Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Haşim Yanar, "Çözüm için Öcalan değil, bölgedeki kanaat önderleri ve halk muhatap alınmalıdır." dedi.

Elazığ'da partisi tarafından düzenlenen bölge toplantısına katılan Yanar, basın mensuplarına açıklama yaptı. Yanar, "Biz hiçbir zaman Abdullah Öcalan ve yanındakilerin Güneydoğu'daki hiçbir ilin temsilcisi olduğu safsatalarına inanmıyoruz.Güneydoğu'da çok saygın, vatanperver olmanın gerektirdiği her türlü fedakarlığı ortaya koyan, yıllarca o memlekette devletin yanında olan kanaat önderleri var. Dolayısıyla ne Abdullah Öcalan'ın ve yanındaki terörist şurakasının hiçbir suretle muhatap alınmaması gerektiğine inanıyorum. Onun adına okunan mektubun hiçbir ehemmiyeti yoktur.Güneydoğu'da yaşanan son gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanının vaktiyle 'Kürt sorunu vardır' demek suretiyle terörist ve beraberindekileri milletin gündemine sokması gibi bir olay var. Bölgede siyasi ihmaller ve istismarlar yüzünden yaşanan sıkıntılar varsa elbette bunlar çözülmelidir. Ama bu çözümün muhatabı hiçbir suretle teröristler ve terörist gruplar olmamalıdır. Bu çözümün muhatabı bölgede yaşayan ve rahatsızlıktan muzdarip olan kanaat önderleri, din büyükleri, siyasi parti temsilcileri olmalıdır. Bunlarla oluşturulacak konsersüs ile oradaki sorunları çözmek zorundasınız. Aksi taktirde teröristi muhatap alırsanız onların, vatanın milletin yanında duranların iradesine saygısızlık etmiş olursunuz." dedi.

Siyasi iktidarın politikasını kabul etmediğini belirten Yanar, şöyle devam etti: "BBP Meclis'te irade sahibi olursa bu konudaki siyasi istismarların önünü kesecektir. Orada milyonlarca korucu ailesi, kanaat önderleri ve etrafındaki insanlar var, siyasi parti temsilcileri var. Onların yok sayılması suretiyle, teröristlerin muhatap alınması yoluyla ortaya konulacak çözüm önerisi hiçbir derde deva olmaz. Halkın kabulleneceği, sahipleneceği çözümle bir karşılığı olabilir. Bugün Güneydoğu'da devlet otoritesini yitirmiş durumda. Sırf bu siyasi iktidarın neden kaynaklandığını bilmediğimiz bir anlayışla ortaya koyduğu irade yüzünden devlet otoritesini kaybetmiş durumda. PKK'nın oradaki temsilcileri sözde devlet kurdukları anlayışından hareketle bölgede mahkemeler kurarak, yol keserek, insanlardan vergi toplayarak orada devlet kurma hevesine hiç kapılmasınlar. Meseleyi getirdikleri noktanın hiçbir ehemmiyeti yok. Bunu önüne geçilecek. Yapmış oldukları her türlü yasa dışı hareketlerinin mutlaka bir cezası olacaktır. O cezayı da BBP kesecektir."