Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Doğu ve Güneydoğu kökenli tarım işçileri ile ilçe halkı arasında yaşanan gerginlik, kente tarım işçisi olarak çalışmak üzere Türkmenlerin getirilmesiyle yatıştı. Kentte yaşayan Doğu ve Güneydoğu illerinden gelmiş tarım işçilerinin büyük kısmı kenti terk ederken, kalanların da kısa sürede şehirden ayrılması bekleniyor. Ülkü Ocakları’nın koordinesinde kente 2 bin ila 3 bin arasında Türkmen işçinin getirilmesi planlanıyor. Beypazarı’nda son 2 gündür yaşanan gerginlikte 2 polis ve 9 Beypazarı vatandaşı yaralanırken, Doğu kökenli ailelere ait 8 araç kundaklanmıştı.

OLAYLAR, TARIM İŞÇİLERİNİN KONVOYA SALDIRISI İLE BAŞLADI

Sakin bir tarım ve turizm merkezi olan Beypazarı’nda gerginlik, Dağlıca’da 16 askerin şehit olduğu haberinin duyulmasıyla başlamıştı. Askerlerin şehit olmasına tepki gösteren bir grup genç, önceki gün askerlik şubesine giderek gönüllü askerlik için dilekçeyle başvuruda bulunmuştu. Ardından da oluşturulan bir konvoy, ilçede Doğu kökenli tarım işçilerinin yaşadığı Zafer mahallesinden geçmişti. Bu sırada konvoyun kendileri için geldiğini düşünen özellikle genç yaştaki işçiler, konvoya taşlarla ve sopalarla saldırmış, olayın ilçede duyulması üzerine de toplanan kalabalık işçilerin bulunduğu yerlere geri gelmiş ve araçlar yakılmıştı.

2 POLİS, 9 BEYPAZARI VATANDAŞI YARALANDI

İlçe esnafı gerginliği tırmandıran hadisenin, işçilerin konvoya saldırması olduğunu belirtirken, görgü tanıkları silahların da kullanıldığını aktardı. İlçede konvoyun içinde bulunanlar arasında saçmalardan yaralananlar da bulunuyor. Ayrıca olaylarda 2 polis de yaralanmıştı.

İlçe esnafı, konvoyun Zafer mahallesinden geçmemesi halinde bu tür olayların yaşanmayacağını belirtirken, CHP Beypazarı İlçe Başkanı Ali Uysal da konvoyun buradan geçişi konusunda bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi. ’a konuşan Uysal, konvoyun o mahalleden ve sokaktan geçeceğinin saatler öncesinde belli olmasına rağmen, polisin yeterli güvenlik önlemi almadığını dile getirdi. Ardından olayların büyümesi üzerine de müdahalede geç kalındığını savundu.

BEYPAZARI’NDA 2 AYDIR İLGİNÇ OLAYLAR YAŞANIYOR

Gece, İlçe Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun kendileri ve ilçedeki diğer bazı idareciler ile bir toplantı yaptığını kaydeden Seyitoğlu, bu toplantıda kaymakamın müdahale etmek yerine grubun çekilmesinin beklenmesi yönünde tavsiyesi üzerine müdahale etmeme kararının alındığını savundu. Beypazarı’nda yaşananlar konusunda endişeli olduklarını anlatan Ali Uysal, “Bazı kaygılarımız var, bir takım şeylerin hazırlığı yapılıyor gibi.” dedi.

Uysal, şehirde son 1-2 ay içinde yaşananlarla ilgili örnekler verdi. Son 2 ay içerisinde ilçenin en kalabalık merkezi yeri olan Hanlarönü’nde akli dengesi yerinde olmayan Suriyeli bir göçmenin PKK elbisesi giyerek ortalıkta dolaşması ve halk tarafından linç edilmekten son anda kurtarılması, Güdül’de şehit olan bir polis adına düzenlenen anma yürüyüşünde yine bir Suriyeli göçmenin topluluğa karşı zafer işareti yapması sonucu topluluğun bu şahsa müdahalesi üzerine yaşanan olaylar ve ilçe halkının özellikle de Güneydoğulu vatandaşların içme suyu olarak kullandığı İnözünde bulunan Uşakgöl Suları’nın 'kirletiyorlar' denilerek ASKİ tarafından mühürlenmesi, ilçede gerginliği tırmandıran olaylar olarak değerlendiriliyor.

İLÇE TARIMI ÇOK OLUMSUZ ETKİLENDİ

Günlük hasat yapılan tarım arazilerini işleten üreticilerin, tarım işçisi bulamamaları konusunda sıkıntı yaşadıklarını bu yüzden de dün kaymakamla bir toplantı yaptıklarını söyleyen Uysal, bu işin Beypazarı halkı tarafından yapılacak bir iş olmadığının altını çizdi. Üreticilerin bu yüzden kaymakamdan ve güvenlik güçlerinden tarım işçilerinin güvenliklerini sağlaması yönünde bir talepte bulunduklarını söyleyen Uysal, ancak Kaymakam Seyitoğlu’nun, gidenlerin artık geri gelmeyeceği şeklinde konuştuğunu, başka çözümlerin düşünüldüğünü aktardı.

ÜLKÜ OCAKLARI TÜRKMEN İŞÇİ GETİRİYOR

Öte yandan Beypazarı Ülkü Ocakları ise Doğu kökenli işçilerin kenti terk etmesi üzerine yaşanan sıkıntıyı çözmek için Türkmen işçileri getirmeye başladı. MHP İlçe Başkanı Hamdi Ayanoğlu, ’a yaptığı açıklamada dün 25 Türkmen işçiyi getirdiklerini anlattı.

Hedeflerinin 2 bin ila 3 bin arasında Türkmen’i tarım işçisi olarak çalışmak üzere Beypazarı’na getirmek olduğunu belirten Ayanoğlu, bunun için Türkmen dernekleri ile irtibata geçtiklerini ifade etti. Ayanoğlu, gelen ilk kafilenin de Suriye Türkmenlerinden oluştuğunu kaydetti.

Türkmen işçilerin gelişi dolayısıyla Ülkü Ocakları’nın bir karşılama töreni düzenlediğini vurgulayan Ayanoğlu, Doğu kökenli işçilerin de Beypazarı’ndan tamamen ayrılmasını beklediklerini aktardı.

KENTTE DÜN GECE DE GERGİNLİK YAŞANDI

Öte yandan şehirdeki gerginlik dün de devam etti. Dün gece Doğu kökenli ailelere ait bir hurda dükkanı, bir büfe ve bir kamyonun da yakıldığı bildirildi. Dün gece yine bir konvoy düzenlendiğini aktaran yerel kaynaklar, Sanayi mahallesinde bulunan dükkanların yakıldığını söyledi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen, bazı gruplara engel olamadığı aktarıldı.