Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk vatandaşlığı kıstasların taşıyabilme özellikleri olan her kim varsa, her daim kapımız açıktır. Bu Türkiye’ye dinamizm kazandıracaktır" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’de Pınarlar köyünde bayram namazını kıldıktan sonra Tavas ilçe meydanında halkla bayramlaştı. Kendisini karşılayan çocuklara bayram harçlığı veren Bakan Zeynekci, bayramlaşma sonrasında Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına alınması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Zeybekci, "Bu bayram vesilesiyle, ben öncelikle, bu bayram yüzü suyu hürmetine, Yüce Rabbim’den tüm insanlığın üzerindeki, bütün İslam aleminde akan göz yaşları, akan kanlar, kardeş kanları bir an önce dursun diyoruz. Zulümler bitsin inşallah diyoruz. Bu masum katliamı bitsin inşallah diyoruz. Tüm vatandaşlarımıza da başbakanımızın sözüyle, ’yolların kralı değil, yolların kuralı vardır’, yollarda giderken seyahatlerinizde tedbirli olun diyorum" ifadesini kullandı.
"Ekonomik teşvik paketleri çok önemli"
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan teşvik paketini de değerlendiren Bakan Zeybekci, "Gerek yatırım teşvikleri ile ilgili, gerek ihracat teşvikleri ile ilgili, gerekse Eximbank ve Kalkınma Bankası konuları ile ilgili, yatırım ve ihracat teşvikleriyle ilgili konularda G20 ekonomi bakanları toplantısının dönüşünde yani önümüzdeki hafta, Başbakanımızın satır başlarıyla beyan ettiği, ekonomi ile ilgili atılan yeni adımların detaylarını kamuoyuyla, paylaşacağız. Çok önemli bir açıklamaydı. Ekonomi teşvik konusunda tarihi bir dönüm noktasını yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
"Teşvikleri önümüzdeki hafta açıklayacağız"
"Artık bölgesel teşviklerin iyileştirilerek devamının yanında, ülkemizin geleceğiyle ilgili stratejik anlamdaki sektörlerde, stratejik bölgelerde Başbakanımızın başkanlığında, herhangi bir sınırlama olmaksızın gereği ne ise sonuna kadar yapılarak teşvikler dönemine geçiyoruz. İhracat teşvikleriyle ilgili de hakeza gerek sektörel ürün bazında, gerek bölgesel rekabet etmek istediğimiz bölgelerde, bu anlamda çok önemli teşviklerdir. Eximbank’ta ise sigortalama kabiliyetleri, gerekse Eximbank’ın kredilerinin zaten 16 milyar dolardan 20-25-30 ve 100 milyar doları inşallah telaffuz edeceğiz. Ama bu arada tabi ki, Eximbank kredileri yüzde yüz teminat mektubu karşılığı veriliyor. Bu da piyasalarda gerek nakdi gerek gayri nakdi firmaların kredi limitleri, kredibiliteleriyle ilgili kısıtlamalar getiriyor, yani onları daraltıyor. Bunu yüzde 50 oranında rahatlatacağız. Yani oran olarak bu bütün sektörlere yansıyacak şekilde. Bir de KOBİ’lerin Eximbank kredilerinden yararlanması için çok kısa sürede yaklaşık olarak 2 milyar dolar kadar ulaşacak, hedefimiz öyle. Kredi garanti fonu ile ilgili bir kurulum inşallah gerçekleşecek. Bu ve buna benzer konularda önümüzdeki hafta geniş kapsamlı açıklamayı kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
"Türkiye vatandaşlığı konusunda kıstaslarımız var"
Suriyeli sığınmacıların Türkiye vatandaşlığına geçmelerine ilişkin talepleri karşısında kıstaslarının olduklarını aktaran Bakan Zeybekci, "Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye vatandaşlığına geçmeleri halinde, bununla ilgili kolaylıklar getirilecek. Ama bunun arkasında yatan diğer konu da, Türkiye’ye yatırım yapan, Türkiye’ye gelip de kendi geleceğini Türkiye’de arayan, Türkiye’nin geleceğine ortak olmak isteyen, her kim gelirse gelsin gerek ’Turkuaz kart’, gerek süresiz oturma gerekse talepleri halinde Türk vatandaşlığına geçmeleri için önemli düzenlemeler geliyor. Yani gerektiğinde binlerce, on binlerce insanı vatandaşlığa geçirebilecek gibi hamlelerin yanında, seçtiğimiz yatırımcı anlamında, gerek beyin göçünü Türkiye’ye sağlama anlamında, Bakanlar Kurulu kararlarıyla önemli adımlar da atılacak. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi, ’her kim ki, Türk vatandaşlığına geçmek istiyor, başımızın üzerinde yeri var.’ Tabi ki bununla ilgili belirli kıstaslarımız var. Dünyada terörle ilgili herhangi bir bulaşıklığı olmayan, ahlaki anlamında ülkemizin, memleketimizin yani Türkiye vatandaşlığı kıstaslarını taşıyabilme özellikleri olan her kim varsa, onlarla böyle bir adım atmaya her daim hazırız. Bu, Türkiye’ye dinamizm kazandıracaktır, Türkiye büyük bir ülkedir ve bize katılmak isteyen, gelmek isteyen kardeşlerimize de kapımız açıktır" şeklinde konuştu.