Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, her şart altında halka, tabanlarına ve seçmenlerine şiddetle karşılık vermemeleri çağrısı yaptıklarını söyledi. Sancar, "Tabanımızın bu çatışmayı körükleyecek, saldırılara maruz kalan halkımızın bu çatışma senaryolarını yapanların ekmeğine yağ sürecek herhangi en ufak bir girişimde, bir eylemde bulunmamasını söylüyoruz. Biz yangına benzin dökecek her türlü adımın karşısında olduğumuzu da ısrarla vurguluyoruz." dedi.

Mithat Sancar, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Ülkenin acı ve karanlık günlerden geçtiğini belirten Sancar, hergün yeni ölüm haberleriyle sarsıldıklarını ve acının derinleştiğini kaydetti. Barış umudunun yitirilmemesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini dile getiren Sancar, çatışmanın mantığına teslim olma gibi bir lüksün ve hakkın olmadığını vurguladı.

"Öfkenin yükseldiği ortamlarda, bu öfkeyi yıkıcı kanallara sevk eden her türlü girişim, bedelini toplum olarak çok ağır olarak ödeyeceğimiz sonuçlar doğurur." diyen Sancar, iç çatışma ihtimalini yükselten, yangını körükleyen girişimlerden bahsetti.

Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Acil çatışmasızlık talebimiz var. Bir an önce silahların susması, ellerin tetikten çekilmesi talebimiz var. Çatışma devam ettikçe her acı yeni bir öfkenin sebebi haline getiriliyor. Her ölüm yeni bir ölümün gerekçesi olarak istismar ediliyor. Kaybolan her can bizden giden bir candır. Dünden beri gelen asker, polis ölüm haberleri bizleri derinden yaralamıştır. Ölenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm yurttaşlarımıza başsağlığı diliyoruz."

Bütün ölümlerin aynı derecede kendileri için acı derecede olduğunu vurgulayan Sancar, ölümler arasında bir hiyerarşi oluşturmanın insanlık duygularını temelden zedeleyen, hatta yok etmeye doğru götüren çok hatalı bir adım ve anlayış olduğunu kaydetti.

HDP binaları ile Kürt vatandaşlara yönelik Türkiye'nin değişik illerinde yapılan saldırıları anlatan Sancar, Türkiye halklarının kardeşçe, eşitlik temelinde, özgürlük içinde yaşamaları için yola çıkmış bir parti olduklarını belirtti. Bir soru üzerine Sancar, şu ifadeleri kullandı: "Bu saldırılara maruz kalan insanlar, bu devlete aidiyet duygularını yitirirler; yitirdiklerinde de sorumluluk, bunları engellemeyen, görevini yerine getirmeyen idarededir, hükümettedir, güvenlik kuvvetlerindedir. Hangi şartlar altında olursa olsun, bu görevi asla ihmal etme hakkı yoktur. Ülkede ağır şartlar yaşanıyor biliyoruz. Ülkede acı çok büyük, biliyoruz, güvenlik güçlerinin elemanlarının hayatlarını kaybettiği bu eylemlerden çok derin üzüntü duyuyoruz ama buda yöntem olamaz. Bunlara karşı tedbir almak ve çözüm aramak buradan geçmiyor.

Çözümün yolu bellidir; bu ülke bunu denedi, bu hükümet de bu yolun ne olduğunu en iyi bilen hükümetlerdendir. Yeniden çözüm sürecine dönüş, diyalog ve demokratik çözüm arayışı. Bunun dışında bir yol yok. Bunun dışındaki bütün yollar çıkmaz sokaktır. Biz her şart altında halkımıza, tabanımıza, seçmenimize saldırılara, kendilerini savunmak için elbette korumak için, kendilerini nasıl koruyacaklarına dair tedbirlerini almak; bunu söylediğimizde saldırma gibi anlaşılıyor; öyle değil. Hiçbir şekilde, hiçbir şart altında şiddetle karşılık vermemeleri çağrısı yapıyoruz. Tabanımızın bu çatışmayı körükleyecek, saldırılara maruz kalan halkımızın bu çatışma senaryolarını yapanların ekmeğine yağ sürecek herhangi en ufak bir girişimde, bir eylemde bulunmamasını söylüyoruz. Biz yangına benzin dökecek her türlü adımın karşısında olduğumuzu da ısrarla vurguluyoruz. Elimizdeki su ne kadarsa bu yangını söndürmek için kullanmaya kararlıyız. Bütün için bütün çabaları sürdüreceğiz."