Barışın iktidarın tekeline bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa 1. sıra milletvekili adayı Osman Baydemir, “Barışın matbaada düşmemesi için HDP’nin meclise taşınması lazım.” dedi.
HDP, Şanlıurfa’da esnaf ve STK’larla görüşerek seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda HDP birinci sıra adayı Osman Baydemir, Şanlıurfa Şoförler ve Otomobilciler Odası’nı ziyaret etti. Oda Başkanı Osman Karageçili ve oda üyesi şoförler ile bir araya gelen Baydemir, destek istedi. Barış ve kardeşlik hukuku içerisinde bir seçim geçirmek istediklerini ifade eden Baydemir, “Bu seçim cumhuriyet tarihinin en önemli seçimidir. Kentin sorunlarının ana nedeni bu ülkede barışın inşa edilmemiş olmasıdır. Barış beraberinde demokrasiyi getirir. Demokrasi beraberinde herkesin hakkına hukukuna kavuşmasının yolunu açacak” dedi.
Baydemir, HDP’nin içerisinde yer almadığı bir parlamentonun barışı inşa edemeyeceğini dile getirerek, şunları söyledi;“Barışı tek başına iktidarın tekeline bırakamayız. 78 milyon insanı ilgilendiren çözüme ilişkin hükümetin tutumunu sorguladılar, niye seçim beyannameniz içinde çözüm sürecine ilişkin bir şey yok dediler, Sayın Davutoğlu matbaaya giderken düşmüş dedi. Barışın matbaada düşmemesi için, HDP’nin parlamentoya taşınması lazım.”
Baydemir, yeni anayasa ihtiyacını da dile getirdi. “Bir araç frensiz seyahat ederse ne olur? Bir aracın nasıl ki frene ihtiyacı varsa, bir toplumun da barış içerisinde yaşam sürdürebilmesi için herkesin kendisini içerisinde bulacağı bir anayasaya ihtiyacı var. 1982 Anayasası ihtiyaçlarımıza yanıt olmuyor.”
‘Ateş artık sadece düştüğü yeri yakmıyor’
Konuşmasında, savaşın yarattığı yıkıma dikkat çeken Osman Baydemir, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. Baydemir, “Hükümetin Suriye politikası ile en büyük acıyı Urfa yaşıyor. Esnaf kepenk kapatıyor, esnafın kan ağlıyor. Esnafla beraberiz sabahtan akşama kadar. Bütün bu sorunlara çözüm bulmak için, HDP’nin bu kentin soluğu olması için mutlaka parlamentoya taşınması lazım. Urfa 2 milyonluk nüfusu ile ittifak ederse Türkiye’de barışın anahtarı olacaktır. Bu kentte bir siyasi temsiliyet istiyorsak, mutlaka güçlü bir muhalefeti de çıkarmamız lazım. 3 dönem bu kentin milletvekilliğini yapıp parlamentoda yemin etmek dışında bir konuşma yapmayan temsilciler var. Bu kente haksızlıktır.” ifadelerine yer verdi.
Baydemir, şoförlerin yüksek bir mesleki risk altında olduklarını vurgulayarak, meclise girmeleri durumunda haklarının iyileştirilmesi adına vaatlerde bulundu. Baydemir daha sonra muhtarlar ile bir araya geldi.