Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TRT'nin canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kosova'da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Orada ecdadın ayak izleri var. Sultan Murat Hüdavendigar'dan itibaren Kosova ve Türkiye arasında çok büyük tarihi bir ilişki var, derin bir ilişki var. Kosova'daki Türk toplumu, Arnavutlar ve diğer etnik kökenlerden insanlarla iç içe yaşamış olan bir Türkiye var, gönül bağımız var." dedi.

Şehzadeler Şehri Manisa'ya 476. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için geldiğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bir geleneği sürdürmekle kalmıyoruz, millet olarak kökü mazide olan ati olduğumuzu, kökü mazide olan atiyi istediğimizi ortaya koyuyoruz. Bizim köklerimiz çok zengin, bunları unutmuyoruz. Binlerce, on binlerce Manisalı bugün bir araya geldi. Bizi bağırlarına bastılar. Herkes farklı görüşlerden olabilir, yan yana yürüdük. Herkes aynı milletin ferdi olarak aynı ortak kültürel değere sahip çıkmanın onuru içinde bir yerde oldu. Mesir şenlikleri hem bu anlamda bize eskiyi hatırlattı hem de bizim birlikte hareket etmemiz gerektiğini gösterdi."

"Bizim ülkenin hain kontenjanı çok fazladır"
Sosyal medyada yer alan 1915 olayları ve sözde soykırım iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunan Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Her milletin haini olur ama maalesef bizim ülkenin hain kontenjanı çok fazladır. Dolayısıyla önce içeridekilere söylüyorum, 1915 olaylarına ilişkin birisi bir şey konuşacaksa önce bilgi sahibi olsun. Sağdan soldan, kulaktan dolma bilgilerle Türkiye'ye hakaret ederek köşeye sıkıştıracağını zanneden içimizdeki hainlerin hizaya girmesi lazım. Böyle bir şey olmaz."

"Meseleyi arşivler üzerinden konuşuruz"
Türkiye'nin tarihten çekinip korkacağı bir konu bulunmadığına işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte 6 asır boyunca barış içinde yaşayan Balkanlar, 4 asır barış içinde yaşayan Ortadoğu, özellikle Filistin toprakları... Dolayısıyla herkes söyleyeceğini söylesin ama bilimsel gerçekler içinde söylesin. Biz bilimsel gerçekler içinde herkesle Ermeni meselesini konuşmaya hazırız. Bütün arşivlerimiz hazırdır, yıllardır söylüyoruz. Ermeniler de arşivlerini açsınlar. Biz bu meseleyi Ermenilerle arşivler üzerinden, tarih üzerinden konuşuruz. Fakat içimizde tarihi saptırmaya çalışanlar, Ermenilerle bizim aramızda konuşmamızın yolunu tıkamasınlar."