Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 'AK Parti üyelerinden ve kamu görevlilerinden oluşan 10 bin seçim suçlusunu açıklamayıp gizlemek istediğini' savundu. Kart, “Başbakan, hükümetin, kanunsuz emir ve talimat yoluyla suç işlettiği bu kişilere sahip çıkmaktadır. ‘Kayıtları inceletiyorum, cevap vereceğim’ diye açıklama yapan Başbakan yalan beyanda bulunmuştur.” dedi.

Seçimlere yönelik yazılı değerlendirme yapan Atilla Kart, “12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'nda ve 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde; seçim suçlarına muhalefetten dolayı 2 bin 586 soruşturma dosyasının açıldığı, bu soruşturmalarda yargılanan şüpheli sayısının 10 bin civarında olduğu, Temmuz 2012’de AKP eliyle gece yarısı çıkartılan düzenlemeyle bu suçluların örtülü olarak affedildiği, bunun sonucunda da yargılama dosyalarının düşürüldüğü bilinmektedir.” dedi.

Bu dosyalarda yargılananlardan; kaçının AK Parti üyesi, kaçının kamu görevlisi olduğuna dair hükümete yöneltilen verdikleri müteaddit önergelerine, hükümetin cevap vermediğini, veremediğini öne süren CHP’li Kart, hükümetin, seçim suçlularının isimlerini gizlediğini iddia etti.

SÜRE BUGÜN DOLDU

Kart açıklamasının devamında, şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin soru önergelerimizce cevap vermemesi ve yasama döneminin sona ermesi üzerine, bu kez tarafımızdan, Bilgi Edinme Yasası'na istinaden 29 Nisan 2015 tarihinde Başbakanlığa bir kez daha başvuruda bulunulmuş, Başbakanlık, ilgili kurumlara evrakın sevk edildiğini ve yasal gereğinin yapılacağını 04 Mayıs 2015 tarihli cevabında bildirmiştir. 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası'nın 11.maddesinde sözü edilen süre, bugün itibariyle dolmuştur. ‘Kayıtları inceletiyorum, cevap vereceğim’ diye açıklama yapan Başbakan, yasal zorunlulukların gereğini yine yapmamıştır. Başbakan, AKP üyelerinden ve kamu görevlilerinden oluşan onbin seçim suçlusunu açıklamak istememektedir, gizlemek istemektedir. Başbakan, hükümetin, kanunsuz emir ve talimat yoluyla suç işlettiği bu kişilere sahip çıkmaktadır."

REJİMİN VE TOPLUMSAL BARIŞIMIZIN SABOTE EDİLMESİNE YOL AÇMAYINIZ

“Başbakan yalan beyanda bulunmuştur.” diyen Kart, şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı cevap veremez hale gelmiştir. Unutulmaması gereken ve kaygı veren gerçek şudur; seçim suçlularını yaratan ve koruyanlar, aslında 7 Haziran seçimlerinde de benzeri şekilde 'yeni seçim suçlularını' himaye edecekleri mesajını vermişlerdir. 'Merak etmeyin, Biz, yine arkanızda olacağız' mesajını vermişlerdir.
Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; seçim suçluları da, bu suçluları himaye edenler de, mukadder akıbetlerinden kurtulamayacaklar; hukuk ve demokrasi içinde hesap vermekten kaçamayacaklardır. ‘Seçimlerin meşruiyeti’ tartışmasının başlaması; Türkiye’de rejimin dip yapması demektir. Kişisel ve siyasi kaygılar uğruna, rejimin ve toplumsal barışımızın sabote edilmesine yol açmayınız.”