AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nda bugün oy çokluğu ile kabul edilen 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu kabul etmeyip, iade edeceklerini söyledi.

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu değerlendiren Volkan Bozkır, 2000 yılındaki ilerleme raporunun iyi hazırlanmış bir raporlardan biri olduğuna işaret etti. Bozkır, ‘Ben çöp kutusu tabiri kullanmadım" diyerek, sonraki hazırlanan raporlardaki Türkiye’nin katkılarını anlattı.

Bozkır, talep ettikleri değişikliklerin yarısından fazlasının komisyonun ilerleme raporunda yer aldığına dikkat çekerek, “Bu son rapor; komisyonun o gün yayınladığı rapora, Avrupa Parlamentosu'nun katkısından ibarettir. İlerleme raporunda olmayan buna ilave edilmiştir.” dedi.

“Biz bu raporu kabul etmiyoruz, iade edeceğiz.” cümlesini kuran Bakan Bozkır, kabul etmedikleri raporun ofisinde de yeri olmayacağını vurguladı.

Bozkır, 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili Avrupa Parlamentosu'nun ne yapacağını söylemesinin doğru olmadığına işaret ederek, “Raporu bugün kabul etti, kayıtlarına geçmiştir. Bizim kayıtlarımıza geçmeyecektir.” diye konuştu.

Bozkır, 17. faslın ne zaman açılacağına yönelik soruya “17 faslın açılması konsey aşamasına ulaştı. Konseyde kararın bu ayın sonuna kadar açılmasının önünde engel gözükmüyor.” dedi.

Volkan Bozkır, seçim sonrası hükümet kurma çalışmalarının Türkiye ile AB arasındaki müzakereleri ne yönde etkileyeceği konusunda ise AB süreci veya dış politikanın devletin politikası olduğunu hatırlatarak, sürecin bu noktaya iktidar ve muhalefet partilerinin katkısıyla getirildiğini belirtip, “AB süreciyle ilgili hiçbir değişiklik olmayacaktır.” düşüncesini aktardı.