KOCAELİ (İHA) – Başbakan Binali Yıldırım, kendi kullandığı otomobil ile Osmangazi Köprüsü’nden geçti. Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Eskişehir’e hareket eden Başbakan Yıldırım, Atatürk Havalimanı saldırısını gerçekleştirenlerin ve azmettirenlerin belli olduğunu açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım kendi kullandığı otomobil ile Osmangazi Köprüsü’nden geçti. Başbakan Yıldırım’a eşi Semiha Yıldırım’da eşlik etti. Köprü geçişinin ardından Başbakan Binali Yıldırım basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
”200 bin araç köprüyü kullandı”
Osmangazi Köprüsünden günlük ortalama 60 bin aracın geçtiğini ifadede eden Başbakan Binali Yıldırım, “Toplam geçiş 200 bini aştı. Çok yoğun bir ilgi gördü. Ücretsiz olması artmasında önemli bir katkı sağladı. Güzel bir eser oldu. Türkiye’ye yakışan. Köprü 50 yıldır Türkiye’nin gündeminde. Kaç sefer ihale edildi iptal oldu. Yapmak bize nasip oldu. Özellikle bu köprünün yapılmasında bize destek veren sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Osmangazi Köprüsü esasen sadece Yalova’yı, İstanbul’u ilgilendirmiyor. İzmir’e kadar devam eden otobanın sağında, solunda yer alan 5 vilayeti ilgilendiriyor. İzmir, Balıkesir, Manisa, Bursa, Eskişehir, Yalova, Kocaeli. Marmara’dan Egeye büyük bir havzanın ekonomisini yakından ilgilendiren dev bir eser. Osmangazi köprüsü demek az vakit, az nakit, az yakıt demek. Köprü olmasa iki saat, üç saat beklemek zorunda kalıyor vatandaşlar. Gelirken saat tuttum 60 kilometre hızla 4 dakikada geçtik. İzmit’ten, Gölcük’ten dolanmaya kalksanız iki saatiniz gider. Her yönü ile güzel bir hizmet. Millete ülkemize hayırlı olsun” dedi.
“Şehitleri anma gününde Çanakkale’ye ilk kazmayı vuracağız”
Çanakkale 1915 Köprüsü ve Eskihisar’da feribotların boş kalması ile ilgili bir soruya ise Başbakan Yıldırım, “Çanakkale’ye de inşallah 1915 köprüsünü yapacağız. Köprüde önümüzdeki yıl, Çanakkale Şehitlerini Anma Gününde ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Feribotların sakin olması gayet doğal. Köprü ücretsiz olunca, oraya ancak gezmek için gidilir. Bayramdan sonra burası da ücretli hale gelecek. Herkes nasibini yer. O da lazım, bu da lazım. Orada çalışmazsa başka yelerlerde çalışılır. Türkiye’de denizler çok. Bereketli denizler var. Başka hatlar kurulur. Kimse mağdur olmaz” cevabını verdi.
Gazze’ye yardım gemisi
Gazze gemisinin limana ulaştığını ifade eden Binali Yıldırım, “İsrail ile varılan mutabakat çerçevesinde bir normalleşme süreci başladı. Gazze’de yaşayan 1.5 milyondan fazla Filistinli kardeşimizin temel ihtiyaçlarını görmek, bayram sevincine ortak olmak, acılarını paylaşmak için hayır sahipleri, AFAD, devletimiz ve Kızılay organizasyonunda, 10 bin tonu aşkın yardım malzemesi bulunan gemi gönderdik. Gemi yanaştı. Dağıtımı yapılacak. Çocukların bayrama biraz üzüntülerine azaltarak girmelerini sağlamak bizim en büyük sevincimiz olacak. Millet olarak Ramazan ve Bayram dayanışmanın kardeşliğin doruğa ulaştığı mübarek günler. Bu vesile ile bütün milletin bayramlını tebrik ediyorum. Nice bayramlara birlik beraberlik, kardeşlik içinde ulaşmayı cenabı Mevla’mdan niyaz ediyorum. Gece, gündüz. Bayram, Ramazan vatanın milletin selameti için nöbet tutan polise, askere, korucumuza Allah yardımcıları olsun diyorum. Şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyorum” şeklinde konuştu.
“29 kişi gözaltında”
Atatürk Havalimanı saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ‘Bu saldırıyı yapanlar, onlara aracılılık edenler belirlenmiş durumda. 29 zanlı gözaltında tutuluyor. Zaman ilerledikçe detaylar ortaya çıkacak. Farklı ülke vatandaşı olanlar var. Bütün ihtimaller değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.
Rusya ile ilgili gelişmeler
Rusya ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Beklenen de buydu. Bu konuda her iki ülkenin samimi olduğunu halklarının beklentilerine duyarlı olduğunu bir kez daha gördük. Rusya bizim ezeli komşumuzdur. İlişkilerimizin geçici bir süre bozulmuş olması kimsenin istediği bir şey değildi. Ama o günler geride kaldı. Dostlukların arttırılması düşmanlıkların azaltılması zamanıdır. Akdeniz’i, Karadeniz’i çevreleyen bütün ülkeler ile dost olmak, kardeş olmak ve onlarla krizler yerine fırsatları değerlendirmek, ticaretimizi arttırmak, turizmi geliştirmek, karşılıklı yatırımları arttırmak daha öncelikli hedefimiz olacak dedik. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerle çok daha farklı gelişmeleri başka ülkelerle de birlikte yaşayacağız. Türkiye’nin bölgede güven ve istikrar adası olduğunu cümle alem biliyor. Bir çok mazlum milletler, sıkıntı acı çeken milletler umut olarak Türkiye’yi görüyorlar. Biz memleketlerinden canını kurtarmak için ayrılmak zorunda kalan milyonlarca insanları bağrımıza bastık. Bu bir insanlık gereğidir. Bizim inancımızın gereğidir. Dünyanın bir çok ülkesi bunun anlayamayabilir. Bizim kültürümüzde darda olanlara yardım etmek vardır. Her şey para, menfaat değil. Önemli olan insanların huzuru, mutluluğu, onların sıkışık anlarında yanında olunmasıdır” dedi.