Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yıllardır başarılı bir şekilde koalisyonlarla yönetilen Belçika, Danimarka ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerin Türkiye ile kıyaslanmaması gerektiğini savunarak “Nüfusları 4-5 milyon, 10 milyon. Konya kadar toprak. Orayı babam da yönetir.” diye konuştu. Kuzu, önerdiği başkanlık modeli konusunda ise “Diktatörlük dendiği zaman benim bütün cinlerim başıma yığılıyor. Çünkü bu cahilliğin daniskasıdır.” ifadelerini kullandı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TBMM’de yaptığı basın açıklamasında başkanlık ve parlamenter sisteme dair gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Milletvekillerin sürü psikolojisi içinde hareket ettiğine dair sözleri hatırlatılan Kuzu, Türkiye’deki durumdan söz etmediğini tüm parlamenter sistemle yönetilen parlamentoları kast ettiğini ifade etti. Parlamenter modellerin parlamentolarının kanun çıkartmadığını sadece gelen kanunu çıkarttığını savunan Kuzu, parlamenter modelde yürütmenin parlamentonun içinden çıkmasını eleştirdi. “Özellikle muhalefet liderlerinden ‘diktatörlük gelir’ sözlerini duyduğum zaman gırtlağa sarılma lafını orada ettim. Konu, bir şahsın gırtlağına sarılma değil. Bu işi bilmediklerini gösterir.” diyen Kuzu, “Diktatörlük dendiği zaman benim bütün cinlerim başıma yığılıyor. Çünkü bu cahilliğin daniskasıdır. Bir lider hangisi olursa olsun, alın birini vurun ötekine iktidar dışındaki tüm siyasi partiler bu (başkanlık) modeli öğrenmeli. Hükümetin geliştirdiği bir tezin karşısında antitez geliştirmek bilgiyle olur.” diye konuştu. Milletvekillerin Meclis’te oy kullanma konusunda “Bizimkiler bizim grup başkanvekiline, öteki de kendi başkanvekiline bakıyor. Gayet doğaldır yani. Bu model başka türlü çalışmaz zaten. Parlamenter model bu.” dedi.

BURHAN KUZU’DAN MUHABİRE: ÖZELLİKLE ‘BIRAK’ DEMEME RAĞMEN BIRAKMIYORSUN ORAYI

Seçim kanunda yapılacak bir değişikliğin çözüm olmadığını kaydeden Burhan Kuzu, istikrar için başkanlık modelinin olması gerektiğini ifade etti. Kendisinin önerdiği başkanlık modelinin asıl hedefinin parlamentoyu güçlendirmek olduğunu savunan Kuzu, bu modelde koalisyonlara yer olmadığını belirtti. Gazetecinin “Koalisyon kötü mü? Avrupa’da birçok ülke yıllardır koalisyon ile yönetiliyor” sözleri üzerine Burhan Kuzu, muhabire “Mesela nerede var?” diye sordu. Muhabirin “Belçika, Hollanda, İsviçre” diye sıralaması üzerine Kuzu, “Belçika, Hollanda, Danimarka, Hollanda’yı bir kenara bırakalım, İsviçre dedin. Dört beş milyonluk ülke, Konya kadar toprak.” dedi.

Hollanda’nın 16 milyon nüfusa sahip olduğunu hatırlatan muhabire Kuzu, “Hollanda’yı bırak dedim zaten onu duymamazlıktan geldin. Özellikle ‘bırak’ dememe rağmen bırakmıyorsun orayı. Bırak dememin sebebi o.” diye cevap verdi. Muhabirin “Belçika 11 milyon efendim” demesine karşın Burhan Kuzu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ötekiler de 4-5 milyon, 10 milyon. Konya kadar toprak, orayı babam da yönetir. Senin başında IŞİD yok, senin başında Kobani yok. Başında Kemal yok, bilmem ne yok. Türkiye’nin bulunduğu bölge Allah aşkına ora gibi mi?”

Türkiye’deki hiçbir koalisyon hükümetinde yüzde 3’lük bir büyüme yakalanamadığını kaydeden Burhan Kuzu, tek başına hükümetlerin ise yüzde 7-8 büyüme gösterdiğini söyledi.