Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır’ın “Kızımın başına gelse, elime silahı alır cezasını kendim verirdim” sözlerine tepki muhalefet partilerinden tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, devletin kısas yapamayacağını ifade ederek “İnsanlar bu duyguları taşıyabilir ama devlet sorumluluğunu taşıyan insanlar intikam duygularından ayrık olacaklardır, adaleti yargı önünde gerçekleştirmeyi taahhüt edeceklerdir” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında Özgecan Aslan cinayeti sonrasında tartışılan bazı suçlular için idam ve hadım konularını değerlendirdi. Türkiye’de idam cezasının zamanın tartışıldığını ve idamın hukuk sisteminden çıkartıldığını ifade eden Gök, “Bu tartışmaları tekrar yapmak yersizdir, yanlıştır. Ancak önemli olan adaletin sağlanmasıdır. Türkiye’deki ihtiyaç adaletin gerçekleşmemesi yönündedir. Mağduriyete uğrayan insanların haklarını arayamamaları ve adaletin geç ya da hiç işlememesi, AKP iktidarı döneminde ise yanlı işlemesinden kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

“DEVLET KISAS SİSTEMİNE GÖRE HAREKET ETMEZ”

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır’ın “Kızımın başına gelse, elime silahı alır cezasını kendim verirdim” sözlerine tepki gösteren Levent Gök, “Devletin görevi kısas sistemine göre hareket etmek değildir. Devlet, yargılayacak ve herkesin tatmin olacağı bir adaleti gerçekleştirecektir. Bunu bir bakan da böyle ifade ediyorsa iktidarın ne kadar acz içerisinde olduğu ve adaletin Türkiye’de kesinlikle gerçekleşmediği gerçeği bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Önemli olan adaleti gerçekleştirmek ve kamuoyu vicdanını ve suçtan mağdur olanların vicdanlarını rahatlatmaktır.” diyerek son derece yakışıksız bir açıklama olduğunu vurguladı.

LEVENT GÖK: ‘BEN ADALETİN VERECEĞİ CEZAYA GÜVENİYORUM’ DEMESİNİ BEKLERDİM

Yargının hükümetin eliyle siyasallaştığını ifade eden Levent Gök, bunun sonucu olarak meydana gelecek adaletsizliklerden özellikle bakanların şikâyetçi olmaması gerektiğini ifade etti. Gök, “Buna bakanların şikâyet etme hakkı yoktur. Bakanlar gereğini yapacaktır. Devlet hiçbir zaman yurttaşlarına intikam duygusu ile hareket etmez. Devlet olmanın gereği budur. Devleti vatandaştan ayıran faktör de budur. İnsanlar bu duyguları taşıyabilir ama devlet sorumluluğunu taşıyan insanlar intikam duygularından ayrık olacaklardır, adaleti yargı önünde gerçekleştirmeyi taahhüt edeceklerdir. Bugün Sayın Bozkır’ın öyle demesini tercih ederdim; ‘ben adalete güveniyorum ve adaletin vereceği cezaya güveniyorum’ demesini beklerdim. Ama bir bakan acz içerisine düşmüş, ‘ben de gereğini yapardım’ diyor. Bu son derece yakışıksız bir tavırdır.” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kadın ve çocuk istismarı gibi toplumsal hassasiyete haiz suçlara yönelik iyileştirme yönündeki adımlara parti olarak destek vereceklerinin altını çizdi.