Demokratik Gelişim Partisi Genel Başkanı ve Kütahya Milletvekili İdris Bal, "Dün savaş sebebi saydığınızı, bugün hangi sebeple tahliye ediyorsunuz? 49 rehine alınırken IŞİD'e verilen sözden dolayı mı tahliye ediyorsunuz?" diye sordu. Bal, "Açık ve tam bir fiyaskodan söz edebiliriz. Bu bir ilkesizliktir, kaçmadır, Suriye siyasetinin iflası, çökmesidir. Genel anlamda dış siyasetin fiyaskosudur. Seçime giderken bu iktidar buradan bile zafer çıkarma amacında. Mağlubiyeti zafer olarak göstermeye çalışıyorlar. Bu hareket psikolojik bir harekettir." dedi.

Bal, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Şah Fırat operasyonunu değerlendiren Bal, her şeyden önce bir toprak parçasının bırakıldığını söyledi. Bugün yaşanılan olayları Suriye olayının körüklediğini dile getiren Bal, "Davutoğlu gelmiş geçmiş en başarısız Dışişleri Bakanıdır. Bunu uluslararası bir profesör olarak söylüyorum. Herkesle Türkiye'yi kavgalı hale getirdi. Sıfır sorun dedi ama herkesle kavgalı hale getirdi." ifadelerini kullandı.

"Suriye'ye bedel ödetmeden öte artık Türkiye'ye bedel ödetmeye başladı." diyen Bal, havuz medyası ile yapılan operasyonun bir başarı gibi sunulmaya çalışıldığını vurguladı. Süleyman Şah'tan IŞİD'in Türkiye'yi terkettirdiğini anlatan Bal, "Bal gibi, nur topu gibi yen bir devletcik oluşmuştur. PKK devletciği oluşmuştur. Süleyman Şah türbesi bombalanırken örgütün devleti ile işbirliği yapılmıştır. Acınacak bir durumdur." şeklinde konuştu.

"AKP içinde etkin bir şekilde örgütle işbirliği yapan bir kesim var. Bunun da bilmeden yapıldığını düşünmüyorum." diyen Bal, iç güvenlik paketine değindi. İç güvenlik paketini çıkaranları milletin hayırla yad etmeyeceğini belirten Bal, aynen 28 Şubat, 12 Eylül, 27 Mayıs'ı gerçekleştirenlerin anıldığı gibi anılacağını söyledi.

İç güvenlik yasasını "Olağanüstü hali Türkiye geneline yayma yasası" diye değerlendiren Bal, sonuna kadar molotof kokteyl yasaklanmasının arkasında olduklarını vurguladı. Er yada geç yalanların ortaya çıkacağını kaydetti. Ege Üniveristesinde Fırat Çakıroğlu'nun öldürülmesine de değinen Bal, Allah'tan rahmet diledi. Bu senaryoyu geçmişten hatırladıklarını dile getiren Bal, "Bundan önce kutuplaşma üniversiteden başladı. İlk kez bir iktidar bu kutuplaşmayı başlatıyor. Devletin başında olan bir cumhurbaşkanı bu kutuplaşmayı körüklüyor. Cumhurbaşkanı herkesi kucaklamalı. İktidar partisine oy istememeli. Cumhurbaşkanlığı forsunu çıkar gel siyaset yap." dedi.

Röportaj yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a soruşturma açılmasını eleştiren Bal, savcı ile mülakat yaptığı için soruşturmaya tabi tutulduğunu söyledi. "Bazı gazeteciler hırsıza hırsız, yolsuza yolsuz, hukuk, demokrasi diyor." diyen Bal, "Bugünkü sancılar ümit ediyorum geleceğin güzel Türkiye'si, özgür Türkiye'nin habercisi olacaktır." diye konuştu.

Süleyman Şah'tan geri çekilmeye yönelik bir soruya Bal, "İktidarın tam bir çelişkisi, tam bir fiyaskodur. Dün savaşı göze alırız diyenler, bugün kendileri gidip kendileri bombaladılar. Ben ona mı buna mı inanayım? Büyük bir ilkesizlikten söz edebiliriz. Dün savaş sebebi saydığınızı, bugün hangi sebeple tahliye ediyorsunuz? 49 rehine alınırken IŞİD'e verilen sözden dolayı mı tahliye ediyorsunuz? Açık ve tam bir fiyaskodan söz edebiliriz. Bu bir ilkesizliktir, kaçmadır, Suriye siyasetinin iflası çökmesidir. Genel anlamda dış siyasetin fiyaskosudur... Tam bir çelişki tam bir fiyaskodur. Seçime giderken bu iktidar buradan bile zafer çıkarma amacında. Mağlubiyeti zafer olarak göstermeye çalışıyorlar. Bu hareket piskolojik bir harekettir." ifadelerini kullandı.