Eski Başbakan Bülent Ecevit, ölümünün 10’uncu yıl dönümünde mezarı başında anıldı.
CHP heyeti eski başbakanlardan Bülent Ecevit’i, vefatının 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla mezarı başında düzenlenen törenle andı. Devlet Mezarlığı’nda düzenlenen törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP milletvekilleri Levent Gök, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve çok sayıda partili katıldı. Ecevit’in kabrine çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Ecevit’in kabri başında anma konuşması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, “Bülent Ecevit gazeteci, yazar, şair kimliğinin yanında geç yaşta atıldığı siyaset hayatında 20. Yüzyılın en önemli siyasi figürlerden birisi olmuştur. Genç yaşta siyasete atılmıştır ama dürüstlüğüyle, çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, hitabetiyle kısa sürede çok önemli mesafeler almıştır. Parti yöneticiliği yapmıştır, genel başkanlık yapmıştır, bakanlıklar yapmıştır, 5 kez Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bu ülkeye çok önemli hizmetlerde bulunmuştur. 2000 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında üniversite mezunu olmaması nedeniyle aday olmayışı koalisyon ortakları tarafından bu hükmü değiştirip, ‘Sizi aday yapalım’ önerisini o, nezaketi içerisinde teşekkür ederek reddetmiştir” diye konuştu.
“Hep emekçiden, halktan, yoksuldan yana olmuştur”
Ecevit’in siyasi yaşamı boyunca çok zorluklar çektiğini hatırlatan Bingöl, “Birçok suikasta maruz kalmış, partisi kapatılmış, gözaltına alınmış, 10 yıl siyasi yasaklı olmasına rağmen duruşundan ve ilkelerinden asla taviz vermemiştir. Ecevit, hep halktan yana olmuştur, hep barıştan yana olmuştur. Kıbrıs Barış Hareketi sırasında ‘Biz adaya savaşa değil, barışı getirmeye gidiyoruz’ sözleri hala hafızalarımızdadır. Seçim çalışmaları sırasında eşi Sayın Rahşan Ecevit ile birlikte bir mola sırasında Anadolu’nun bir ücra köşesinde bir ağacın altında o mütevazı duruşlarıyla; karınlarını ekmekle doyururken çekilen fotoğraf da hepimizin hafızalarında hep taze durmaktadır. Ecevit, Çalışma Bakanlı sırasında toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını yasallaştırarak, işçi dostu olduğunu göstermiştir. Emekten yana olduğunu göstermiştir. ‘Toprak işleyenin su kullanan ‘ diyerek haşhaş yasağına koyduğu tavırla Ecevit, hep köylünün yanında olmuştur. Hep çiftçi dostu olmuştur. Nerede bir sorun varsa hep emekçiden, halktan, yoksuldan yana olmuştur. Onun için Ecevit’e ‘Halkçı Ecevit’ denmiştir. Cumhuriyet tarihinin dürüst siyasetçi imajının en önemli isimlerinden birisi olmuştur Ecevit. Bugünlerde ülkemizin içinde bulunduğu bu zor koşullarda Atatürk’ün İnönü’nün, Ecevit’in ve diğer birçok siyasi liderlerimizin yol göstericiliği, onların bıraktıkları o ilkelerin ne kadar önemli olduğunu anlamakta fayda vardır. Bülent Ecevit’i 10. ölüm yıl dönümünde rahmetle yâd ediyoruz ve anısı önünde bir kez daha saygı ile anıyoruz“ ifadelerini kullandı.