AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edeceğini söyledi.

AK Parti MKYK toplantısı sonrası konuşan Atalay, Davutoğlu’nun bugün Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılacak devir teslim törenine katıldıktan sonra görevi Cumhurbaşkanına teslim edeceğini açıkladı. Atalay, ayrıca MKYK’da alınan ikinci bir önemli kararın ise kongre tarihi olduğunu ifade etti. Atalay, AKP Kongresi’nin 12 Eylül 2015’te gerçekleştirileceğini belirtti.

AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen MKYK toplantısı sonrası gazetecilerin karşısına çıkan Beşir Atalay, toplantıda alınan iki önemli kararı açıkladı. Atalay, bunlardan ilkinin Başbakan Davutoğlu’nun, hükümeti kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edecek olması olduğunu söyledi. Atalay, bu konuda şunları söyledi: “Meşruiyet sınırları içinde kurallara uygun iyi bir takvim yürümüştür. Bütün siyasi partilerimiz birbirleriyle de Türkiye’nin meselelerini de görüşme paylaşma imkanı bulmuşlardır. Ama geldiğimiz noktada da bütün bu çalışmaların sonucunda bir koalisyon hükümeti kurulması mümkün olmamıştır. Dolayısıyla Başbakanımız bugün Cumhurbaşkanımıza görevi teslim edecek, MKYK’nın da yaklaşımı budur. Yani sürecin normal kurallar içinde yürümesi meşruiyet zemininde yürümesi bizim için önemlidir, esastır. Bugün Genelkurmay Başkanlığı’ndaki törenden sonra görevi teslim edeceklerdir. Birinci husus ve kararımız budur.”

"DAVUTOĞLU NİYE DÜN VERMEDİ DE BUGÜNE BIRAKTI?"

Atalay, Davutoğlu’nun görevi neden dün ya da bugün öğleden önce teslim etmediği konusunda ise şu açıklamayı yaptı: “Bunu niye şu ana kadar bekletti, dün de teslim edebilirdi? Bugün öğleden önce de teslim edebilirdi ama MKYK’ya bilgi vermesi gerekiyordu, MKYK’nın da onayını alması gerekiyordu. MKYK partimizin en üst karar organıdır, bu yetkiyi veren kuruldur Başbakanımıza. Dolayısıyla bu kurulun toplanmasını burada hem bilgilendirme hem de oranın görüşünü alma ihtiyacı vardı. Onu da tamamlamış oldu.”

KONGRE 12 EYLÜL'DE

Atalay, ikinci önemli kararlarının ise büyük kongre tarihinin belirlenmesi olduğunu şöyle aktardı: “İkinci önemli bir kararımız, biliyorsunuz partimizin bu sene bu sonbahar büyük kongre dönemidir. Olağan kongremizi bu sonbaharda yapmamız gerekiyor. 3 yılda birdir bizim olağan kongremiz. Hatırlanacaktır, seçim öncesi bütün ilçe ve il kongrelerimizi tamamlamıştık. Ama büyük kongre sonbaharda, normalde olacağı için o bekliyordu, seçimden sonraya kalmıştı. Dolayısıyla olağan büyük kongremizi de yapma kararı aldı MKYK bugün. 12 Eylül 2015 Cumartesi günü inşallah büyük kongremizi Ankara’da, Ankara’nın en büyük salonu olan Arena Spor Salonu’nda gerçekleştireceğiz. Bugünkü önemli bir kararımız budur.”

"BUNDAN SONRASI CUMHURBAŞKANI'NIN TAKDİRİDİR"

Atalay, bundan sonra bir hükümet kurulması ile ilgili bütün yetkinin Cumhurbaşkanı'nın elinde olduğunu söyledi. Atalay, “Bundan sonrasıyla ilgili hükümet kurmayla ilgili çalışmalar Cumhurbaşkanımızın elindedir. Cumhurbaşkanımıza teslim edilecektir. Cumhurbaşkanımızın bundan sonraki kendi takdirleridir. Ama biz bütün çalışmalarımız yürürken de bir yandan da büyük kongremizin hazırlığını yapacağız.” şeklinde konuştu.

"GÖREV KILIÇDAROĞLU'NA VERİLMEZSE..."

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Atalay’a, “(Cumhurbaşkanı) CHP lideri Kılıçdaroğlu'na görevi verirse ya da vermezse nasıl bir hükümet formülü üzerinde duruluyor? Bir taraftan da seçim güvenliği tartışılıyor, hangi adımlar atılacak bu konuda?” sorusu yöneltildi.

AK Parti sözcüsü Atalay, “Burada ihtimaller değerlendirildi. Benim o konuda Cumhurbaşkanımıza tam yetki geçerken çok şey söylemem şu anda gerekli değil. Anayasal prosedürü biliyoruz, bundan sonrası Cumhurbaşkanı'nın takdiridir.” dedi.

HÜKÜMET SEÇİM GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Atalay, seçim güvenliği konusunda ise “İkinci soru ile ilgili bununla ilgili sunum oldu. Seçim güvenliği her zaman önemlidir ama bu dönem bunun daha da öne çıktığını biliyoruz. Bununla ilgili hükümet yoğun çalışmalar yürütüyor, onlar artarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Ardından bir başka gazeteci Beşir Atalay’a “Kurulacak seçim hükümetine MHP bakan vermeyeceğini açıklamıştı. HDP ve CHP’nin de benzer yönde eğilimleri çıktı. Nasıl bir tablo bekler Türkiye'yi böyle bir tablo çıkarsa?” diye sordu.

Atalay, kısa bir cevap verdi: “Bunları hep önümüzdeki günlerde göreceğiz. Biz de hep değerlendirme içinde olacağız. Muhtemelen yarın bizim MYK’mız toplanacak. Yani bunlar bütün partilerin gündeminde. Önümüzdeki günleri beklemek lazım.”

Atalay, bir başka soru üzerine de HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başkanlık konusunu referanduma götüreceklerini açıklamasının MKYK’da gündeme gelmediğini kaydetti.