AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, partisinin aday listeleriyle ilgili olarak, "3. derece akrabaya kadar partimizin herhangi bir kademesinde ilişkisi bulunanları listeye aday olarak göstermedik." dedi.

Beşir Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek partisinin aday listeleriyle ilgili açıklamada bulundu. Atalay, "Şu anda 550 adayımızın içinde 99'u kadın adaydır. 451'i erkektir. 2011'de başvuruların da 78'i kadınmış, 472’si erkekmiş. Şu anda 45 milletvekilimiz var. Bu sayının önümüzdeki parlamentoda inşallah yükseleceğini düşünüyoruz. Biz daima kadın adayları teşvik ettik. 6 bin 223'ün içerisinde binin üzerinde kadın aday başvurusu vardı. Bunlardan aday olma oranı yüzde 18'i kadın, yüzde 82'si erkek. Hukukçular 110 civarında, 29 doktorumuz, 36 akademisyenimiz var. İş hayatından ve bir çok daldan adayımız var. Her dönem bir hücre yenilenmesi oluyor. Bazı arkadaşlarımız dinlenmeye alınıyor. Ama iletişimimiz hiç kopmuyor. Kendileriyle toplantı yaparak alan çalışmalarında birlikte olacağız. Kendisi başvurmayan 10 adayımız var. Biliyorsunuz 70 vekilimiz 3. dönem olduğu için başvuru yapmamıştır. Toplam 80 kişi ediyor. Yani bu dönemde vekillerimizden 80 kişi yeni listede yok." diye konuştu.

Aday gösterilirken akraba ilişkilerini bir ilke kararı olarak burada önemli gördüklerini belirten Atalay şöyle devam etti: "Üst kurulumuz çalışmalara başlarken 3. derece akrabaya kadar partimizin herhangi bir kademesinde ilişkisi bulunanları listeye aday olarak göstermedik. Bu genel bir ilke olarak uygulandı. Ayrıca aday belirlerken şehirlerimizin, büyükşehirlerimizin siyasi ve sosyolojik yapısını önemli gördük. Adayların il ve bölgelerdeki siyasi dinamikler ile uyumlu olmasını önemli gördük. Aday profillerinde merkezi siyasetin ihtiyaçları ile yerel siyasetin ihtiyaçlarını dengeleyen bir anlayışı gözettik. Mümkün olduğunca parti ilkeleriyle parti geçmişi ile ilişkileri olmayan ‘vitrin aday,’ ‘flaş aday’ transferinden uzak durduk. Teşkilatlarımızın görüşlerini ve önerdikleri adaya önemli gördük ve öncelik verdik." ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından basın mensuplarının da sorularını cevaplayan Atalay, ‘’Osman Gökçek’in isimi listede yer alacak diye kulislere yansımıştı. Bunun sebebi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la yaşanan tartışma mı, ya da liste de vardı sonradan mı çıkarıldı?’’ ilişkin soruya "Öyle bir şey yok. Bülent Bey'in kendisiyle de görüştüm, zaten kendisi de sosyal medyada yalanladı. Çok örnek vardır akraba ilişkisinden dolayı aday olmayan. Vasıfları aday olmaya müsait ama akraba oldukları için aday olmayan epeyce isim var." cevabını verdi.

"Aday belirleme sürecinde Erdoğan'dan görüş alındı mı?" sorusuna ise Atalay şöyle cevap verdi: "Geçen seçimlerde uyguladığımız yöntemleri uyguladık. Sadece STK sandığını bu seçimde koyduk bu şehirlerimize, onun dışındaki çalışmalar zaten yapılıyordu. Üst kurulumuz çalışmaları yürüttü. Sayın Cumhurbaşkanımız bizim partimizin kurucusudur, onun yerini biliyorsunuz."