Terörün mutlaka Türkiye’nin gündeminden çıkartılacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Ülkelere buradan mesajım var, biz bu terörü halledeceğiz. Ama siz bunlara destek verdiğiniz için bir gün bu milletin yüzüne bakamayacak hale geleceksiniz” dedi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, İzmir’de şehit aileleri ve gazilerle iftar yemeğinde buluştu. Kaya Termal Otel’de düzenlenen iftar yemeğine, Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve eşi Alev Recep, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican ve eşi Dilek Delican, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, milletvekilleri ve şehit aileleri katıldı.
Bin 700 şehit ailesi ve gazinin katıldığı iftarın ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Sizler bu ülkenin istikrarı için aziz canlarını seve seve feda eden evlatlarımızın bize emanetiniz. Şehitlerimiz aziz hatırasını hep birlikte yad ediyoruz. Gazilerimizi şükranla anıyoruz. Biliniz ki gazilik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük unvanıdır. Şehitlerimizi anmak, gazilerimizi anmak için bir aradayız. Dün şehit babasına mektup yazan Miraç’ın ve şehit çocukların gözlerinden öpüyorum. Miraç diyor ki ‘inşallah baba cennette kavuşuruz. Miraç’ın duasına katılıyoruz. Bizim de dileğimiz şehitlerle haşr olmaktadır. Miraç gibi evlatlar bırakan babaları şükranla anıyorum. Bu akşamın manevi ikliminde şehitlerimizin ruhanileri de burada bizlerle birliktedir” dedi.
İnancımızda şehadetin önemli bir yeri olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Peygamberlerden sonra en yüksek mertebenin şehitlik olduğunu hatırlattı.
"TÜRK ORDUSUNUN, GÜÇLÜ OLMA VE KALMA MECBURİYETİ VARDIR”
Şehitlerin ülkeye sahip çıkmak için canlarını seve seve verdiklerini ifade eden Binali Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizler ülke ve devlet olarak aziz şehitlerimizin hatıralarını asla unutturmayacağız. Ecdadımız dün bu ülkenin istiklal mücadelesini verdiler. Bize güzel bir Türkiye armağan ettiler. Biz de bu aziz vatanı korumaya devam edeceğiz. Ay yıldızlı bayrağımız en yükseklere çıkarmak boynumuzun borcudur. İnancımız karamsarlığı yasaklamıştır. Rahat olun, müsterih olun Türkiye bugün çok daha öncesinden çok daha güçlüdür. Türk ordusu güçlendikçe güçlenmeye devam ediyor. Türkiye coğrafyası itibariyle güçlü olma ve kalma mecburiyeti vardır. İşte bunun için silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli kaynaklarımızdan temin etmek için günden güne yeni yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Hükümet olarak ülkemizin gücüne güç katmak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Milletimizin değerlerine hep sahip çıktık. Coğrafyamıza, emanetlere sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bu değerlerin başında şehitlerin maddi ve manevi emanetleri gelmektedir. Bu noktada şehit yakınlarımıza ve gazilerimize sahip çıkma sorumluluğu içerisinde olduk. Bunu yapmak bizim boynumuzun borcudur. Sizin yaptığınız fedakarlık karşısında ne yapsak az, ne söylesek azdır. Bizim yapmaya çalıştığımız şehitlerimiz aziz ruhlarına layık olmaktır. Şehitlerimizin biz emanet ettiği bu büyük değerler istiklalimizin, geleceğimizin teminatıdır. Şehitlerimiz anaları, babaları ve bütün yakınları Türkiye Cumhuriyeti teminatı altındadır. Onlar ülkemizin ortak teminatıdır. Hükümet olarak sizler için devletimizin bütün imkanlarını kullanmaktan kaçınmadık, asla kaçınmayacağız. Devletimiz şefkatine önce sizlerin emin olmasını isterim. Bu anlamda önemli projeler hayata geçirdik.”
“ŞEHİT YAKINLARIMIZIN DURUMUNU İYİLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Şehit yakınları ve gazilerin durumlarını daha da iyileştirme hedefinde olduklarını belirten Yıldırım, “Şehit yakınları ve gazilerimiz için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine asla aykırı sayılamayacağını anayasal güvenceye aldık. Bu demektir ki şehitlerimize yapılacak her şey vefa görevidir. Şehit yakınlarımızın durumlarını daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz. Şehitlik peygamberlikten sonra en yüce mertebedir. Onlar aslında vatanımız, istiklalimiz uğrunda canlarını verdiler. Türk milletinin her bir evladının gönlünde müstesna yerini aldılar. Bu ay yıldızlı bayrağın tesadüfen oluştuğunu kim zannediyor. Bu bayrağın hilali bağımsızlığımızın sembolüdür, her bir yıldızı kalbimizdeki şehitlerimiz sembolüdür. Onun için şehitlerimizin hatırasını sonuna kadar yaşatmak en büyük vatandaşlık görevi olduğu gibi en önemli görevdir” ifadelerini kullandı.
ŞEHİT AİLELERİNE VE GAZİLERE İMKANLAR
Şehit yakınlarına devlet olarak verdikleri desteklerin daha da artacağına işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:
“Şehitlerin acılarını hafifletmek için şehit yakınları dairesini kurduk. Özellikle son 2 yılda atamalar çok daha kısa sürede gerçekleşmeye başladı. Yılda 2 sefer atama yapılırken, bakanımıza verdiğimiz talimatla bu kural değişti ve hiç beklemeden atamaları gerçekleşecek. Onlar gündemde olduğunda mevzuat teferruattır. Asla ve asla mevzuatın arkasına sığınmayacağız. Tevazu göstermeyeceğiz. Bugüne kadar 30 binin üzerinde gencimiz atamasını gerçekleştirdik. Şehit yakınlarına tanınan istihdamı 2’ye çıkardık. Son düzenlemeyle kapsamı biraz daha genişlettik. Böylece 45 yaş üstü yakınına da anne ve abasına da devlette çalışma hakkı getirdik. Terörde mağdur olan sivil vatandaşlarımızın da yakınlarına sosyal güvence getirdik. Vazife malulü er ve erbaşlar ile kamu görevlilerin yakınlarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartını ortadan kaldırdık. Tüm er ve erbaşların da aylıklarını artırmış bulunuyoruz. 2002’de ilkokul mezunu birinci derece malul yakına 440 lira aylık verilirken bu rakam 3 bin 137 TL’ye çıkarılmıştır. Artık gazimiz malul şekilde çalışıyorsa aynı zamanda malul maaşını almaya devam edecek. Şehit yakınlarımız ve gazilerimize faizsiz konut temini için imkanlar sağladık. Vatanımız için malul olmuş gazilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için örneğin elektrikte yüzde 40, suda yüzde 50 indirim sağladık. Seyahat kartlarınızda ulaşım masraflarını rahatlattık. Edirne’de, Rize’de, Sarıkamış’ta, Mynmar’da ve bir çok yerde şehitlikler yaptık. Devlet ve millet olarak elbette üzerlerine titreyeceğiz. Yaptıklarımız, göze aldıklarımız sizin yaptıklarınız yanında bir hiçtir.”
“RUSYA VE ABD DOSTLUK İÇİNDE OLDUĞUMUZ ÜLKELERDİR”
Türkiye’nin her türlü dostluğu barış ve adalet temelinde isteyen bir ülke olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, “Türkiye ilişkilerini barış ve adalet ile sürdürmeyi şiar edinmiştir. Bu bağlamda AB’ye tam üye olma hedefi bizim için hala geçerli ve önemli hedeftir. Rusya ve Amerika, dostluk içinde olduğumuz önemli ülkelerdir. Tarihi beraberliğimiz olduğumuz komşu ülkelerle kaderdaşız. Bizden onlara zarar gelemez onlardan da bize gelmemesini diliyoruz. Herkes bilmelidir ki 79 milyon vatandaşıyla her türlü terörü bertaraf edecek güce sahiptir Türkiye Cumhuriyeti. Şehitlerimizin aziz hatıraları, bizlere yükledikleri sorumluluğu artıracak. O sorumluluk da o vazife de terörü Türkiye’nin gündeminden çıkartmaktır” dedi.
“LİME LİME BURUNLARINDAN GELENE KADAR HESABINI VERECEKLERDİR”
Terörün Türkiye’nin gündeminden çıkartılacağını belirten Yıldırım, İzmir’den tüm dünya ülkelerine de mesaj verdi. Terörün mutlaka biteceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Bu anlamsız terör belası artık Türkiye gündeminde kalmamalıdır. Barış ve huzur ülkemizin her köşesinde egemen oluncaya kadar bu operasyonlar sürmeye devam edecek. Her vatandaşımızın yüzünün güleceği, doğu ve batının, kuzey ve güneyin kucaklaşacağı günleri göreceğiz. Bu millete kurulan her türlü plan asla başarılı olamayacak. Suç işleyenler, her türlü suç adalet önüne çıkarılacaktır. Çalışmalar her geçen gün netice almaya başladı. Ülkelere buradan mesajım var, biz bu terörü halledeceğiz. Ama siz bunlara destek verdiğiniz için bir gün bu milletin yüzüne bakamayacak hale geleceksiniz. Ankara’da Kızılay’da otobüs bekleyen masum insanlar, İstanbul’daki güzel insanları canlı bombalarla katleden teröristlerde hiçbir insani değer olamaz. Canlı bombaların cenazelerine katılıp Türkiye’ye meydan okumaya çalışanlar da lime lime burunlarında gelene kadar hesabını vereceklerdir. Milletimiz en kısa zamanda bu cinayet şebekelerinin bertaraf edildiğini görecektir. Teröre verilecek en güzelce cevap İzmir’dir, İzmir’de bir araya gelen kardeşlik iklimidir. Türkiye tek bayrak, tek vatan, tek millet altında ilelebet yaşamaya devam edecektir. Gece günüz yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.
“ADIM ADIM İZMİR İSTANBUL’A YAKLAŞIYOR”
30 Haziran’da İstanbul’u İzmir’e bağlayan Osmangazi Köprüsü ve 40 km’lik otoyol açılışını yapacaklarını hatırlatan Yıldırım, “Adım adım İzmir İstanbul’a yaklaşıyor. Hedefimiz İzmir’i İstanbul ile yarıştırmaktır. Bunu İzmir başarır. Çünkü İzmir işgali gören, başkaldıran ve bağımsızlığın ilan edildiği şehirdir. Onun için İzmir’e yerel yönetimlerle el ele vererek, İzmir’i Türkiye’nin parlayan yıldız yamaya hep birlikte gayret edeceğiz” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan da, “Acılarımızı birlikte hafifleteceğiz, yaralarımızı birlikte saracağız. Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz için hükümet olarak ne yapılması gerekiyorsa yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.