MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Manisa’da ölüm yolu haline gelen ve bir türlü bitirilemeyen, en son 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği Salihli-Akhisar karayoluyla ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ferudun Bilgin’e cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Balkız, Gölmarmara'da meydana gelen ve 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği trafik kazasında ihmal ve hizmet kusuru bulunduğunu belirtti. Balkız, kazanın yaşandığı 58,8 kilometrelik yol güzergahının 1998 yılından bugüne kadar bitirilemediğini ve bundan dolayı yüzlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti. Akhisar-Salihli-Gölmarmara yolunun Antalya-Isparta-Burdur ve Denizli-İstanbul ticari lojistik yolunun yükünü çeken ve çevre ilçeler ve il geçişlerini sağlayan önemli bir bağlantı yolu olduğunu belirten Balkız, önergesinde şu hususları dile getirdi: "Her gün ortalama 14 bin araç geçişi olmakta, bu adetin yaklaşık 10 bin adeti kamyon ve TIR, Antalya-İstanbul güzergahında bu yolu kullanmaktadır. Yaz aylarında bu rakam yaklaşık 30 bin aracı bulmaktadır. Akhisar-Gölmarmara arasında devam eden yol yapım çalışmaları toplam 58,8 kilometre uzunluğundadır. Salihli-Gölmarmara etabı 37 kilometre, Gölmarmara-Akhisar etabı 22 kilometredir. 1/A standardında tek şeritli sathi kaplamaları olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında ihale edilmiş olup, 2010 yılı itibarı ile bölünmüş yol projesi kapsamına alınmış, bugüne kadar sadece toplam 13 kilometrelik kesim 1/A standardında sathi kaplama olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında bitirileceği ilan edilen yol yeterli ödenek ayrılmaması ve sık sık müteahhit değiştirilmesi nedeni ile bitirilememiş artan trafikle sık sık kazalara neden olmuştur. Akhisar-Salihli arası yol yapımı yılan hikayesine dönmüş ölüm yolu halini almıştır. Batının batısı Manisa’da 58,8 kilometrelik yol 1998-2015 yılları arasında sadece 13 kilometresi hizmete açılmış olması geçen 17 yılın için terk edilmiş ve skandal bir durum halini almıştır."

Sinyalisyon-yapım, bakım ve onarım eksikliğinin son olarak 6 Temmuz 2015 Pazartesi günü Gölmarmara Hacıveliler köyü yakınında 15 tarım işçisinin daha ölümüne neden olduğunu ifade eden Balkız, "İnsan hayatının önemini hiçe sayan bu anlayış yönetimin kötü gidişatını tekrar gözler önüne sermiştir. Hayatına kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına, ailelerine büyük sabırlar diliyorum. Yarım kalan Salihli-Gölmarmara-Akhisar yolunun başka can kayıplarına neden olmaması ve emniyetli bir ulaşım altyapısının oluşturulması için derhal bitirilmemesi gerekmektedir. Bu yolun biran önce bitirilmesi başta ülke ekonomisi olmak üzere Akhisar, Gölmarmara ve Salihli ilçelerimizde güvenli seyahat ticari ve ulaşım konularında rahatlık ve ekonomik girdi sağlayacaktır." dedi.

MHP Milletvekili Balkız, soru önergesinde şu soruların cevaplanmasını istedi: "Yeni can kayıplarının engellenmesi için, mevcut yolun kamulaştırma işlemleri tamamlanmış mıdır? Hizmete açılan 13 kilometre yolun dışında yolun geriye kalan kısmı ne zaman tamamlanacaktır? Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre, 2017 yılında tamamlanması planlanan yolun tarihinin, son yaşanan can kayıpları karşısında, gerekli mali ve teknik kaynak derhal sağlanarak daha öne çekme imkanı düşünülmekte midir? Akhisar-Gölmarmara-Salihli arasındaki 58,8 kilometrelik yol yapımının 1998 yılından bu yana bitirilememesi ve yol yapım projesinin 2017 yılına kadar uzatılarak 20 yıla yayılmasındaki ihmalin, hizmet kusurunun sebebi, Manisa'nın cezalandırılması mıdır?"