Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstiklal Mücadelesi sırasında Denizli Müftüsü’nün verdiği 'düşman istilasına karşı mücadele etmenin her Müslüman için farz-ı ayn' olduğu fetvasını hatırlatarak, herkesi AKP’ye destek vermeye çağırdı. Davutoğlu, “Ben de şimdi buradan 95 yıl sonra bir kez daha bütün bir milletimize çağrıyla bir şekilde 100. yıla yürürken temel ilkemizi vurguluyorum. Herkes yeni bir Misak-ı Milli’de buluşmalı ve bu Misak-ı Milli’nin hedefi doğrultusunda elinde ne varsa heybesinde ne varsa bu mücadeleye katılmalı. Üç çakıl taşı olan dahi bu çakıl taşlarını üst üste koyup Türkiye’yi yeniden inşa faaliyetine AK Parti’nin başlattığı kalkınma hamlesine katılmalı.” dedi.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM’deki Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada yeniden 'Misak-ı Milli’de buluşma' çağrısı yaptı. Geçen hafta Misak-ı Milli’nin yıldönümü olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “1920’de Meclis-i Mebusan Misak-ı Milli’yi ilan ettiğinde bütün ülke büyük bir istikbal kaygısı içindeydi, istiklal mücadelesi içindeydi. Şimdi aradan yaklaşık bir yüzyıl geçtikten sonra hep beraber istiklali tahkim edilmiş istikbali parlak bir ülkeye kararlı bir şekilde yürüyoruz hamdolsun. Tam da Misak-ı Milli haftasında biz Misak-ı Milli’nin bir güçlü şuur halinde Kuva-yi Milliye halinde tarih sahnesine çıktığı şehirlerimizdeydik. İzmir, Afyon, Manisa ve Denizli’deydik. Kongrelerimizi yaptık.” dedi.

Ardından o dönemle ilgili notlar paylaşan Davutoğlu, “15 Mayıs 1919’da, burada iki şahsı anmak istiyorum, bir yiğit insan Hasan Tahsin İzmir’de düşmana ilk kurşunu sıktığı sıralarda Denizli’de de Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi düşmana karşı savaş fetvası verdi. İstiklal fetvasıyla istiklal kurşunu buluştu. Ahmet Hulusi Efendiniz sancağı çekip Kayalı Camiinden meydana doğru yürüdüğünde irat ettiği konuşma hala kulaklarımızda yankılanır. Düşman istilası söz konusu olduğunda ona karşı mücadele etmek her Müslüman için farz-ı ayndır. O andan itibaren bütün millet ayağa kalktı ve bu mücadeleye katıldı.” dedi.

Davutoğlu, sözlerinin devamında da şu çağrıyı yaptı: “Hemen bu konuşmanın sonunda ise ‘Silahı olmamak, silah sahibi olmamak bir mazeret değildir’ dedi Hulusi Efendi. ‘Elinizde 3 çakıl taşı dahi varsa onu düşmana atacaksınız ve mücadeleye katılacaksınız’ dedi. Ben de şimdi buradan 95 yıl sonra bir kez daha bütün bir milletimize çağrıyla bir şekilde 100. yıla yürürken temel ilkemizi vurguluyorum. Herkes yeni bir Misak-ı Milli’de buluşmalı ve bu Misak-ı Milli’nin hedefi doğrultusunda elinde ne varsa, heybesinde ne varsa bu mücadeleye katılmalı. Üç çakıl taşı olan dahi bu çakıl taşlarını üst üste koyup Türkiye’yi yeniden inşa faaliyetine AK Parti’nin başlattığı kalkınma hamlesine katılmalı. Bu çerçevede mücadelemizi kalkınma hamlemizi sürdüreceğiz. 2023 yolunda kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.”