WASHINGTON (AA) - ABD'de, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump'ın beklentilerin aksine başkanlık seçimlerinden zaferle çıkması, Beyaz Saray'a giden yolun bağışlardan geçtiği kaidesini bozdu.

Amerikan medyası, iş dünyası, hatta Cumhuriyetçi siyasetçilerin karşıtlığına rağmen başkan seçilen Trump, eşine az rastlanan bir zafere imza attı.

ABD'de, önceki 11 başkanlık seçiminde daha fazla bağış toplayan adaylar, seçimleri galip tamamlarken, son seçimde ise Trump, bağışlarda kendisini ikiye katlayan Demokrat Partinin başkan adayı Hillary Clinton'ı mağlup etmeyi başararak ezber bozdu.

Cebinden 56 milyon dolar harcadı
Merkezi Washington'da bulunan Center for Responsive Policy'nin (Duyarlı Politika Merkezi) verilerine göre, eski Dışişleri Bakanı Clinton, kampanyası süresince 687 milyon dolar bağış topladı. Trump'ın bağışları ise 307 milyon dolarda kaldı.

Trump'ın bağışlarda Clinton'ın çok gerisinde kalmasında, kampanyasını büyük ölçüde kendisinin finanse edeceğini açıklaması önemli rol oynadı. Kampanya masrafları için kendi cebinden 56 milyon dolar harcayan Trump'a verilen finansal desteğin yüzde 40'ından fazlasını bireysel bağışlar oluşturdu.



Finans ve teknoloji sektörü Clinton'ı destekledi
Anketlerde önde olması nedeniyle beklenmeyen bir hezimet yaşayan Clinton’ın kampanyasına en büyük mali destek ise finans, teknoloji ve hukuk çevrelerinden geldi.

Center for Responsive Politics'in verilerine göre, Demokrat Parti adayına en fazla bağış yapan 5 şirket Paloma Partners, Renaissance Technologies, Pritzker Group, Soros Fund Management ve Saban Capital Group oldu.

Hem Clinton'a hem Trump'a mali destek verdi
Adaylara en fazla bağışta bulunanlar listesinde göze çarpan ayrıntı ise Renaissance Technologies adlı şirketin hem Clinton'a hem de Trump'a mali destek yapanlar listesinin en üst sıralarında olması.

Fortune 100 şirketlerinden hiçbiri Trump’ı desteklemedi
Bağışlar konusunda bu seçimlerde yaşanan en büyük farklılıklardan biri ise ABD'nin en büyük şirketlerinden oluşan Fortune 100 listesinden hiçbir şirketin Donald Trump’ı desteklememesi oldu. Önceki seçimlerde Cumhuriyetçi adaya bağış yağdıran bu şirketlerin sahipleri ya da yöneticileri Trump’tan sadece paralarını esirgemekle kalmadı.

Harcanmayan bağışlara ne olacak?
Center for Responsive Politics'e göre, Hillary Clinton, kampanyası için seçime kadar yaklaşık 609 milyon dolar harcadı. Cumhuriyetçi Trump'ın harcadığı miktar ise 285 milyon dolarda kaldı.

Bu da Clinton kampanyasının 78 milyon dolar, Trump kampanyasının ise 21 milyon dolarlık finansmanı kullanmadığı anlamına geliyor. ABD Federal Seçim Komisyonu'nun (FEC) kurallarına göre, adayların kampanyaları için kullanılmayan kaynaklar yardım kuruluşlarına ya da siyasi partilere bağışlanabiliyor.