Başbakanlık tarafından 19 Ekim'in Muhtarlar Günü ilan edilmesine ilişkin genelge yayınlandı. Söz konusu genelge Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında da yayımlanarak uygulamaya konuldu.

Türkiye’de yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesinin, 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çeken genelgede, “Muhtarlarımız, bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler.” denildi.

Muhtarlar ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak belirlenmesinin uygun görüldüğü kaydedilen genelgede, Muhtarlar Günü kapsamında yapılacak etkinliklerin, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde yürütüleceği vurgulandı.

Söz konusu genelge Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısındada yayımlanarak yürürlüğe konuldu.