CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı üzen Ankara Tren Garı’ndaki bombalı saldırı neticesinde herhangi bir hükümet yetkilisinin sorumluluk almaması ve istifa dahi etmemesi karşısında İçişleri Bakanı Selami Altınok’a yazılı soru önergesi verdi.

Tanal, TBMM başkanlığında verdiği önergesinde İçişleri Bakanı Altınok’a şu 13 soruyu yöneltti:

"Önceden duyurulan ve 1 Ekim günü Ankara Valiliği’nden izni alınan barış mitingi için Ankara Emniyeti’nin mitingin toplanma alanı olan Ankara Gar kavşağında hiçbir güvenlik önlemi almamasının gerekçeleri nelerdir?

Terör olaylarını önleme açısından ülkenin tamamında tedbir almakla yükümlü olan yetkililer, sadece miting alanında güvenliği sağlayarak sorumluluktan kurtulabilecekler midir?

Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı yetkililerinin barış mitingine yönelik düzenlenen saldırı öncesinde bu konuda istihbarat alamamasının sebepleri nelerdir?

İstihbarat açığı var mıdır? Bu canlı bombaların Türkiye’ye girdiğinden Emniyetin haberi olmuş mudur? Canlı bombaların iki hafta öncesinde ülkeye giriş yaptığı ve bunun istihbaratının yetkililere önceden verildiği iddiaları doğru mudur?

Eğer doğruysa istihbaratı alan yetkililer niçin teknik takibi yapmamış, failleri izleyerek bu saldırıyı önleyememişleridir?

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne 1 km. MİT Genel Merkezi’ne 3 km. Ankara Adliyesi’ne 1 km. ve Başsavcılığa 1 km. uzaklıkta olan toplanma alanına, güvenlik güçlerinin müdahalesinin gecikmesinin sebepleri nelerdir?

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısının failleri mobese kameralarıyla sürekli olarak izlenen bir alanda bu saldırıyı nasıl bu kadar kolay gerçekleştirebilmişlerdir?

Bütün bunlara rağmen, yetkililerin güvenlik açığı olmadığını söylemelerinin gerekçeleri nelerdir?

Bir an için bu açıklamanın doğruluğu düşünülecek olursa, saldırıyı önleyebilmek adına önceden alınmış önlemler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sizce bugüne kadar yapılmış olan diğer bombalı saldırıların dosyaları hakkında (Cilvegöz, Reyhanlı, Niğde, Diyarbakır, Suruç) gizlilik kararı verilmiş olması diğer olası saldırıların önünü açmaya katkı sağlamamakta mıdır?

Bu saldırıları organize edenler arasında bulunması muhtemel bağlantıların ortaya çıkarılamaması gerçek faillerin bulunmaması sonucunu doğurmamakta mıdır?

Olayı soruşturması için görevlendirilecek yetkililerin, amirleri hala görevdeyken onlar hakkında düzenleyeceği rapor güvenilir ve objektif olabilecek midir?

Bakanlığınızca başlatılan soruşturma sonucunda herhangi bir güvenlik açığı, istihbarat zafiyeti ve sair hatanın ortaya çıkması durumunda istifa etmeyi düşünüyor musunuz?"