CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ipotek kaldırma ücretlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.
TBMM Başkanlığı’na konuyla ilgili soru önergesi veren CHP’li Aylin Nazlıaka, “Banka kredisi ile konut alan vatandaşlarımız kredi borçlarını ödedikten sonra konutları üzerindeki banka ipoteklerini kaldırmak için kredi aldıkları bankalara başvuru yapmaktadırlar. Bankalar bu ipoteği kaldırmak için müşterilerinden 100 ile 500 TL arasında ipotek kaldırma ücreti almaktadırlar. Konuyla ilgili olarak basına yansıyan haberde ‘Türkiye'de her yıl yaklaşık 500 bin adet ipotekli konut satışı yapılıyor. Bu da yılda ortalama 500 bin konutun ipoteğinin çözülmesi anlamına geliyor. Her konuttan ortalama 300 lira ipotek fek ücreti alındığı varsayıldığında da 150 milyon liralık kaynağın bankaların kasasına haksız yere girdiği ortaya çıkıyor’ denilmektedir.” dedi.

Uzmanların "Kredi müşterisi ipotek fek ücretini ödemek zorunda değil. Bankanız ipoteğin kaldırılması için para ödemeniz gerekiyor' dese de ödemeyin" açıklamasına işaret eden Nazlıaka, “Tüketici dernekleri böyle bir durumda bankalara ihtarname çekilmesi yönünde uyarılar yapmaktadır.Vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için konuyla ilgili kurumların yeni bir düzenleme yapması gerektiği görülmektedir.” bilgisini aktardı.

Nazlıaka bu bağlamda, Başbakan Davutoğlu’nu şunları sordu:
2002-2014 yıllarında yıllar itibariyle kullanılan konut kredisi sayısı ve toplam kredi tutarı nedir? Bu dönemde yıllar itibariyle ipotek kaldırmak için bankalara ödenen toplam para miktarı nedir?

Bankalar tarafından kredili konutların üzerindeki ipoteğin çözülmesi için alınan paranın kanuni dayanağı nedir? Bu miktar neye göre belirlenmektedir? Vatandaşlarımızın cebinden haksız yere çıkan bu ödemelerin kaldırılması için nasıl bir düzenleme yapılacaktır?

Bankalar tarafından geçmiş dönemlerde yapılan ipotek kaldırma bedelleri vatandaşlarımıza geri ödenecek midir?

Bu konuda bugüne kadar neden bir düzenleme yapılmamıştır?