AKP'nin eski milletvekillerinden Reha Çamuroğlu, AKP ile yapılacak bir koalisyon için "AK Parti'nin mevcut yöneticilerinin bugüne kadar yaptıkları hataların ve suçların ibra edilmesi olacağını" söyledi. Çamuroğlu, "Yani bu suçlar, kabahatler, bu hatalar aklanmış olur. Biz bunları daha önce de gördük. Unutulur gider o ağır suçlamalar. Ağır kabahatler unutulur gider. Midem benim bunu kaldırmıyor artık." dedi. Suç ve kabahatlerin ibra edilmesinin toplum nezdinde çok büyük ayıp olacağının altını çizen Çamuroğlu, "Bu bizi demokrasiye yaklaştırmaz demokrasiden uzaklaştırır. Çünkü cüret kazanırlar." diye konuştu. AKP ile kurulacak koalisyonun ülkeye hayır getirmeyeceğini savunan Çamuroğlu, "Sahtekarca uzlaşmaların çözüm olmayacağı kanaatindeyim. Dün birbirlerine Haçlı diyenlerin, hırsız diyenlerin, birbirlerine küfredenlerin koalisyon kurmasından hayırlı bir sonuç beklemiyorum. O koalisyon kim önce çekerse diğerini vuracak duygusuyla yapılacak bir koalisyondur. Ondan da hayırlı bir sonuç beklemiyorum." dedi.

TBMM'de 21. dönemde görev yapmış AKP eski milletvekili Reha Çamuroğlu, bir iktidar partisinde düşme başladığında o düşüşü durdurmanın çok zor olduğunu söyledi. Bugün AKP'de yaşananın da bu olduğunu belirten Çamuroğlu, "Hele bir de AK Parti örneğinde olduğu gibi metal yorgunluğu fazla ise, 13 yıl iktidardan bahsediyorsak, burada bu yorgunluğu geri çevirebilmek çok zordur diye düşünüyorum." dedi.

İKTİDAR PARTİLERİNDE GİDİŞATI TERSİNE ÇEVİRMEK ÇOK ZORDUR

"Gidişatı büyük ve iktidar partilerinde tersine çevirmek çok zordur." diye ekleyen Çamuroğlu, Cihan Haber Ajansı'na verdiği röportajda şu misali verdi: "Çünkü nasıl bala sinekler üşüşüyorsa, sinekler aynı derecede kolay kaçarlar. Böyle bir dinamiği vardır bu işin. Sinekler kolay gelirler ama kolay da kaçarlar. Eğer böyle bir şişme varsa siyasi partinizde siz bu şişmenin bedelini er ya da geç ödersiniz."

AKP YÖNETİCİLERİ SEÇİM SONUCUNU YANLIŞ OKUYOR

AKP yöneticilerinin seçim sonuçlarını yanlış okuduklarını savunan Reha Çamuroğlu, "Şöyle okuyorlar: Efendim şurada kıl payı kaybettik, oralara döner yoğunlaşırsak ihtiyacımız 18 milletvekili, biz bu 18'i çıkartırız. Yani böyle düşünüyorlarsa hemen buyursunlar erken seçime gitsinler." çağrısı yaptı.

ÇOK PIRLANTALI, ÇOK TESETTÜRLÜ VATANDAŞLAR TÜREDİ

AK Parti'nin beklentilerine kısmen de olsa cevap verdiği tabanın, Türkiye'nin köklü yerleşmiş sosyal bir gerçekliği, önemli bir kısmının da dindar olan bir taban olduğunu kaydeden Çamuroğlu, bu dindar kesimin son zamanlarda çok karıştığını anlattı: "Rant dindarları da oraya gittiler çünkü rant oradaydı. İşte pırlantadan KDV alınmaz ama her şeyden KDV alınır dindarları da var. Çok pırlantalı ve aynı zamanda çok tesettürlü vatandaşlarımız da türedi. Çok lüks arabalı ve çok dindar vatandaşlarımız da türedi. İnfak diye bir kavramdan herhalde haberleri yok bu arkadaşların. Bir İslamcı krema bir dindar krema tabakası türedi. Ben zannediyorum ki AK Parti'nin seçmeni buna içten içe derin bir tepki duyuyor. Bu yüzde 10'luk oy düşüşünde bu tepkinin çok büyük katkısı var."

AKP'nin genç oylarda yüzde 30'lar civarında oy aldığını belirten eski AKP milletvekili, "Yani ilk defa oy kullanan seçmende AK Parti yüzde 30'lar civarına şimdiden düştü. Ben olsam oturur düşünürdüm kara kara ben niye böyle düştüm diye. AK Parti'nin genel başkanı ben olsaydım be kara kara düşünürdüm 10 sene sonra ne olacak bu parti diye. Giderek bir düşüş eğrisini oyları tahlil etsek zaten görmemek mümkün değil. Düşüş eğrisi taşıyor AK Parti. Böyle baktığımızda bu aşırı güven nereden geliyor ya da bu babalanma nereden geliyor? Bunu anlamak mümkün değil. Şuradan geliyor olabilir. Eski hatıralardan geliyor olabilir. 47'ler, 50'ler, 52'ler, 49'lar falan. Oradan geliyor olabilir. Ama yüzde 34'ü unutmayın. 34'le tek başınıza iktidara geldiğinizde bu size Allah'ın bir lütufuydu. Lütufu bu kadar kendinize yontarak değerlendirirseniz hep banalarla lütfu yönetirseniz bu hale gelirsiniz, kaçınılmaz olur." ifadelerini kullandı.

KOALİSYON BEKLEMİYORUM, ERDOĞAN TARZINI KORUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu hükümeti kurma görevini vermesinin ardından başlayan koalisyon çalışmalarına da değinen Çamuroğlu, bir koalisyon beklentisi içinde olmadığını söyledi: "Evet inşallah bir koalisyon olur, koalisyon ülkeyi dengeye sokar ama bunu beklemiyorum maalesef."

VATANDAŞIN YÜZDE 60'INA HAÇLI DEMEK AYIPTIR

Çamuroğlu bunun nedenini ise şöyle izah etti: "Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın tarzını koruduğunu görüyorum. Yarı seçim olsa yine Sayın Cumhurbaşkanımız meydanlara çıkacak. Yine oy vermeyenlerin vatan hainliğinden bahsedilecek. Yine Haçlı Seferi yapıyorlar bize karşı denecek. Bunlar ayıptır. En basit kelimeyle bunlar ayıptır. Vatandaşlarınızın yüzde 60'ına Haçlı demek, bunlar ayıp şeylerdir."

AKP İLE KOALİSYON, AKP'NİN İBRA EDİLMESİ DEMEK OLUR

Öte yandan AKP ile yapılacak herhangi bir koalisyonun da AKP'nin ibra edilmesi anlamına geleceğini dile getiren Reha Çamuroğlu, "Ben AK Parti ile şu anda yapılacak bir koalisyonun AK Parti'nin mevcut yöneticilerinin bugüne kadar yaptıkları hataların ve suçların ibra edilmesi olacağını düşünüyorum. Yani bu suçlar aklanmış olur. Ve bunun bu hatalar ve suçlar kabahatlar ve suçlar aklanmış olur. Biz bunları daha önce de gördük. Unutulur gider o ağır suçlamalar. Ağır kabahatler unutulur gider. Midem benim bunu kaldırmıyor artık. Bütün bunların unutulup gitmesi çok vahim olur. Kılıçdaroğlu bir konuşmasında rövanşist olmayacağız dedi. Rövanşist başka bir şey hukuku işletmek başka birşey. Yani bir ülkede hukuk olacaksa hukuk ya vardır ya yoktur. Affedersiniz ama az hamilelik olmaz. Ya orası hukuk devletidir ya da değildir. Bazılarına hukuk işleyecekse bazılarına işlemeyecekse cinayet işleyenlerin ne kabahati var? Suç ve kabahatlerin ibra edilmesi çok büyük ayıp olur toplum nezdinde. Bu bizi demokrasiye yaklaştırmaz demokrasiden uzaklaştırır. Çünkü cür'et kazanırlar." diye kaydetti.

KASIM'DA YENİ PARTİLER GÖREBİLİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime kilitlendiğini düşündüğünü belirten Çamuroğlu, "Ama sanıyorum önüne durmadan gelen anketler onu biraz huzursuz etti. Ama yine de erken seçim birinci ihtimal olduğunu düşünüyorum. Erken seçimin AK Parti'ye bir çıkış yolu getireceği kanaatinde değilim. Türkiye'ye bir tek başına iktidar getireceği kanaatinde değilim. Dolayısıyla milyonlarca lira tekrar harcanmış olacak. Bunun çok değişik bir sonuç üreteceği kanısında değilim ben. Ama Türkiye'de bu arada yeni siyasi aktörlerin çıkmasına umut bağlamış durumdayım. Belki erken seçim bile olsa Kasım'da orada yeni siyasi parti ya da partiler görebiliriz diye düşünüyorum." dedi.

SAHTEKARCA UZLAŞMALAR ÇÖZÜM OLMAZ

Çamuroğlu, "Bu milletin uzlaşma kapasitesine güveniyorum. Uzlaşacaklardır diye düşünüyorum. Ama sahtekarca uzlaşmaların çözüm olmayacağı kanaatindeyim. Dün birbirlerine Haçlı diyenlerin, hırsız diyenlerin, birbirlerine küfredenlerin koalisyon kurmasından hayırlı bir sonuç beklemiyorum. O koalisyon kim önce çekerse diğerini vuracak duygusuyla yapılacak bir koalisyondur. Ondan da hayırlı bir sonuç beklemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM PARTİLEŞME OLACAK

Türkiye'de yeni bir restorasyon dönemine girilmesi gerektiğini kaydeden Çamuroğlu, "Bu restorasyon dönemi ancak şöyle olabilir: Türkiye'nin dindarları ile laiklerinin, Türkleri ile Kürtlerinin, Alevileri ile Sünnilerinin büyük bir kucaklaşması ile olabilir. Bunu tek bir partinin başarabileceği bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ben önümüzdeki dönemde yeni partileşme olabileceğini ve AK Parti'nin pek çok kadrosunun, unsurunun bu yükü daha fazla taşıyamayacağını, yeni bir siyasi yola koyulacaklarını ve düşeceklerini düşünüyorum ve umut ediyorum." dedi.

AKP'DE BİR DE BİRDEN FAZLA ADAYLI BİR KONGRE GÖRSEK

AKP'nin bu saatten sonra yapması gereken şeyin sırtındaki vesayetlerden kurtulmak olacağını söyleyen Çamuroğlu, bir kongre çağrısı yaptı: "AK Parti kendi ayakları üzerine basan yeni bir yönetime sahip olmalı. Yüzde 10 kaybettik kardeşim, Kongre'ye gideriz, kongrede hesabını sorarız yüzde 10'un. Bugün AK Parti'nin her yerinden ayrı bir ses geliyor. Şikayet ettikleri genel başkan yardımcıları var. Şikayet ettikleri bakanlar var. Adaylar konusunda çok mutazarrırlar. Rastgele seçildiğini ileri sürüyorlar. Tepeden atandığını söylüyorlar. Bunların pek çoğunda haklılık payı var. O zaman gitsinler kongreye bir hesaplaşsınlar bakalım. Başka partilere kongre çağrısı yapmak kolay. CHP'nin için karışık, AK Parti'nin içi süt liman öyle mi? Yok böyle bir şey. Yüzde 10 oy kaybeden bir parti kendine çeki düzen vermek zorunda. Bir baksın kendine. Nerede hata yaptım desin Allah aşkına. İçeride Cumhurbaşkanı yüzünden kaybettik yok başbakan yüzünden kaybettikçiler birbirleriyle boğuşuyorlarsa, e onun da çözümü kongredir. Kongreye gitsinler bakalım. AK Parti tarihinde de birden fazla adaylı bir genel başkanlık seçimi olsa yani, bir görsek. Birden fazla adayın çıktığı bir kongre görsek mesela. Merkezin verdiği bir liste olmadığını görsek, birkaç liste olduğunu görsek. Hani demokrasi için kurulmuştu bu parti? Bunları görsek. Acaba başka bir genel başkan adayı çıksa dayak mı yer, başka liste çıksa tasfiye mi olur. Bunları bir görsek. Başka partiler için konuşmak kolay."

SARAY MUHATAPLARINI ÜRKÜTÜR, HER KORKU ZAMANLA ÖFKEYE DÖNÜŞÜR

Çamuroğlu, son olarak da Saray'a yönelik şu eleştirileri getirdi: "Saray soğuktur. Her Saray soğuktur. Saray'ın ben içinde yaşayanlara bile sıcak olduğu kanaatinde değilim. Ya şimdi ben bir sarayda yaşasam orada ev sıcaklığı almak mümkün değildir orada. O geniş koridorlar o yüksek tavanlar. O sütunlar arasında falan ya burası benim evim yuvam diyebilir misiniz? Bin 200 metrekarelik bir salonda mesela böyle bir şey diyebilir misiniz? Kendinizi karınca gibi hissedersiniz. Ya da tam tersi, bütün bu büyüklükleri yaratan benim haşa. Yani küçük dağları bıraktım şimdi büyük dağlar yaratıyorum. Bütün saraylar bence muhatap kalanları ürkütür. Zamanla her korku öfkeye dönüşür. Korku öfke üretir. Ben sarayla var olanların, o saraydan sonra hızla yok olduklarını düşünüyorum. O saraylardan sonra hızla yok olurlar. Kanaatim odur ki bu sonradan görme düzen Türkiye'de çok ömürlü olamaz. Yazıktır bu sonradan görmelik İslam adı altında başlığı altında yapılıyor."

Dolmabahçe Sarayı'nın Kırım Savaşı'nda ölenlerin üzerine kurulmuş bir saray olduğunu kaydeden Çamuroğlu, "AK Saray da son 30 yılda ölen 50 bin insanımız, 17 bin faili meçhulümüz, Suriye'de ölen binlerce insanın üzerine kurulmuştur. Tablo budur." diye kaydetti.