Sağlık ve Turizm eski Bakanı Bülent Akarcalı, Ortadoğu'da yıllardır yaşananları, bitmeyen 1. Dünya Savaşı'nın sonuçları olarak değerlendirdi. Akarcalı, yazılı değerlendirmesinde ABD ve AB ülkelerinin, 2. Dünya savaşı sonrası Avrupa için yaptıklarını Ortadoğu için yapmaları gerektiğini anlamaları ve bu yönde çok ciddi bir kararlılıkla çalışmaları gerektiğine işaret etti.
“2. Dünya Savaşı, askeri, siyasi ve ekonomik tüm sonuçlarıyla bitmiş olmasına rağmen, 1. Dünya savaşı sonrası çizilen suni sınırlar, suni ülkelerin başına monte edilen kukla rejimler, bölgeye istikrar getirecek siyasi ve ekonomik bir yapılaşmanın oluşturulmaması nedeniyle bu savaş hala devam etmektedir.” diye devam eden Akarcalı, bir dünya savaşının, düşmanın fiziken yenilmesi ve ülkelerin galip orduların işgaliyle bitmeyeceğini, savaşa yol açan tüm nedenlerin ortadan kalkmasıyla biteceğine kaydetti.

"SORUN, ABD VE AB'NİN NİYETİ OLUP OLMADIĞININ BELİRSİZLİĞİNDE..."

Akarcalı, tarihte her imparatorluğun çıkarları için insanları ve ülkeleri kullandığını, kullanma süreleri bitenleri de tarihin içine gömdüğünü dile getirerek,
şöyle devam etti:
“Ortadoğu da kalıcı istikrarı sağlamak, 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan ve yukarıda açıklanan kurumların benzerlerinin yani bu bölgeye özgü siyasi, ekonomik ve diplomatik kurumları oluşturmak ile mümkündür. Böyle bir yapılaşma her ne kadar ABD’siz mümkün değilse de, Türkiyesiz hiç olamaz. Bunun için de ABD ve AB ülkelerinin, 2. Dünya savaşı sonrası Avrupa için yaptıklarını Orta Doğu için yapmaları gerektiğini anlamaları ve bu yönde çok ciddi bir kararlıkla çalışmaları gerekir. Yaşanan bu çalkantılı dönem aslında böyle bir yapılanma için son derece elverişlidir. Türkiye Avrupa Konseyi ve NATO üyesi, AB ile Gümrük Birliğini gerçekleştirmiş Batı'yla kaynaşmış olduğu kadar, Rusya ile güven ilişkisi oluşturmuş bir ülke olarak bu fikrin ve girişimin öncülüğüne soyunmada çok ciddi imkanlara sahiptir.”
Akarcalı sorunun ise ABD ve AB’nin böyle bir niyetlerinin olup olmadığının belirsizliğinde yattığını sözlerine ekledi.