HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, MHP’nin halkın 7 Haziran'da verdiği uzlaşma mesajını hiç dikkate almadığını söyledi. YSK’nın seçim sonuçlarını ilan ettikten sonra baz alınacak şeyin sandalye sayısı olduğunu ifade eden Baluken, “Meclis işleyişi, meclis teamülleri, komisyon görevlendirmeleri bugüne kadar sandalye sayısı üzerinden oldu, bundan sonra da öyle olması gerekir.” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM’de basın mensuplarının sorularını cevapları. "Divan oluşmasında MHP’nin bir itirazı var bu konuda size gelen bir bilgi var mı neler söylersiniz?” sorusuna Baluken, şu cevabı verdi: “Şu ana kadar bize iletilmiş resmi bir bilgi yok. MHP bunu söylemişse geçmiş yasama dönemlerinde meclis iç tüzüğüyle ilgili hiçbir şey anlamamış demektir. Meclis iç tüzüğü son derece nettir. İç tüzük 9 ve 11’e göre meclis başkanlık divanının nasıl teşekkül edeceği, danışma kurulunun kararı ile nasıl şekilleneceği net olarak belirtiliyor. 11. maddede parti gruplarının meclis aritmetiği içindeki oranlarına bakılarak bu dağılımın yapılacağı belirtiliyor. Biz biliyoruz ki oy oranları YSK’nın seçim sonuçlarını ilan ettiği saate kadar geçerli alınan verilerdir. Ondan sonraki bütün dağılımlar, görevlendirmeler, meclis içerisindeki komisyon aritmetikleri, partilerin sandalye sayısı üzerinden yapılır. Bunu MHP gibi yıllardır mecliste siyaset yapan bir partinin biliyor olması gerekirdi. Dolayısıyla aynı sandalye sayısına sahip olan siyasi partilere eşit sayıda üyelik hakkı düşer. O nedenle yapmış oldukları itiraz son derece yersiz ve geçersiz bir itirazdır. MHP’nin siyasi tutumuyla ilişkili bir durumla karşı karşıyayız. HDP karşıtlığı üzerinden seçim sonrası gelişen milliyetçi hat üzerinden tavır belirliyorlar. Bu sosyal medyada da alay konusu olmaya başlayan bir tavır. Bu tavırlarından vazgeçip meclis hukukunu, meclis iç tüzüğünü halkın iradesini esas almaları Türkiye halkının sandıkta ortaya koyduğu iradeye saygının gereğidir. Gerek meclis komisyonları, gerekçe meclisin üye verdiği temel bazı kurumlar için örneğin RTÜK üyeliği için aynı şey geçerli, sandalye sayısı esas alınır. Yani YSK’nın resmi sonuçları ilanından sonra meclisteki bütün görevlendirme dağılımları sandalye dağılımları üzerinden yapılır. Bunu da bir iç tüzük dersi olarak MHP’ye hatırlatalım."

MHP’nin, halkın 7 Haziran'da verdiği uzlaşma mesajını hiç dikkate almadığını ifade eden Baluken, “Bu yaklaşımdan vazgeçmeleri lazım. Ana muhalefet konusu için de aynı şeylerin geçerli olduğu kanaatindeyiz. YSK sonuçları ilan ettikten sonra baz alınacak şey sandalye sayısıdır. Meclis işleyişi, meclis teamülleri, komisyon görevlendirmeleri bugüne kadar sandalye sayısı üzerinden oldu, bundan sonra da öyle olması gerekir." diye konuştu.

“Katip üyeler belirlendi mi, Dilek Öcalan katip üye olacak mı?" sorusuna ise Baluken, “Orada başkanlık divanına kimin oturacağını halkımız belirler. O irade doğrultusunda iç tüzük belirler, MHP’nin belirleme hakkı yoktur.” açıklamasında bulundu.