CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, genel seçimden sonra gündeme gelen koalisyon tartışmalarını değerlendirerek, “AKP, demokrasi durağına geldi ancak inmek istemiyor. 13 yıllık tek parti iktidarının sona ermesi ile birlikte Türkiye’de soğuk savaş da bitmiştir. Bundan sonra çözüm üretme görevi Parlamento'nundur.” dedi.

Balbay, Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz’ın hazırlayıp sunduğu, Doç. Dr. Koray Çalışkan, gazeteci Mehmet Ocaktan ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan ile birlikte katıldığı programda, genel seçim sonuçlarının demokrasi açısından çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aslında 7 Haziran’da sadece Parlamento'ya girecek milletvekilleri belirlenmedi, bir sistem tercihi de yapıldı. Seçmenin yüzde 60’ı, totaliter başkanlığa karşı parlamenter sistemi benimsediğini ilan etti. Tek başına iktidar gücünü yitiren AKP de sonunda demokrasi durağına geldi ama bu durakta inmek istemiyor. 'Biri yanıma gelsin, devam edeyim' diyor. Bu milli iradenin ruhuna aykırıdır, çünkü seçmen, 13 yıllık AKP iktidarının muhasebesini de istemiştir. 13 yılı yaratanlar, bu dönemi sorgulayamazlar.”

Milletvekili Küçükcan ve gazeteci Ocaktan’ın, AK Parti’nin koalisyon arayışlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın durumunu birbirinden ayırmak gerektiğini söylemeleri üzerine Balbay, şu yorumu yaptı: “Bu sevindirici bir gelişme. Demek ki AKP, Erdoğan’ın vesayetinden kurtulma eğiliminde. Bunu başarabilirse gerçekten partileşmiş demektir. Erdoğan’ın vesayeti dışına çıkmış bir AKP, Meclis'te de olumlu bir muhalefet şekline gelecektir. Aksi halde AKP’yi Anavatan Partisi’nin kaderi beklemektedir.”