HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. İç güvenlik paketiyle ilgili AK Parti ile aralarında hiçbir anlaşma olmadığını vurgulayan Baluken, HDP olarak tavırlarının net olduğunu ve paketin geri çekilmesini istediklerini kaydetti. Bu konuda AK Parti'den bir işaret almadıklarını dile getiren Baluken, ayak üstü önergelerle iktidar partisinin bu meseleyi kapatmak istediğini savundu.

Bu tavır devam ettiği sürece Mecliste ve sokakta muhalefetlerinin devam edeceğini anlatan Baluken, "Çözüm sürecini zorlayacak bir yaklaşımdır. Mevcut güven ortamını zedeler, güvenlik yasa tasarısının bu şekilde çıkması Meclisin kısa çalışma takvimini güvenlik yasa tasarısıyla AK Parti tarafından doldurulmuş olması çözüm süreci açısından bir güvensizlik ortamını geri getirir. Toplumun şuanda beklentisi, ortak açıklamada da belirttiğimiz 10 maddede demokratikleşmeyle ilgili Meclisin mesai harcamasıdır. Bu, Türkiye'nin demokrasisi ve kalıcı barışı açısından önemlidir." diye konuştu.

Baluken, HDP'nin parti kapatmalara karşın yedek bir parti kurmadığını ifade etti. Parti kapatmanın Türkiye'nin bir ayıbı olduğuna dikkat çeken Baluken, geçmişte en çok parti kapatma konusunda bedel ödemiş bir gelenekten geldiklerini ifade etti. Bu ayıbın Türkiye gündeminden kaldırılmasını istedi. Önerilere açık olduklarını dile getiren Baluken, bir madde ile seçim barajının ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Başbakanın açıklamalarının da gündem değiştirmeye yönelik olduğunu vurguladı.

Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Davutoğlu arasında hem söylemlerinde hem de Meclis gündeminde birbirine çok ters tavırlar ortaya çıktığına dikkat çekti. 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün milletvekili adaylığı konusundaki bir soruya Baluken, "AK Parti'de sular kaynıyor. Sayın Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasındaki çekişme gün yüzüne çıkıyor... Erdoğan, Davutoğlu ve Gül'ün arasında kaynayan bir AK Parti kazanıyla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.