CHP, kamu taşınmazların kiraya verilmesi ya da satışının genelgeyle Başbakanlığın iznine bağlanmasının iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu. Gerekçe olarak Başbakanlık'ta oluşturulduğunu iddia ettiği rüşvet çarkını gösteren CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na "Başbakanlıkta oluşturulan rüşvet mekanizmasından haberiniz var mı?" diye sordu. Ayaydın, "Başbakanlık’taki rüşvet skalasında arazinin büyüklüğüne göre para isteniyor." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Ayaydın, Başbakanlığın kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazla olan kamu şirketlerin her türlü taşınmazların kiraya verilmesi, satışı, devri ve takası gibi her türlü işlemlerin kanuna aykırı olarak bir genelgeye bağlanmış olmasının iptali istemi ile Danıştay’a yürütmenin durdurulması ile ilgili iptal davası açtığını söyledi. Kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazların satış, devir ya da kiralanmalarının yasalarla belirlendiğini ifade eden Ayaydın, bu yetkilerin kanunlara aykırı olarak genelgeyle başbakanlığın iznine bağlanmasının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Başbakanlık’ta bu işlemlerin takip edilmesinin rüşvet skalasına bağlandığını iddia eden Ayaydın, “Kamuda herhangi bir taşınmazı satın almak veya kiralamak için başvurulduğunda ilgili kurum bununla nihai izni vermek için Başbakanlığa gönderiyor. Talep sahibi kendi talebinin akıbetini öğrenmek için bile Başbakanlıkta oluşturulan bir rüşvet mekanizmasının var olduğu artık yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştır.” diyerek iddialar karşısında harekete geçtiklerini söyledi.

“BAŞBAKANLIKTA OLUŞTURULAN RÜŞVET MEKANİZMASINDAN HABERİNİZ VAR MI?”

Başbakanlıkta bekletilen dosyanın akıbetini öğrenebilmek için bile rüşvet çarkının oluşturulduğunu iddia eden Aydın Ayaydın, Başbakan Davutoğlu’na şu şekilde çağrıda bulundu: “Başbakanlıkta oluşturulan bu rüşvet mekanizmasından haberiniz var mı? Eğer haberiniz varsa gereğini yapmanız gerekmektedir. Eğer bu rüşvet mekanizmasından haberiniz yoksa o zaman lütfen bu konuyu gündeminize alın. Maden sahaları dahil olmak üzere kamunun her türlü arazisinin, gayrimenkullerinin satışı ve kiralanması gibi işlemlerde oluşan rüşvet skalasını bir an önce bitirin ve yatırımcıların önünü açın.”

“ARAZİ BÜYÜKSE İSTEDİKLERİ PARA DA BÜYÜK”

Başbakanlıkta iddia edilen rüşvet çarkını takip etmeye başladıklarını vurgulayan Ayaydın, ellerinde somut bilgilerin olduğunu kaydederek suiistimal çarkının nasıl işlediğini takip edeceklerini söyledi. Rüşvet skalası ifadesinin sorulması üzerine “Rüşvetin kurulmuş bir ücret skalası var. Sizden o talep ediliyor. Bunu talep ettiklerine dair son derece büyük iddialar var ve biz bu iddiaları takip ediyoruz. Arazinin büyüklüğüne göre. Eğer büyük bir arazi ise sizden istenen para daha büyük, küçük arazi ise sizden istedikleri para daha düşük.” diye konuştu.