Halkların Demokratik Partisi(HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki saldırının üzerinden 4,5 ay geçmesine rağmen aydınlatılmadığını belirtti. Baluken, “Bu süre içerisinde bu katliamların sorumluluğunu ve failini taşıyan devlet ve hükümet ülkeyi adeta bir kan deryasına çevirdi. Bu saat itibariyle Türkiye’nin bütün illerinde taziye çadırı kurulu. Türkiye’nin bütün illerinde bu saat itibariyle cenazeler kalkıyor. Taziye çadırının kurulmadığı tek yer Beştepe’deki saraydır. Orada saltanatına bakan, orada kendi iktidarı için kirli planlarını yapan tek bir kişinin önümüze getirdiği tablo bütün ülkede kurulu olan taziye çadırlarıdır.” dedi.

1 Kasım seçimleri için miting yapmama kararı alan HDP, Diyarbakır’daki seçim kampanyasını ev ve işyerlerini ziyaretle başlattı. Yenişehir ilçesindeki Ofis semtinden, 5 Haziran günü HDP mitingine bombalı saldırının düzenlendiği İstasyon Meydanı’na kadar yürüyen milletvekili adayları, yol boyunca esnafı ziyaret etti, broşürler dağıttı. 4 kişinin hayatını kaybettiği, 403 kişinin yaralandığı bombalı saldırının yapıldığı İstasyon Meydanı’nda açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 5 Haziran’da patlayan bombaların üzerinden 4,5 ay geçmesine rağmen hala bütün ülkede oluk oluk kan akmaya devam ettiğini söyledi. Baluken, “4,5 ay içerisinde etkin bir soruşturma yürütmesi gerekenler, katliamın arka planını açığa çıkarması gerekenler; bırakın bu katliamın arkasındaki güçleri, derin yapıları, devlet içerisinde bir takım örgütlenmeleri ortaya çıkarmayı tam tersine bu katliamları Kürdistan’ın ve Türkiye’nin her alanına maalesef taşıdılar.” ifadelerini kullandı.

“ANKARA KATLİAMI KCK’NIN EYLEMSİZLİK ÇAĞRISINA CEVAPTI”

Olayın üzerinden 4,5 ay geçtiğini ve bu süre içerisinde bu katliamların sorumluluğunu ve failini taşıyan devlet ve hükümetin ülkeyi adeta bir kan deryasına çevirdiğini belirten Baluken, şöyle konuştu: “Bu saat itibariyle Türkiye’nin bütün illerinde taziye çadırı kurulu. Türkiye’nin bütün illerinde bu saat itibariyle cenazeler kalkıyor. Taziye çadırının kurulmadığı tek yer Beştepe’deki saraydır. Orada saltanatına bakan, orada kendi iktidarı için kirli planlarını yapan, tek bir kişinin önümüze getirdiği tablo bütün ülkede kurulu olan taziye çadırlarıdır. Bu katliamlar yetmeyecek ki hala ülkeyi bir iç savaş ve kaos ortamına götürmek için her türlü provokasyonları ortaya koymaya devam ediyor. KCK’nın ilan ettiği eylemsizliğe halen katliamlarla cevap vermeye devam ediyor. İlk çatışmasızlığa cevabı Ankara katliamıydı. Sur, Yenişehir’deki katliam girişimleriydi, Dargeçit’teki sokağa çıkma yasaklarıydı.”

“ ’KUZU KUZU GELECEKLER’ ÇAĞRISI AKP’SİZ HÜKÜMET FORMÜLÜNÜN ERDOĞAN TARAFINDAN GÖRÜLDÜĞÜNÜN İTİRAFIDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefet liderlerine yaptığı ‘kuzu kuzu gelecekler’ çağrısının aslında AK Parti’siz bir hükümet formolünün artık Erdoğan tarafından görüldüğünün itirafı olduğunu diye getiren Baluken şunları söyledi: “1 Kasım’dan sonra AKP’siz oluşacak bu hükümet formülünün Türkiye’de oluşacak yeni bir umudun yeşermemesi için şimdiden insanlarımızı kutuplaştırmaya, muhalefeti karşı karşıya getirmeye ve bu anlamda toplumsul kutuplaşmayı derinleştirmeye çalışıyor. Merak etmesin, biz bugüne kadar onun gerilim siyasetine mahal vermedik bundan sonra da izin vermeyeceğiz. 1 Kasım’dan sonra liderler mi kuzu kuzu saraya gider, kendisi mi kuzu kuzu anayasal sınırlara çekilir hep beraber göreceğiz. 1 Kasım’dan sonra o sınırlara çekildikten sonra da onun için artık hesap vermeye süreci başlayacaktır."