Başbakan Binali Yıldırım, “İşimiz bitmedi. Bundan sonra temizlik harekatını süratle yapacağız. Bir daha milletin iradesine karşı gelmeye çalışma cesaretini hiç kimse gösteremeyecek şekilde bu darbeci bozuntularına hak ettikleri cezayı vereceğiz. Bu olay ordumuza mal edilemez. Bu ordu içerisindeki bir gurup terör mensubunun kalkıştığı bir iştir” dedi.
Başbakan Yıldırım, TRT’yi ziyaret etti. Saldırı ile ilgili bilgi alan Yıldırım, ardından darbe girişimi ile ilgili olarak açıklama yaptı. “Bugün 15 Temmuz darbe girişimine karşı kahramanca mücadele eden aziz milletimi tebrik ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Yıldırım, “Milletimizin bu kararlılığı, Başkomutanımız dirayeti ve hükümetimizin milli irade dışında hiçbir şeyin darbe yapamayacağını, herhangi bir şekilde egemenliğimize, demokrasimize zarar veremeyeceği yönündeki tutumu bu darbe girişimini başarısız hale getirmiştir. Kalkışmacılar, paralel terör örgütü çeteleri mağlup olmuştur. Bu darbe kesinlikle başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Milletimiz rahat olsun. Hayat artık normale döndü. Gündüz vatandaşlarımız işinde gücünde olacaktır. Dükkanında, çarşıda, tarlada, pazarda olacak. Normal hayatımıza devam edeceğiz. Ama bu çok büyük bir olay. Bu Türkiye için değil, dünyadaki demokrasilerin geleceği açısından çok büyük bir olay. O yüzden işi gücü bittikten sonra vatandaşlarımız yine Ankara Kızılay, İstanbul Taksim başta olmak üzere 81 vilayetimiz, ilçelerimiz, köylerimiz her yerde adeta bir şenlik havasında demokrasi nöbetlerine devam edeceğiz. Gündüz normal hayat devam ediyor. Ama akşam hem demokrasi nöbetine devam edeceğiz hem de demokrasi şöleni devam edecektir. Bir müddet daha böyle devam edeceğiz” diye konuştu.
“Bankacılık sistemi tıkır tıkır işlemektedir”
Türkiye’de darbe girişiminin yüzde 100 başarıyla sonuçlandığını sözlerine ekleyen Yıldırım, “Türkiye’de ticari, sosyal, kültürel hayat normale dönmüştür. Bugünlerde Türkiye’de darbe henüz tamamlanmadı, Türkiye’ye karşı darbe devam ediyor algısı yaymaya çalışanlara karşı özellikle dünya ve Türk kamuoyunun bilmesini isterim ki bunlar tamamen aslı astarı olmayan haberlerdir. Bankacılık sistemi tıkır tıkır işlemektedir. İstanbul Borsamız faaliyetine başlamıştır. Merkez Bankamız gerekli çalışmaları yapmaktadır. Sermaye Piyasası Kurulu hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu tür haberlere, karalama kampanyalarına itibar edilmemesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.
“Bu olay ordumuza maledilemez”
Vatandaşların sakin olması konusunda uyarıda bulunan Yıldırım, şöyle devam etti:
“Olayın tazeliği ile heyecanı ile aşırı tepkiler vermekten sakınalım. TSK bizim geleceğimiz ve güvencemizdir. Silahlı kuvvetlerimize zarar verecek davranış içinde olmayalım. Silahlı Kuvvetler ile vatanını milletini seven askerler ile onların kıyafetinin içine gözlenmiş paralel çeteleri birbirine karıştırmayalım. Onlar asker değil. Onlar vatandaşın üzerine tankları süren, onları tarayan ve milletini öldürmek için gözünü bile kırpmayan canilerdir. Hak ettikleri her türlü cezayı alacaklardır. Silahlı kuvvetlerimizi rencide edecek, itibarını sorgulayacak hiçbir davranışa girmeyelim. Bu darbe girişiminin püskürtülmesinde en büyük görev sırasıyla Başkomutan olarak Cumhurbaşkanı olarak bu konudaki net kararlı tutumu ile Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Hükümetimiz asla ve asla bunun bir silahlı kuvvetlerin hiyerarşisi içinde hareket olmadığı ve ordu içerisindeki bir paralel terör örgütü mensuplarının kalkışması olduğunu ilk anda tespit etmiş ve gereğinin yapılacağını, bu konuda hiçbir fedakarlıktan tereddüt gösterilmeyeceğini ifade ettik ve gereğini yaptık. Kahraman polislerimiz kendilerini ortaya koydular. Bu darbenin bastırılmasında çok büyük gayret gösterdiler. Silahlı Kuvvetler içerisinde bayrağını, yurdunu, milletini seven her kademedeki ordu mensupları da bu çılgın harekete karşı gerekli hassasiyeti göstererek devletinin, milletinin yanında yer almıştır.
Bir bela daha defedildi. Ancak işimiz bitmedi. Bundan sonra temizlik harekatını süratle yapacağız. Bir daha milletin iradesine karşı gelmeye çalışma cesaretini hiç kimse gösteremeyecek şekilde bu darbeci bozuntularına hak ettikleri cezayı vereceğiz. Bu olay ordumuza mal edilemez. Bu ordu içerisindeki bir gurup terör mensubunun kalkıştığı bir iştir. Bizim ordumuz Peygamber ocağı diye tanımlanan bir ordudur.”