MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Yeniçeri, şu soruları yöneltti:

- Son 36 aydır Çankaya Müftülüğü ve yetkilileri tarafından ilçe sınırları içerisinde hizmet vermekte olan Kuran kursları için hayırsever vatandaşlarımızdan toplanan paraların miktarı TL cinsinden ne kadardır? Bu paraların denetimi nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır? Kaydı nasıl ve kimler tarafından tutulmaktadır?

- Bahsi geçen paraların ne kadarı Kuran kursu yapımı ve onarımı için harcanmıştır? Bu paralar ile ilçede kaç yeni Kuran kursu açılmıştır? Bunlar hangileridir?

- Çankaya Müftülüğüne bağlı Sebahattin Yıldız Camii ve Kuran kursuyla ilgili olarak yürütülmekte olan tadilat işlemlerine hangi tarihte başlanmıştır? Anılan camii ile Kuran kursunda yürütülmekte olan tadilat çalışmalarının 2 yıldır tamamlanamadığı bilgisi gerçeği yansıtmakta mıdır? Yansıtıyorsa, bu durumun gerekçeleri nelerdir? Tadilat çalışmalarının ne zaman tamamlanması öngörülmektedir?

- Bahse konu camii ve Kuran kursu için Çankaya Diyanet Vakfı Şubesi tarafından Sebahattin Yıldız Camii cemaatinden kaç defa ve hangi miktarlarda yardım toplanmıştır? Bu paraların akıbeti ne olmuştur?

- Bahse konu Kuran kursunun yapıldığı yerde ticari işletmeler açılması planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise, bu ticari kuruluşlar hangileridir?

Anılan Kuran kursu bünyesinde işe gelmediği halde maaş alan bazı üst düzey kamu bürokratlarının birinci dereceden akrabalarının bulunduğu iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?

- Son 36 aydır Çankaya Müftülüğü ve yetkilileri tarafından organize edilen konferans, panel ve seminerlerin sayısı kaçtır? Bunların konuları nelerdir? Bu etkinliklerde iktidar partisinin propagandasının yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikâyette bulunulmuş mudur? Bulunulduysa, bu şikâyetlerle ilgili yapılan işlemler nelerdir?

- Çankaya Müftülüğüne bağlı camilerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gönderilen vaizlerin Cuma vaazlarında iktidar partisi yanlısı vaaz ve nasihatlerde bulundukları iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır? Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikâyet yapılmış mıdır? Yapıldıysa, bu şikâyetlerle ilgili yapılan işlemler nelerdir?

- Çankaya Müftülüğünün düzenlediği etkinliklerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Başkan Müşaviri vb. görevlerde bulunan bazı yetkililer tarafından örneğin Çankaya’daki İncesu Hüdaverdi Camii’nde iktidar partisinin propagandasının yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’na şikâyette bulunulmuş mudur? Bulunulduysa, bu şikâyetlerle ilgili yapılan işlemler nelerdir?

- Çankaya Müftülüğünün iktidar partisiyle paralel hareket etmesine karşı çıkan din görevlilerine karşı müftülükte ‘özel bir ekip’ oluşturularak soruşturmalarla bu din görevlilerinin baskı altına alındığı iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?

- Bahse konu soruşturmalarda daha önce Adalet ve Kalkınma Partisinden belediye başkan aday adayı olan bir şahsın murakıp olarak ‘özel görevlendirildiği’ iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?

- Çankaya Müftülüğüne ait Maltepe’deki müftülük lojmanı hangi gerekçelerle, hangi usul ve bedel ile kimlere satılmıştır? Anılan lojman için teklif veren diğer kişi, kurum, kuruluş ve firmalar verdikleri teklifler ile birlikte hangileridir?

- Bahse konu Maltepe’deki lojmanın satılmasının ardından Çankaya Müftülüğünce Çukurambar semtinde bulunan lüks bir siteden lojman satın alındığı/kiralandığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Yansıtıyorsa, anılan lojman hangi usul ve bedeller ile kimlerden satın alınmıştır/kiralanmıştır?

- Son 36 aydır Çankaya Müftülüğüne ait olan, müftülük ve yetkililerince kullanılan Diyanet Vakfı tarafından tahsis edilen araçlar dâhil olmak üzere sayısı kaçtır? Bu araçlar hangileridir ve kimlere tahsis edilmiştir? Anılan her bir aracın son 36 ayda yaptığı KM kaçtır? Bahse konu her aracın ayrı belirtilmek suretiyle son 36 aylık akaryakıt gideri TL cinsinden ne kadardır?