Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Dolmabahçe mutabakatı diye bir şey yok' şeklinde yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Buldan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamada çok büyük bir yanlış açıklama olduğunu ve manidar bir açıklama olduğunu ifade etmek istiyorum." dedi.

Halkların Demokratik Partisi İl Teşkilatı, Aksaray Meydanı'nda, İmralı’da hükümlü bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın sertbest bırakılması için eylem yaptı. Burada halka hitap eden Pervin Buldan, Öcalan'la görüşmelerin gerçekleştirilmediğini belirterek, "Bu basın açıklamasını yaklaşık 3 aydır Sayın Öcalan üzerinde yürütülmeye çalışılan tecrit politikası nedeniyle yapıyoruz. Biz en son 5 Nisan tarihinde Sayın Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirdik. 5 Nisan tarihinden sonra yaklaşık 3 aydan fazla bir süredir Sayın Öcalan’la görüşmeler gerçekleştirilmiyor. Sadece İmralı heyeti değil, ailesi, avukatları ve vasisinin de adaya gidişlerine izin verilmiyor. 3 uçuk aydır Sayın Öcalan üzerindeki tecritin bir an önce kaldırılması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Sayın Öcalan’a uygulan tecrit aynı zamanda barışa uygulanan tecrittir. Sayın Öcalan üzerinde uygulanmak istenen tecrit politikası barış sürecini kabul etmeme anlamına gelmektedir.’’ şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Dolmabahçe mutabakatı diye bir şey yok' şeklinde yaptığı açıklamaya cevap veren Buldan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamada çok büyük bir yanlış açıklama olduğunu ve manidar bir açıklama olduğunu ifade etmek istiyorum. Dolmabahçe Sarayı’nda deklare edilen ve üzerinde mutabakat sağlanan 10 madde Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren, Türkiye’nin barışını, kardeşliğini, eşitliğini ve özgürlüğünü ilgilendiren bir mutabakattır. Fakat başından beri Sayın Cumhurbaşkanı bu mutabakattan haberdar olmasına rağmen ne yazık ki bayram sabahı yaptığı açıklamayla birlikte başta bu mutabakat olmak üzere seçimlerde HDP’ye oy veren 6 milyon insana da hakaret etmiş durumdadır.’’ ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.