MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneler konusunda bir an önce karar vermesi ve hür teşebbüsün önünü açması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de son dönemlerde hukuksuzluklar yaşandığını söyleyen Balkız, bunlardan birincisinin dershanelerle ilgili karar olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından dershanelerin zorla kapatılmasına ilişkin kanunun iptal edildiğini hatırlatarak, “Bu karar, AYM’nin iptaliyle sonuçlanmıştır. Anayasa’nın 2. maddesi, ‘Türkiye bir hukuk devletidir.’ diyor. 13. maddesi, ‘Kişisel haklar ve özgürlükler, Anayasa’nın ruhuna ve özüne dokunmadan ancak kanunla sınırlanabilir.’, buna da bir ölçü koyuyor, ‘Ölçülülük kaydı ile bu sınırlama olur.’ Ölçülülük nedir? Anayasa’nın özgürlükçü ilkelerini çiğnememektir. Arkasından Anayasa’nın 42. maddesi geliyor. ‘Eğitim ve öğretim hakkından kimse mahrum bırakılamaz.’ deniyor. Dolayısıyla eğitim öğretim faaliyetlerinin önü açılmalı ki insanlar dilediği yerde eğitim ve öğretim almalıdırlar diyor. Anayasa’nın 45. maddesi, hür teşebbüsü ve özel teşebbüsü ön plana çıkararak, 'Herkes dilediği şekilde ve dilediği sahada, kanunlara riayet etmek şartıyla bir ticari teşebbüste bulunabilir ve kazanılmış haklar saklıdır. Kimsenin ticari teşebbüsü, ticari faaliyeti engellenemez.’ diye hür teşebbüsün önündeki kısıtlamaları kaldırıyor. Bu çerçeve içerisinde Anayasa Mahkemesi de dershanelerin kapatılması kararını hukuka aykırı bulduğu için buradaki hukuksuzluğun hem giderilmesi hem de mahrumiyetlerin ortadan kaldırılması gerekiyor, çünkü 400 dershane kapanmış, 2 bin 200 dershane okula dönüşüm için müracaat etmiş, 900’ü kabul edilmiş, öbürküler bekliyor. Böyle bir sıkıntılı ve kaos ortamında bir an evvel Milli Eğitim Bakanlığı’nın karar vermesi ve bu ilkeler doğrultusunda hür teşebbüsün önünü açması gerekiyor.” dedi.

Ayrıca Danıştay Dava Daireleri Kurulu’nun kararına göre Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hukuka, hukukun üstünlüğüne inanılarak gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini belirten MHP Milletvekili Balkız, “Ayrıca Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun iptal etmiş olduğu, ortaöğretimde atama yönetmeliklerinin 9, 13 ve geçici maddesine göre de derhal iptalin yerine getirilmesi ve aynı zamanda haksız olarak görevden alınan öğretmenlerin, idarecilerin görevlerinin iadesi gerekiyor. Bu çerçeve içerisinde herkesin hukuka uymasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.