Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye’de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye’de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed’dir" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım BBC World kanalında Zeinab Bandawi’nin sunduğu programa konuk oldu. Vahdettin Köşkünde çekilen programda konuşan Yıldırım, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Suriye’de bir şeylerin değişmesinin zamanının çoktan geldiğine işaret eden Yıldırım, "500 bin insan hayatını kaybetti. Masum, hiçbir günahı olmayan insanlar öldü, gitti. 9 milyondan fazla insan yurtlarını terk etti. 3 milyonu bizim misafirimiz. Muhakkak Suriye’de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye’de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed’dir" dedi. Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bir yanda Esed var, bir yanda DAİŞ var. Esed’i mi DAEŞ’e mi tercih edelim diyorsanız, ikisini de tercih edemeyiz. İkisinin de gitmesi lazım. DEAŞ’ı defettik diyelim, sorun yine çözülmeyecek. Esed orada olduğu süreci sorun çözülmeyecek, başka bir sorun ortaya çıkacak. DEAŞ’ı yaratan Esed rejiminin tutumu, Suriye’deki yönetim şeklidir ve kendi vatandaşlarını bile bile ölüme götürmesidir."
Suriyeli vatandaşlara Türkiye’nin verdiği hizmetleri hatırlatan Yıldırım, "Şartlar oluştuğunda vatandaşlık da vereceğiz ama bu, bugünden yarına olmaz. Standartlar karşılandığında olur. Teröre bulaşmış, kanunsuz işlere bulaşmışsa bunlara vatandaşlık söz konusu değil. Şu anda vatandaşımız değiller ama vatandaşımız gibi muamele görüyorlar. Sadece nüfus kağıtları yok ama ileride şartlara bağlı, yanlış işleri yoksa, teröre bulaşmamışlarsa, bu ülkede kalmak istiyorlarsa tabii ki bunlara vatandaşlık düşüyor" ifadelerini kullandı.