AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya-Meram Süleyman Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Davutoğlu, bombalanan Diyarbakır HDP mitingine ilişkin, gece yarısı bir zanlının yakalandığını açıkladı.

Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimleri için memleketi Konya'da oyunu kullandı. Basın mensuplarına açıklama yapan Davutoğlu, “Her şeyden önce bu seçimlerin ülkemiz için halkımız için çevre gönül coğrafyamız için bütün insanlık için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Davutoğlu, şunları kaydetti: “Bu sefer dediğiniz gibi başbakanlık gibi ağır bir sorumluluk içine oyumuzu kullandık Bütün bu seçim kampanyası sürecince tam bir olgunluk içinde davranan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün ülkenin kaderini belirleyecek bir karar günü. Böyle bir günde herkesin kendi özgür iradesiyle Türkiye’nin geleceği ile ilgili kanaatini beyan etmesi, oyunu kullanması bir vatandaşlık görevi. Bu vatandaşlık görevini yapan bütün vatandaşlara da teşekkürü bir borç buluyorum. İradeleri ne yönde olursa olsun bu irade herkes tarafından başımızın üzerinde görülmesi gereken bir iradedir. Barış, güven, huzur içinde inşallah sandıklara Türkiye’nin her yerinde gidiliyor. Şu ana kadar da hamdolsun olumsuz bir gelişme olmadı. Ümit ederiz bütün vatandaşlarıma da bu yönde tavsiyede bulunmak istiyorum. Selamlaşarak farklı kanaatlerde olduklarını bilseler dahi birbirlerine tebessüm ederek Güleryüz göstererek herkes kendi kanaatini beyan etsin. Oylarıyla bunu göstersin. Hiçbir yerde sertlik herhangi bir olumsuzluk yaşanmasın bütün temennimiz budur. Demokrasi Türkiye’de kökleşmiştir, yerleşmiştir. Sandık güvenliği konusunda 1947’den bu yana hiçbir tereddüt yaşanmamıştır. 1950’den bu yana özellikle. Şimdi de inşallah bütün hem sandık güvenliği hem de milli iradenin tecellisi bakımından güzel bir demokrasi şöleni halinde bugünü tamamlayacağımızı ümit ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum. Doğu’dan batıya, kuzeyden güneye bütün Türkiye’de şu anda güzel bir heyecan var. Bu heyecan inşallah akşamleyin hayırlı bir netice ile sonuçlanır. Hepimizin temennisi düşüncesi budur. Başbakan olarak da bugün bu oyu kullanırken bütün ülkenin sorumluluğunu hissetme bakımından da güzel bir seçim süreci yaşayacağımıza inanıyorum.”

PATLAMA İLE İLGİLİ BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, “HDP mitingindeki patlama ile ilgili elinizde paylaşabileceğiniz bilgiler var mı?” sorusuna karşılık şu ifadeleri kullandı: “Öyle anlar vardır ki bütün ihtilaflar unutulur. Öyle anlar vardır ki insanların iç dünyası hareket geçer. Ve sadece insani yönüyle konuşurlar. Bizim milletimiz bu tür durumlarla karşı karşıya kalındığında her şeyden önce insani boyutu öne çıkarmayı prensip olarak benimsemiştir. O haberi alır almaz en şiddetli şekilde kınadık. Tam bir dayanışma ifade ettik. Daha sonra da Sayın Demirtaş'la orada bulunması sebebiyle hem geçmiş olsun dileklerimizi iletmek hem de dayanışmamızı göstermek amacıyla ben de aradım ama herhalde çok meşguldüler ki, dönüş olmadı. Türkiye’de bu coğrafyada zor günlerde nasıl davranılacağını herkesin biliyor olması lazım. Biz görevimizi yaptık. Bu insanı görev. Başbakan olarak görevim Türkiye’de seçim süreci yürürken hangi parti ile ilgili olursa olsun yapılabilecek herhangi bir saldırı, herhangi bir olumsuzluğun tedbirini almaktır. Bu konuda da bütün talimatları İçişleri Bakanlığı'mızı ve güvenlik birimlerimize verdik. Dün de ifade ettiğim gibi bu kirli bir eldir. Bu saldırıyı yapan bir partiye değil bütün partilere, AK Parti’ye de yapmıştır, benim partime de yapmıştır. Türk demokrasisine de yapmıştır. Çünkü nihayetinde yapılan her saldırı doğrudan demokrasiye, doğrudan Türkiye’ye yapılar bir saldırıdır. Bunun bir kere bilinmesi lazım. Diyarbakırlı vatandaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bu saldırı sonrasında da herhangi bir taşkınlık olmadan devletlerine güvenlerini gösterdiler. Bugün de Diyarbakır başta olmak üzere her yerde hiç kimsenin hiçbir tereddütte bulunmadan sandığa gitmesi ricasında bulunuyorum. Her türlü tedbir alınmıştır. Bu kirli eli ortaya çıkartacağız. Kim olursa olsun, hangi gerekçe ile olursa olsun, mutlaka adalete teslim edilecek. Dün gece yarısı itibariyle de geç bir vakitte bu olayla ilgili olarak bir zanlı yakalanmıştır. Çok kuvvetle muhtemel bu işin müsebbibi olan bir zanlı yakalanmıştır. Bütün bağlantılarını ve her türlü geçmişini araştırma talimatı da verdik. Şu anda tahkikatın selameti sebebiyle ismini açıklamıyoruz. Ancak çok kuvvetle muhtemel bir şekilde bu işin kökenine kadar gideceğiz. Kim yapmış olursa olsun bu demokrasiye bir saldırıdır. Adalete teslim etmeye kararlıyız. Çok kuvvetli deliller zanlı üzerinde yoğunlaşıyor. Dün gece saat 02.00 civarında İçişleri Bakanı'mıza gerekli talimatı verdim. Bütün bağlantılarıyla ortaya konulacaktır. Hepsi araştırılıyor. Diyarbakır’da gözaltına alındı.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde balkon konuşması yapıp yapmayacağı ile ilgili bir soru üzerine, “81 vilayeti dolaştık. Ata yurdumda şöyle bir nefes alayım. Konya’da olacağım akşama kadar. Akşam neticeler belli olduktan sonra tabi Başbakan olarak da AK Parti Genel Başkanı olarak da milletimize ilk açıklamayı yapmak benim borcum. Netice ne olursa olsun bu netice ile ilgili kanaatlerimi halkımız ile paylaşacağım. Balkon konuşması diye artık adlandırıldı. İnşallah onu da yaparız.” dedi.