Eski CHP Genel Başkanı ve CHP'den yeniden Antalya milletvekili seçilen Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme talebinin karşı taraftan geldiğini ifade ederek, görüşmenin sohbet havasında geçtiğini belirtti. Görüşmenin saray yerine Dışişleri Konutu’nda gerçekleşmesini ‘daha uygun oldu’ diye nitelendiren Baykal, Erdoğan’la görüşmesine dair "Her türlü koalisyon çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına hiçbir itirazının olmadığını gördüm." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal Dışişleri Bakanlığı resmi konutunda bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine ‘aniden’ gerçekleştiğini ifade eden Baykal, seçimlerin tamamlanmasından sonra yeni TBMM açılışından önce en yaşlı üye olması hasebiyle başkanlık yapacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı içinde kendisiyle görüştüğünü kaydeden Baykal, görüşmeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da öncesinden haberi olduğunu vurguladı.

Görüşmede, Türkiye’nin önündeki sorunların kapsamlı bir şekilde ele alındığını ifade eden Baykal, koalisyon konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna "Burada benim bir koalisyon görüşmesi konumum yok, olamaz. Ben bir milletvekiliyim. Partiler ve partilerin genel başkanları var. Yetkili organları var. Onlar bu konuda çeşitli hazırlıklar yapıyorlardır tahmin ederim. Benim bu çalışmalarla ilgili somut bir girişimim söz konusu olamaz." karşılığını verdi.

'GÖRÜŞMENİN SARAY YERİNE KONUTTA OLMASI DAHA UYGUN OLDU'

Parlamento'da uzun süre görev yapmış bir milletvekili olarak Türkiye’de neyi nasıl yapmak lazım hususunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la karşılıklı değerlendirmeler yaptıklarını belirten Baykal, görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerine Dışişleri konutunda gerçekleşmiş olması konusunda ise şunları söyledi: "Daha uygun oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'nın programı bakımından da benim programım bakımından da. Elbette ben böyle bir durumdan haberdar olduğum andan itibaren Sayın Kılıçdaroğlu’na bilgi verdim. Kendisiyle görüştüm."

‘(UZUN SÜRMESİNİN) ÖZEL BİR NEDENİ YOK’

Görüşmenin planlanandan daha uzun sürerek iki saatten fazla olduğunun hatırlatılması üzerine Deniz Baykal, "İki saati geçti. Yani herhalde Sayın Cumhurbaşkanı'nın takvimi de uygundu, benim zaten özel sorumluluğum yok. Uzun süredir birikmiş bir sürü sohbet gerektiren konular var. Özel bir nedeni yok (uzun sürmesinin). Ciddi bir çalışma yapılmış, bir müzakere gerçekleştirilmiş gibi bir izlenim almamanız gerekir. Yani böyle bir şey yok çünkü. Bunun amacı da o değildi. Burada öyle bir şey de olmadı." ifadelerini kullandı.

‘HER TÜRLÜ KOALİSYON ÇÖZÜMÜNE AÇIK BİR ANLAYIŞ İÇİNDE OLDUĞUNU GÖRDÜM’

Erdoğan’ın kendisinden özel bir talebinin olmadığını kaydeden Baykal, kendisinin bazı hususlarda tespitler yaptığını söyleyerek, Türkiye’de bir an önce istikrarın sağlanması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduklarını gördüğünü söyledi. Baykal, "Ben de bir önce Türkiye’nin bu belirsizlik dönemini aşmalıdır görüşündeyim. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da öyle olduğunu gördüm. Her türlü koalisyon çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına hiçbir itirazının olmadığını gördüm." diye konuştu.

‘ERKEN SEÇİM TERCİH EDİLEN BİR ÇÖZÜM DEĞİL’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde geçici Meclis başkanlığının daimiye dönüşmesi adına herhangi bir şeyin gündeme gelmediğini ifade eden Baykal, görüşmenin genel siyasi bir sohbet olduğunun altını çizdi. Siyasi partilerin kendi aralarında bir uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde bunun Cumhurbaşkanlığı'ndan engellenmesi gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını kaydeden Baykal, "Koalisyon oluşturma konusunda Sayın Cumhurbaşkanı'nın özel bir çaba içerisinde olduğuna dair bir izlenim almadım. Koalisyon oluşturmak partilerin işidir." dedi. Erken seçimin tercih edilen bir çözüm olmadığını vurgulayan Baykal, Türkiye’nin seçimden daha yeni çıktığını kaydetti.