CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 29 Temmuz 2015 günü partisinin çağrısı üzerine toplanan TBMM’nin iyi bir sınav vermediğini söyledi. Balbay, “AKP ve MHP fiili komisyonu, terörün araştırılmamasını istemiştir.” dedi.

Balbay, Meclis’te 3,5 saat süren görüşmelerin ardından yapılan oylamada, AK Parti’nin terör olaylarının araştırılması için komisyon kurulmaması yönünde oy kullandığını, onların tek başına yetersiz kaldığını gören MHP’nin omuz verdiğini belirtti. Milletvekili Balbay, şu değerlendirmeyi yaptı: “CHP, Suruç katliamının ardından başlayan terör olaylarının araştırılması için Meclis’in toplanmasını istedi. Buna iktidar partisi de olumlu karşılık verince biz, umudumuz az da olsa AKP’nin de katkısıyla terörün arkasındaki etkenlerin araştırılması için bir komisyon kurulma olasılığının belirdiğini kamuoyuyla paylaşmıştık ancak AKP, tartışmalı bir şekilde devam eden operasyonların bütün açıklığıyla hedefinin ortaya çıkmasını istemedi. Biz arzu ederdik ki AKP, terörle mücadelede topluma güven verilmesi, hukukun dışına çıkmadığının da kanıtlanması için Meclis’te bir komisyon kurulmasını desteklesin ve topluma güven versin. bu olmamıştır.”

Balbay, CHP’nin tutumunun da şaşırtıcı olmadığını söyledi: “7 Haziran sonrasındaki tabloya baktığımızda, AKP’nin Meclis Başkanlığı'nı elde etmesini MHP sağlamıştır. Devamında MHP’nin RTÜK’te bir üyelik fazla edinmesini AKP sağlamıştır. Son olarak Meclis’te, AKP’nin terörle mücadelesindeki başarısızlığının ortaya çıkmasını sağlayacak komisyonun kurulmamasını da MHP sağlamıştır. Yani karşılıklı bir ‘al gülüm ver gülüm’ vardır. MHP’nin AKP’ye ilişkin ağır söylemlerinin söylemde kaldığı, eyleme geçmediği görülmüştür.”

Nereden gelirse gelsin, hedefi ne olursa olsun, kim yaparsa yapsın terörün her türlüsüne "hayır" dediklerini söyleyen Mustafa Balbay, “Demeye de devam edeceğiz. Bizi terör eylemlerinin yanındaymış gibi göstermeye kalkanlar, yıllardır terörle mücadeleyle terörle mukaveleyi birbirine karıştıranlardır. Terörle mücadele etmek için yöntem karmaşasına giren, deyim yerindeyse çekiçle sinek ezmeye kalkanlardır.” şeklinde konuştu.

Şırnak’ta şehit olan üç askere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine sabırlar dileyen Balbay, “Tüm ulusumuzun başı sağolsun. İşte biz Meclis'i toplarken terör olaylarının tümüyle araştırılmasını, terörle mücadeleye Parlamento'nun da katılmasını arzu etmiştik.” dedi.