Urla ilçesinin Özbek, Yağcılar, Barbaros, Kadıovacık ve Bademler köylerinde vatandaşlarla biraraya gelen CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, partisinin tarım vaatlerini anlattı. Çam, “CHP’yi iktidara getirin, geleceğinizi kurtarın.” dedi.

Türkiye’nin dünyanın en nadide coğrafyasının üzerinde yer almasına, tam bir tarım ülkesi olmasına rağmen kendi kendine yetemez hale getirildiğini savunan CHP Milletvekili Çam, “13 yıldır çiftçimiz, köylümüz yerinden yurdundan oluyor, köyünü terkediyor. Neden? Yanlış politikalar, yandaşa peşkeş çekilen araziler, acele kamulaştırmalar, arazilerinin miras nedeniyle paramparça edilmesi ve bunu önleyecek politikaların 13 yıldır yapılmaması gibi nedenlerle, yok olan tarım nedeniyle, çiftçimin ekmeğini kazanacak para kazanamaması nedeniyle. CHP size geleceğinizi kurtarmanız için çağrı yapıyor. Son on günümüz var. Önce Türkiye için herkes elini taşın altına koyacak ve gelecek nesil için bu kez 'CHP' diyecek.” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin tarım politikalarını eleştiren Musa Çam, “Dünyaca ünlü pamuğumuzdan samana, hattâ hayvana her şeyi ithal eder hale geldik. Bu koca bir utançtır. AKP hükümetinin uyguladığı tarım politikası artık iflas etmiştir. Çiftçimiz kan ağlarken istediğiniz kadar vaat verin. Bugüne kadar tarımı bu hale getiren kimdi de şimdi ‘çakma’ beyannameyle milletin karşısına geçiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

'AĞALIK DÖNEMİ ESKİDE KALDI'

CHP’nin tarım politikalarını anlatan Çam, şunları söyledi: “Mazotun litresini, 7 Haziran öncesi söz verdiğimiz gibi yine düşüreceğiz. Mazotu düşüreceğiz dedik, 'biz de' dediler, asgari ücreti arttırıyoruz dedik, 'biz de' dediler. Yahu burada bari hırsızlık yapmayın ama fıtratlarında var, yapacak bir şey yok. Kendi toprağında çalışan çiftçi kardeşlerimizin sosyal güvenlik primlerini, 30 yaşına kadar Hazine'den karşılayacağız. Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarını bir yıl önceden açıklayacağız. Biz CHP olarak, üretim miktarına göre tarımsal destek sağlayacağız. Asgari ücreti yükselteceğiz ve geliri düşük olan çiftçi kardeşimi de asgari ücret düzeyinde gelir garantisine kavuşturacağız. Doğal felaket, küçük çiftçimizi zarar uğratmıyor mu? Onlar da tarım sigortası kapsamında olacak. Kredi borçlarını ödenebilir kılacak seviyeye indirecek düzenlemeleri yapacağız. Kooperatifleşmenin önünü açacak, teşvik edeceğiz. Tohumda dışa bağımlılığı yok etmeden, doğal ve organik tarıma hibeler vererek teşvik etmeye, GDO’lu ürünleri sınırlamaktan şeker pancarına teşvike kadar pek çok konuda hem yurttaşımızın sağlıklı ürünler yemesini hem de çiftçimizin kazanmasını sağlayacağız.”

Türkiye’yi tarım ürünlerinde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıma sözü verdiklerini belirten CHP Milletvekili Çam, “Bu yola baş koyduk ve bu ülkenin asıl efendilerinin sizler olduğunu biliyoruz. Sizleri topraklarınızı terketmek zorunda bırakmayacak, kırsal kalkınma için her türlü teşviki vereceğiz. Hattâ kırsalda, tarımsal üretimle bağlantılı kırsal sanayiyi destekleyeceğiz.” dedi.