AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, genel seçimlere HDP’nin ilk defa parti olarak katılma planı için “Hem Türkiye partisi olma iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini ben faydalı görürüm. Yani Türkiye’nin normalleşmesine katkı verecek hususlardan biri olarak bile değerlendiririm." dedi.
AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 4 eski bakandan üç dönem kuralına takılan eski AB Bakanı Egemen Bağış dışındaki üç ismin yeniden aday olmak istediklerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da ilettiğinden haberi olmadığını söyledi.
AK Parti Genel Merkezi'nde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenleyen Beşir Atalay, gazetecilerin soruları üzerine HDP’nin genel seçime parti olarak girme düşüncesini faydalı olarak gördüğünü söyledi.

İSTİFA EDEN BAKANLARIN YENİDEN ADAYLIĞI VE HDP

Atalay, 4 eski bakandan üç dönem kuralına takılan AB eski Bakanı Egemen Bağış dışındaki üç ismin yeniden aday olmak istediklerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiği haberlerinin hatırlatılması üzerine kısaca “Benim bir bilgim yok, duymadım.” dedi.
HDP’nin seçimlere parti olarak katılmasına AK Parti yönetimi olarak nasıl baktıkları yönündeki soruya ise Atalay, şu karşılığı verdi:
HDP’nin seçime parti olarak girmesini özel bir değerlendirmeye tabi tutmuş değiliz. Ben kendi düşüncelerimi ifade edebilirim. Ama strateji heyeti olarak bütün partilerin çalışmaları seçime doğru biz çok iyi takip ederiz. Özellikle kendi düşüncem, parti olarak katılmalarında memnuniyet duyarım. Yani siyasi partiler seçime katılmak için kurulur. Ve demokrasiler siyasi partiler kanalıyla yürür. Diğeri istisnadır; siyasi parti kurduğu halde bağımsız adaylarla katılma vs. Yani risklerini alarak seçime siyasi parti olarak katılmalarında fayda vardır.
Hem Türkiye partisi olma iddiası ve o yönde söylem geliştirilmesini ben faydalı görürüm. Yani Türkiye’nin normalleşmesine katkı verecek hususlardan biri olarak bile değerlendiririm. “

SEÇİM BEYANNAMESİNDE 'YENİ ANAYASA' VURGUSU

Beşir Atalay, AK Parti’nin yeni seçim takvimindeki en önemli maddelerin başında ‘yeni anayasa’ vurgusunun öncekilerde olduğu gibi yeniden yer alacağına işaret ederek, “Bu seçimin ana gündem maddelerinden birisinin yeni anayasa olacağı görülüyor. Bu kaçınılmaz. Türkiye bu sorunu çözmek zorunda. Ne kadar demokratikleşme yönünde yasalar, düzenlemeler yapsanız bu anayasa durdukça belli sınırda kalıyorsunuz. Anayasa’da çok bağlayıcı maddeler var. Her konuda hemen hemen böyle.” deyip YÖK örneğini verdi.
Atalay, AK Parti’nin seçim beyannamesini, Şubat ayı sonuna kadar son şekline getirmek için çalıştıklarını belirterek, ayrıca 2002 yılından bu yana hazırlanmış AK Parti seçim beyannameleri ve 2023 vizyon belgesinin yeni bir baskısını yaptırdıklarını, bir hafta içinde matbaadan çıkacağını söyledi.

DOĞU PERİNÇEK DAVASI

Beşir Atalay, Doğu Perinçek’i Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle mahkum eden İsviçre’nin, AİHM’in verdiği Perinçek’i haklı bulan ‘ifade özgürlüğünü ihlal kararı’na ilişkin bugün yapılan temyiz duruşmasına da işaret etti.
söz konusu davadan aleyhte bir karar çıkması halinde yeni davaların önünün açılabileceği iddiasına Atalay, “Pek beklenmiyor orada. Bu da tabi bu insan hakları, düşünce özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilecek bir şey. Bir düşünce beyanıdır. Zaten AİHM’de o dava çok ilgi görme o manada. Orada farklı, olumsuz bir şey doğrusu biz beklemiyoruz.” diye yorumladı.

KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay konuşmasında vefat eden Suudi Arabistan Kralı için Türkiye’de yas ilan edilmesini dün TBMM kürsüsünde eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da CHP’nin vefatın sonrasında yeni krala gönderdiği taziye mesajını okuyarak, cevap verdi.