci şunları kaydetti: "Hayırlı olsun. Benim bu konuda görüşlerim pozitifti. Bir sembol isim olan Türkiye'de hakikatten vatan millet dediğinde, ülke dendiğinde, bayrak dendiğinde vatan dendiğinde bir şekilde inisiyatif alabilen rahmetli Alparslan Türkeş'in de gerek devlet adamlığını, gerek vatan sevgisiyle, gerekse millet sevgisiyle herkesin kalbinde bir yeri vardır. Onu temsil anlamında da Tuğrul Türkeş Bey partisinde sembol isimlerden birisidir. Bizim aramızda olması bizim için sevinçtir. Siyaseti bizimle devam etmesinin partimiz anlamında bir kazanç olduğunu düşünüyorum."