Başbakan Binali Yıldırım, 15-16 Temmuz günlerinin demokrasinin günü ve demokrasi şehitlerini anma günü olarak kutlanacağını belirterek, “Bir kez daha görülmüştür, tankın gücü halkın gücü karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar conta yakmıştır ve yolda kalmıştır. Halkın iradesi kazanmıştır” dedi.
Başbakan Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda Olağanüstü Hal Tezkeresi (OHAL) kabul edildikten sonra kürsüden bir konuşma yaptı. Yıldırım, 15-16 Temmuz günlerinin demokrasinin günü ve demokrasi şehitlerini anma günü olarak kutlanacağını kaydederek, “Bir kez daha görülmüştür ki, tankın gücü halkın gücü karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar conta yakmıştır ve yolda kalmıştır. Halkın iradesi kazanmıştır” diye konuştu.
Olağanüstü Hal Tezkeresi’nin darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve tahribatları ortadan kaldıracak tedbirleri almaya yönelik olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, geçmişte tedbirlerin vatandaşın yaşamını sınırlamaya, vatandaşının hareket alanını kısıtlamaya yönelik olduğunu hatırlatarak, “15 Temmuz’da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsü ile millet hükümetiyle, bütün siyasi partileriyle, Başkomutanıyla bir olmuş, beraber olmuş, kenetlenmiş ve bu darbe bozuntularını bertaraf etmiştir. Milletimiz rahat nefes almıştır. Bu süreç içinde çok insan, kurum büyük bir kadirşinaslıkla ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net duruşu sergilemiş ve Türkiye dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Yıldırım, bugün alınan kararla devletin millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan ettiğinin altını çizerek, “Bu olağanüstü hal ilanıyla devlet içinde yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri, terör çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline, demokrasisine zarar vermeye çalışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. Amaç budur. Şunun özellikle bilinmesini istiyoruz; Türkiye’nin en meşru şekilde karşı çıktığı ve sonunda da darbecileri yerle yeksan ettiği bu işte bile, bazı dost bildiğimiz çevrelerden bir takım kafa karıştırıcı haberler geliyor. Türkiye’nin ekonomisi üzerine oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Şunu herkes bilmelidir ki, Türk ekonomisi açık bir ekonomidir. 15 Temmuz gecesi bu girişim olmasına rağmen ilk mesai günü normal piyasa şartları neyse borsası, bankasıyla, finansal işlemleriyle hiçbir kesintiye uğramadan hayat devam etmiş, bütün ekonomik faaliyetler sağlıklı bir şekilde yürütülmüştür. Bütün bunlar ortadayken maksatlı şekilde Türkiye’nin risk primiyle oynama çalışmaları iyi niyetli olmaktan yoksun. Şu bilinmelidir ki, bunlar acele ve maksatlı verilmiş kararlardır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Türk insanı 15 Temmuz’da ortaya koyduğu dirayetle hem ülkesinde demokrasiyi kesintiye uğratmaktan kurtarmış hem de güçlenen, kalkınan ekonomisinin bundan böyle aynı kararlılıkla güçlenmeye devam edeceğini bütün dünyaya göstermiştir” şeklinde konuştu.
Yıldırım şunları kaydetti:
“Bu süreçte bütün siyasi partilerimiz takdire şayan. Bütün partilerimiz bir duruş sergilemiş, Gazi Meclis’in çatısı altında bombalama esnasında bile demokrasiden, milli iradeden ödün vermemiştir. Bizim siyasi parti gruplarından beklentimiz, başlattığımız birlikteliğin süratle bu beladan kurtulmak için yapılacak düzenlemelerde de devam etmesidir. Özellikle yatırımlara, üretime, ekonominin büyütülmesine, reformlara yönelik getireceğimiz tedbirler OHAL düzenlemesi dışında başlattığımız şekilde önümüzdeki haftadan itibaren devam edecektir.”