Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Nizip ziyareti sırasında yaptığı değerlendirmede "Son dönemde yaşanan bu mutabakatla, hem Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri hızlanmış oldu, hem de bu insanı kriz konusunda biraz daha Avrupa ülkeleri taşın altına elini koyacak görünüyorlar" dedi
Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franz Timmermans ile birlikte AFAD Nizip-2 Barınma Merkezi’ni ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Suriye’de ciddi bir insanı krizi yaşanıyor" dedi.
Türkiye’nin bölgede yalnız bırakıldığını söyleyen Akdoğan "Türkiye hep yalnız bırakılmıştı. Son dönemde yaşanan bu mutabakatla, hem Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri hızlanmış oldu, hem de bu insanı kriz konusunda biraz daha Avrupa ülkeleri taşın altına elini koyacak görünüyorlar. Biz temenni ederiz ki öyle olur. Kampı ziyaret ettik Burada 5 bin kişi kalıyor. Avrupalı liderler de gördüler. Hem sayın Merkel hem sayın Tusk hem Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı gördüğünüz üzere alanda. Lisesi, ortaokulu, ilkokulu ana sınıfı ile gerçekten muhteşem bir hizmet veriliyor. Sadece Gaziantep’te çadır kentlerde konteyner kentlerde kalan 50 bin kişi var. Türkiye’nin ne kadar iyi bir hizmet verdiğini zaten görmüş oldular. Ancak biz bunu yeni vermiyoruz. Biz 4-5 yıldır bu hizmeti Suriyeli Iraklı kardeşlerimize veriyoruz. Bunu zaten görmüş olmaları önemli. İnşallah bundan sonra bu dayanışma iş birliği da daha da artar" şeklinde konuştu.
AB’dan gelecek olan 3 milyar Euro’nun nerede ve hangi projelerde harcanacağının sorulması üzerine Akdoğan, "Avrupa Komisyonu’na biz daha önce de 3 milyar Euro çerçevesinde de bir proje paketi sunmuştuk. Devam eden görüşmelerde bunun hayata geçmesi ile ilgili çalışmaları hızlandırmıştık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Hangi projeler nasıl desteklenecek, hangi takvimde destekleneceği konusunda bugün biraz daha somut bir adım atmış oluyoruz" diye konuştu.