HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, hükümetin yasal ve anayasal görevleri gözetmek, muhalefetin de denetlemek zorunda olduğunu hatırlattı. Başbakan ve Cumhurbaşkanın padişah olmadıklarının farkında olmaları gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Anayasa ve yasalar ne diyorsa ona uygun davranmak zorundalar. Bunun dışına çıktıklarında yasa ve Anayasa'yı ihlal etmiş ve suç işlemiş olurlar. Bu anlayışta devam ettikçe yalnızlaşacaklarını ve bunun değerli yalnızlık olmadığını anlamaları gerekiyor." dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı ekonomik paket için, "Hükümet halkın aklıyla oyun oynuyor. Ne yapmak istediği belli aslında; seçim yatırımı yapmak istiyor ama bunu müjdelerken yurttaşın onuruyla oynuyorlar, dalga geçiyorlar." dedi.

Hasip Kaplan, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Açıklanan ekonomik paketin hangi bütçeyle uygulanacağını soran Kaplan, bütçenin görüşülüp kabul edildiğini hatırlattı. "Burda hangi vatandaşa müjde veriyorsunuz? Bir tek kadın girişimcilere 100 bin lira kredi için garanti fonu veriliyor." diyen Kaplan, büyüme hedefinin revize edildiğini ancak bunun da tutmadığını ifade etti. 120 bin kişinin hangi alanda artacağını soran Kaplan, hangi fabrikanın kurulduğunu sordu.

Asgari ücretliden vergi alınmamasını, dolaylı vergilerin iptal edilmesini isteyen Kaplan, "Hükümet kime müjde veriyor; neyi kurtarmak istiyor? Hükümetin durumu gerçekten çok vahim." ifadelerini kullandı. Kişi başına düşen gayri safi milli hasıladan örnek veren Kaplan, Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası arasındaki kavgadan dolayı hiçbir şey yapılmadan insanların 2 bin dolar fakirleştiğini söyledi. "Demek ki faiz ve dolar lobileri var; Cumhurbaşkanı ve Başbakan oraya çalışıyor; öyle anlaşılıyor." diyen Kaplan, enerji ve dolar artışı sebebiyle elektrik ve doğalgaza zamların yağmaya başladığını vurguladı.

"Bu paketler artık baymaya başladı. Bunlar aldatma paketleri. Seçim yaklaşırken boş paketler. Milleti oyalayıp seçim kazanacaklar." diyen Kaplan, nedeni açıklanamayan elektrik kesintilerine değindi. Neden hala bu kesintinin sebebinin açıklanmadığını soran Kaplan, "Enerji Bakanı sen neyin bakanısın, sen orda bostan korkuluğu musun?" ifadelerini kullandı.

'ENERJİ BAKANI KOLTUĞA ZAMK GİBİ YAPIŞMIŞ'

Enerji mafyasının büyük bir oyun oynuyor olduğunu belirten Kaplan, "Bu hükümetin zaten enerjisi bitti, 7 Haziran öncesi pilleri zayıfladı, sigortaları attı, ne yapamaz haldeler, yönetemez durumdalar. Çok vahim, acıklı ve çok komik durumdalar. Bu açıklamaları yapan bir Enerji Bakanı, demokratik ülkelerde bir saniye bırakılmaz, görevden alınır. Bizimki zamk diye yapışmış; 3 dönem bitse koltuk arkasından gidecek gibi." şeklinde konuştu.

Çağlayan Adliyesindeki terör saldırısına değinen Kaplan, olaya ilişkin birçok soru işaretinin bulunduğuna dikkat çekti. Avukatların adliyeye aranarak alınmasını eleştiren Kaplan, adli kolluğun bugüne kadar kurulmadığını söyledi. Kaplan, "Savcılar isyan ediyor; 'bizi zabıtaya çevirdiler' diyorlar, adli kolluğun kurulmaması sebebiyle. İç güvenlikle artık zabıta da olamayacaklar, tamamen yetkisiz hale getirecekler. Adli kolluk değil adli kulluk getiriliyor. Bu bir sistem sorunu. Hükümet eksikliğidir; bu eksikliği kapatmak için avukatları hedef gösteriyor. AVM adliyeler güvenlik esaslı değil alışveriş merkezi gibi yapıldı." eleştirisinde bulundu.

Hiç kimsenin savunma makamı avukatları suçlu gösterecek, onurlarını incitecek bir muameleye tabi tutma hakları olmadığını vurgulayan Kaplan, bu yanlış tutumdan hükümeti vazgeçmeye davet etti. Terör saldırısıyla ilgili hükümetin genel bir görüşme açması gerektiğini dile getiren Kaplan, "İçişleri Bakanının bilgilendirmesi gerekirdi. Meclis'in ortaklaşa görüş alışverişinde bulunması gerekirdi. Böylesine ülkeyi etkileyen olaylarda doğru olan budur. Hükümet bunu yapmamış, görevini yerine getirmemiştir." şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine ise Kaplan, Başbakan Davutoğlu'nun çok ucuz, basit, demagoji yaptığını söyledi. Güvenlik paketinin faşizm paketi olduğunu belirten Kaplan, bu pakete karşı çıkanları suçlamanın ise despotik yönteme ne kadar meyilli olduğunu gösterdiğini ifade etti. "Hükümet kendisini yanlız hissediyor, herkese saldırıyor." diyen Kaplan, muhalefete yönelik eleştirilerin insafsızca olduğunu vurguladı.

Bir başka soru üzerine de Kaplan, "Hükümet yasal ve anayasal görevleri gözetmek, muhalefet denetlemek zorundadır. Başbakan ve Cumhurbaşkanı padişah olmadıklarının farkında olmaları gerekiyor. Anayasa ve yasalar ne diyorsa ona uygun davranmak zorundalar. Bunun dışına çıktıklarında yasa ve Anayasa'yı ihlal etmiş ve suç işlemiş olurlar. Onların verdiği emirlerle bu ihlal suçu işlenmiş olur. Bu anlayış içinde devam ettikçe yalnızlaşacaklarını ve bunun değerli yalnızlık olmadığını anlamaları gerekiyor. İktidar zerre kadar sorumluluk taşısaydı, muhalefeti bilgilendirirdi, ortak akıl devreye girerdi. Buna zemin hazırlanmamıştır." ifadelerini kullandı.