Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP’ye eşit ve adil yaklaşımın, demokrasinin ve hukukun olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Beştaş, partilerinin özellikle son günlerde Eş başkanları üzerinden siyasi linç kampanyası olarak yürütülen saldırılar zincirinin hedefi haline geldiğine işaret ederek, HDP’nin de diğer partiler nasıl kurulduysa aynı şekilde kurulduğunu hatırlattı. “Ne var ki kurulduğu günden bu yana demokratik toplum olma gereği olan siyaseten eleştiri fiilleri ile hiçbir şekilde bağdaşmayacak saldırıların hedefi olmaktadır.“ diyen Beştaş açıklamasında, HDP’nin gerek cumhurbaşkanı ve hükümet organlarının demeç, basın yayın söylemlerinde ifade edilen provokatif açıklama ve hedef göstermeler gerekse de yürütmenin tutumundan güç alan çeşitli odakların eylem planları çerçevesinde kurulduğu günden bu yana çok ağır saldırılara maruz kaldığını ifade etti.

Beştaş, “Denebilir ki son bir yıl içerisinde partimizin uğradığı saldırılar, Türkiye tarihinde hiçbir siyasi partiye bu denli çok sayıda, bu kadar açık ve yaygın şekilde yöneltilmemiştir. Belirtilen dönemde özellikle seçim döneminde uğradığımız ve sayıları yüzlerle ifade edilen saldırlar ile ilgili ağır suç fiilleri ile ilgili partimizin yasal temsilcileri ve avukatları onlarca suç duyurusunda bulunmuştur. Çoğu takipsizlik kararı ile sonuçlanan bu şikayetler hiçbir sonuç vermemiştir. Saldırılar linç etme, kışkırtma, toplu katliamlar eliyle toplumu karıştırma, iç barışı bozma planının partimiz üzerinden denendiğini gözler önüne sermektedir. Aşağıda bu takipsizlik kararlarının bir kısmı bilgileri ile birlikte paylaşılmıştır. Ancak belirtmek gerekir ki hemen tüm başvurularımız aynı içerikteki yüzlerce karar ile takipsizlik ile sonuçlanmıştır.” izahında bulundu.

“HDP’NİN TÜM BAŞVURULARI SONUÇSUZ BIRAKILDI”

Her saldırı ve olay ile ilgili adli makam ve idari mercilere müracaat eden HDP’nin tüm başvurularının bugüne kadar sonuçsuz bırakıldığına işaret eden HDP’li Beştaş, şöyle devam etti:
“Sonuçları bu denli ağır olan saldırı ve suç fiilleri her defasında ilgili adli makamlara taşınmıştır. Ancak en ufak bir kişilik hakkının ihlalini veya kovuşturmasını yıllarca yürüten adli makamlar söz konusu şikayetçi ve suçtan zarar gören partimiz HDP veya Eş Genel Başkanları olunca neredeyse dosya üzerinden derhal takipsizlik kararları vermişlerdir. Savcılar yargı görevlileri olarak kamu görevi yürütmektedir. Kamu görevi ile görevlendirilen kişi bu görevinin yürütülmesi sırasında, görevinin gerekli kıldığı yükümlülüklere uygun hareket etmek zorundadır. Kamu faaliyetlerinin gerek eşitlik gerek liyakatlilik açısından adalet ilkelerine uygun yürütüldüğü hususunda toplumda hakim olan güvenin, inancın sarsılmaması gerekir. “

Beştaş, adil yargılanma hakkının herkes için geçerli olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanının, hükümetin yada AKP’nin taraf olduğu şikayetlerde nasıl yaklaşım göstermekte iseniz hiçbir güvencesi olmayana da vatandaşa da HDP’ye de öyle yaklaşmak zorundasınız. Ayrımcı uygulama değil eşit işlem ile görevinizi yürütmek zorundasınız. Belirtilen olgular ve güncel hayatta görülen politik atmosfer doğrultusunda partimize yönelen suç fiilleri ile ilgili bir kısım soruşturma takipsizlik kararları skandal niteliktedir. Bulunduğu makam ve görev gereğini yerine getirmeyen kamu görevlileri veya yargı görevlilerinin tutumları sadece yürütmenin etkisi ve bu etki nedeniyle çekinceleri, bireysel kaygıları çağrıştırmamaktadır. Aynı zamanda kamusal görevden imtina etmenin yol açacağı tehlikeyi de tetiklemektedir.” görüşünü aktardı.

'GÖREVİ İHMAL SUÇUNA VE TOPLUMSAL AYRIMCILIK PRATİĞİNE VÜCUT VERMEKTEDİR'

Toplumsal adaletin ve yasaların uygulanması ya da uygulanmamasının gündelik hayatı çıkmaza sokacak bir girdaba sürükleyeceğinin açıklığını dile getiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş açıklamasını, “Bu nedenle her makamın denetlenmesi demokratik hukuk düzeninde hayatidir. Şöyle ki açık suç fiili eylemler hukuka uygun soruşturulsa idi devamındakiler için bir caydırıcılık ve önleyiciliği söz konusu olacaktı. Bu bağlamda partimiz, şikayet konusu soruşturma ve bu soruşturmalar ile ilgili takipsizlik kararlarının hukuka aykırı şekilde ve usullerle, görev gereği yerine getirilmeden verildiği konusunda nettir. İlgili soruşturma makamlarında bulunanların görev gereğini tam olarak yerine getirmedikleri dosyaların incelenmesinde açıkça ortaya çıkacaktır ki bu durum en hafif ifade ile görevi ihmal suçuna ve toplumsal ayrımcılık pratiğine vücut vermektedir. Kanun ve yargı makamları önünde hak arayan partimiz söz konusu süreçlerle ilgili yasal girişimlerde bulunacağı bilgisi ile durumu kamuoyuyla paylaşma gereği doğmuştur. “ cümleleriyle sonlandırdı.