CHP Antalya Milletvekili ve milletvekili adayı Çetin Osman Budak, parti olarak turizmin ülke ekonomisi için öneminin farkında olduklarını, bu doğrultuda kapsamlı bir turizm teşvik paketi hazırladıklarını söyledi. Budak, “Turizm yeniden gözde sektör olacak. Sigorta primlerinde düşük sezon indirimi sağlayarak, turizmcilerin işsiz kalmasının önüne geçeceğiz.” dedi.

CHP’li Budak, turizmin Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ancak AK Parti’nin iç ve dış politikadaki adımları dolayısıyla turizmde ciddi kayıpların ortaya çıktığını ifade etti. Antalya Milletvekili, “Sezon öncesinde Türkiye’nin bozulan imajı ve Rusya krizi nedeniyle turizmde ciddi bir kaybın ortaya çıkacağı uyarısında bulunduk. Ama bir yanıt alamadık. Turizm Bakanı yıllardır ortada yok. Çünkü AKP’nin bir turizm politikası yok. Türkiye tüm komşularıyla kavgalı. İçeride hukuk, demokrasi ve özgürlüklerle ilgili tartışmaları var. Bu tablo 10 milyar dolarlık bir kayba yol açtı. Türk halkı 10 milyar dolar kaybetti. Şimdi vaatlerle bu kayıp dikkatlerden kaçırılmak isteniyor. 13 yıldır yönetimde olan AKP’nin turizme dönük vaatler vermesi çaresizlik göstergesidir. İcra makamındayken adım atmayanların, iç ve dış politika da ciddi hata yapanların, vaatlerinin geçerliliği yoktur.” dedi.

"TURİZM ÇALIŞANLARI 6 AY AÇ"

Turistik tesislerin yoğun sezon dışında da açık kalmasını sağlamaya dönük olarak devletin öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini ancak AK Parti’nin 13 yıldır bu konuda bir adım atmadığını belirten Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’da yaklaşık 180 bin turizm çalışanı var. Bunların büyük bölümü sezon kapanınca işsizliğe mahkum oluyor. Evine ekmek götüremiyor. Turizm çalışanları 6 ay aç 6 ay yarı tok. Ve bu tablo her yıl tekrarlanıyor. AKP hükümetlerinin iş başında olduğu dönemde turizm çalışanları 13’üncü kez 5-6 ay işsiz kalacak.”

"TURİZM, GÖZDE SEKTÖR HALİNE GETİRİLECEK"

CHP’nin turizm sektörü için kapsamlı bir teşvik paketi hazırladığını, turizmi yeniden 'gözde sektör' haline getireceklerini, bu kapsamda otellerin 12 ay açık kalması ve turizm emekçilerinin de 12 ay çalışabilmelerinin sağlanacağını vurgulayan Budak, “Turizm için öncelikli adımlarımızdan birisi turizmin tam yıla çıkarılması olacak. Seçim bildirgemizde var. CHP iktidarında sigorta primlerinde ‘düşük sezon’ indirimleri yapacağız. Oteller 12 ay açık kalırsa, işçilerimiz de tam yıl çalışabilecek. Oteller de yeni pazarlara açılabilmek için daha aktif davranırlar. Böyle bir teşvikle Türkiye’nin kaybı değil, kazancı olacağı açıktır. Turizmde yazın çalışan kışın kapanan oteller olgusunu, yazın çalışan kışın işsiz kalan turizmciler olgunu ortadan kaldıracağız.
Turizm, CHP iktidarında yeniden gözde sektör olacak. Yerli tur operatörlerini doğrudan destekleyeceğiz. Seyahat acentelerinin kazandırdıkları dövizin bir kısmını pazarlama desteği olarak vergiden muaf tutacağız. İstihdam garantili eğitim programları ve özel istihdam projeleri geliştireceğiz. Festival, fuar ve kongre turizmine özel destek vereceğiz. Kaplıca ve hidroterapi merkezi yatırımlarına ve sağlık turizmine yönelik tesislere teşvik sağlayacağız.” diye konuştu.