Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gezi olaylarına katılan gençlerle ilgili soruyu, “Onların hepsi bizim gençlerimiz. Biz onların hiçbirine terörist diye bakmadık. Gençlere ‘terörist’ diye bakan bir tutumu kesinlikle kabul etmem.” diye cevapladı.

Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da üniversite öğrencileriyle buluştu. Gençlerden biri, “Haziran 2013’te Gezi olayları vardı. Gezi olaylarında sokaklarda genelde gençler, üniversite gençleri sokaklardaydı. Üniversiteli olarak oraya katılanların hepsi terörist miydi?” sorusunu yöneltti. Davutoğlu soruyu şöyle cevapladı: “Güzel bir soru. O günlerde bir televizyon programında şunu söylemiştim; Ben, Gezi olaylarına katılan gençlerden bir buket öğrenci ile yani değişik gruplardan birkaç gün ders yapmak, sohbet etmek veya atölye çalışması yapmak isterim. Çünkü onların hepsi bizim gençlerimiz. Biz onların hiçbirine terörist diye bakmadık. Bizi eleştirenler bugün eleştirip yarın takdir edebilirler. Bazen bugün takdir edenler yarın eleştirebilirler. Kesinlikle hiçbir zaman hiçbir gence ben potansiyel suçlu diye bakmadım hayatımda.

Üniversitede öğrencim olan gençler hatırlarlar, her ideolojiden öğrencilerim olurdu. Yüksek lisansa başlayacak gençlere önce ben kendi makalelerimi de verir ‘önce beni eleştirin sonra ders yapalım’ diye teşvik ederdim. Çünkü farklı düşünmek özgün düşünmenin de başlangıcıdır.

‘GENÇLERE ‘TERÖRİST’ DİYE BAKAN BİR TUTUMU KESİNLİKLE KABUL ETMEM’

Gezi olayındaki hassasiyet şuydu; oradaki gençlerin hissiyatlarına bizim yabancılaşmamız gibi bir durumdan daha çok, oradaki hissiyatlarını belli kesimler istismar etmeye kalktı. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız da başbakan olarak bazı gençlerle görüşmüştü. Ben de bazı arkadaşlarla görüştüm. Şu anda da bize en muhalif olan kim ise –gençlik olarak- onları dinlemeye hem hazırız, hem konuşmaya hazırız. Gençlere ‘terörist’ diye bakan bir tutumu kesinlikle kabul etmem. Ama teröristler eğer gençleri istismar ediyorlarsa o teröristlerin de önünü kesmek lazım. Çünkü, biz 1970’li yıllarda bu tür çatışmalardan çok çekmiş bir nesiliz. Güzel olan, bütün kesimdeki gençlerden bir araya gelip konuşabilmesi, bizlerle iletişim kanallarının olması ve farklı düşünceye her zaman toleransla yaklaşılabilmesi.