Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması imzalandı. Bakan Çavuşoğlu, “Bu anlaşmayla birlikte Yüksek Komiserliğin temsilciliği yasal bir hüviyete kavuşmuş oluyor ve Türkiye’de yaşayan göçmen ve mültecilere, özellikle insani yardım dahil her türlü desteği daha etkin bir şekilde verilmesini de temin ediyor. Bu anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bakanlıkta düzenlenen törenle Ev Sahibi Ülke Anlaşması’nı imzaladı. İmza töreni sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Ev Sahibi Ülke Anlaşması’nı imzaladık. Bu anlaşmayla birlikte Yüksek Komiserliğin temsilciliği yasal bir hüviyete kavuşmuş oluyor ve Türkiye’de yaşayan göçmen ve mültecilere özellikle insani yardım dahil her türlü desteği daha etkin bir şekilde verilmesini de temin ediyor. Bu anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyuyoruz. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Gerek Türkiye’de yaşayan göçmenlerin hayat şartlarını iyileştirme amacıyla, gerekse Türkiye dışında, bölgemizde ve hatta uzak coğrafyalarda bile zor şartlarda yaşayan insanlara, en temel hakları olan insani yardımları ulaştırma konusunda ve hayat şartlarını, standartlarını yükseltme konusunda yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu anlaşmayla birlikte hem Türkiye içinde hem de uluslararası alanda bu işbirliğimizi devam ettirme arzusundayız. Bunu bir kere daha bugün teyit ettik” ifadelerini kullandı.
“Sınırlar güçlendirilerek veya duvarlar kurularak değil, barışçıl çözümlerle ancak mülteci krizlerinin önüne geçilebilir”
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi ise, “Bu anlaşmayla Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile süregelmiş 50 yılı aşkın işbirliğimizi daha formalize eden bir platforma taşımış oluyoruz. Bizim bu halihazırdaki işbirliğimiz özellikle son yıllarda Suriye krizi ve diğer gelişmelerle daha ilerlemiş düzeydedir. Bugünkü ziyaretimde özellikle Türkiye’ye, dünyada bugün en fazla mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı teşekkürlerimi iletmekle başlamak istedim. Bu bağlamda özellikle Türk halkının da göstermiş olduğu cömertliğin altını çizmek gerekir ama bunu sadece ve sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve insanlarının sorumluluğu altında olmadığının, paylaşılması gereken bir sorumluluk olduğunu da yinelemek isterim. Aynı zamanda Türkiye’yi barışsal çözümlerin geliştirilmesi konusunda sadece Suriye’de değil, Afganistan ve İran’da da barışın getirilmesi çabalarını takdirle karşılıyoruz. Sınırlar güçlendirilerek veya duvarlar kurularak değil, barışçıl çözümlerle ancak mülteci krizlerinin önüne geçilebilir. Çok etkilendiğimi belirtmek isterim, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve Türk insanını çok zorlu dönemler de dahil ihtiyaç içindeki insanlara misafirperverliklerini üst düzeyde gösterdikleri için” diye konuştu.