25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin ardından Parlamento'ya giren milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra kayıt işlemleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmeye devam ediyor. Ekonomi Bakanı Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de kayıt işlemlerini tamamladı.

Kayıt sonrası Zeybekci, gazetecilerin sorularını cevapladı. 4 bakanın istifasına sebep olan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende mücevher sektörünün 'ihracat şampiyonu' olarak ödüllendirilmesi ve kendisinin ödül vermesi konusundaki bir soruya Zeybekci, "Adı geçen şirketin yönetim kurulu başkanını dün gördüm. Simaen de tanımam. Hayatımda ilk defa gördüğüm bir şahıstır. Vicdanen rahatsız olacağım hiç bir şeyi de yapmam." yorumunda bulundu.

7 Haziran akşamından sonra MHP'nin genel itibariyle daha pozitif açıklamalarının hep beraber görüldüğünü söyledi. Kendisinin AKP'nin CHP ile değil de MHP ile hükümet ortağı olmasına daha olumlu bakıp bakmadığının sorulması üzerine Zeybekci, "CHP'nin söylemlerine bakacak olursak kendi içindeki tereddüt yaratan açıklamaları ve sonraki başbakanlık ile ilgili genel başkanın önerileri, siyaseten ciddi karşılanmayacak, talihsiz açıklamalar. Ama diğer taraftan MHP'nin genel itibariyle daha pozitif açıklamalarını hep beraber görüyoruz. Bu benim yorumum değil, kamuoyunun yorumu." karşılığını verdi.

Siyasetin bu döneminde partilerden yapılan açıklamaların dikkate alınacağını dile getiren Zeybekci, "Partilerin de bir kamuoyu vardır, AK Parti'nin de bir kamuoyu vardır ve bu kamuoyunun hükümet görüşmelerinde etkili olması kaçınılmazdır. Görüşme yürütecek yetkili olan ekibin fikirlerinde etkili olacaktır. Ben o anlamda söylemiştim MHP ile ilgili sözlerimi." şeklinde konuştu.

MHP'nin de koalisyon için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın anayasal sınırlarına çekilmesi de dahil bazı şartlarının bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Zeybekci, "AK Parti olarak bu konudaki bizim görüşümüz sayın cumhurbaşkanımız anayasal çerçevesi içindedir. Cumhurbaşkanmızın görev ve sorumlukları, yetkileri ile ilgili bizim tartışacağımız hiçbir şey yoktur." diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Ver Bilal'i, al hükümeti" açıklamasıyla ilgili ise Zeybekci, "Ben öyle bir şey hatırlamıyorum. AK Parti olarak bizim görüşümüz Cumhurbaşkanı, Anayasal çerçevesi içindedir. Görev ve sorumluluklarıyla ilgili tartışılacak bir şey yok." şeklinde konuştu. MHP'nin 17-25 Aralık açıklamaları konusunda da Zeybekci, "Bunlar bizim partinin yapacağı değerlendirmeler. TBMM ve hukukun verdiği kararlar vardır. Eğer TBMM ve hukuk. Hukuki anlamda incelemek lazım. Çok teknik." ifadelerini kullandı.

Çözüm süreci konusunda bilgi veremeyeceğini, kendi şahsi görüşlerini açıklamasının da yanlış olacağını ifade eden Zeybekci, koalisyon görümelerinde hızlı yol alınacağını düşündüğünü kaydetti. AKP-MHP koalisyonun güçlü olup olmadığına ilişkin soruya ise Zeybekci, "Kamuoyu böyle görüyor. Yani şahsi olarak söyleme noktasında değilim. Hangi taraf pozitif şekilde yaklaşır, ihtimaller nedir derseniz görüntü biraz o daha kolay görülüyor." şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın yarın toplanacağının hatırlatılarak, faizlerin indirilmesi yönündeki görüşünü koruyup korumadığı sorusu üzerine Zeybekci, "Faiz indirilmesi ile ilgili tabi ki görüşlerimizi sonuna kadar koruyoruz. Türkiye'de faizlerin inmesi ekonominin yararınadır." dedi. Faizlerin inmesinin maliyetlerin düşmesi ve yatırım ortamının iyileşmesi anlamı taşıyacağını dile getiren Zeybekci, aynı zamanda daha çok istihdam ve daha çok büyüme demek olduğunu söyledi. Zeybekci, "Önümüzdeki süreçte yani hükümetin kurulması ile birlikte uygun ortamın çok daha hızlı oluşacağını ve Merkez Bankası'nın da elinin rahatlayacağını, önümüzdeki dönemde enflasyon ile ilgili iyi rakamlar gelmeye ve cari açık problem olmaktan çıkmaya başladığında, istikrarın da yeniden inşa edilmesi ile birlikte MB'nın çok daha kolay bir şekilde hareket edeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.