Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta müzakerelerden sonuç alabilmek için Yunanistan'ın daha pozitif rol oynaması gerektiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti olmadan Doğu Akdeniz'de hiçbir kısıtlamanın ve bir adımın geçerli olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, buna müsaade etmeyeceklerini kaydetti.

Muhtarlar ve işadamları ile toplantılara katılmak için Mersin'e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Çavuşoğlu, bir gazetecinin Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Kıbrıs'la ilgili artık garantör olmak istemedikleri yönündeki Türkiye ve İngiltere'ye yaptığı çağrıyı Türkiye'nin nasıl
değerlendirdiğini sorması üzerine, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalarla da teyid edilmiş Kıbrıs'ta garantör ülke olduğunu hatırlattı.
Yunanistan'ın Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlaması için ve de bu yıl içinde bir çözüme ulaşılabilmesi için gayret sarfetmesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu "Rum tarafını teşvik etmesi lazım. Yunanistan da pozitif bir rol oynaması lazım. Türkiye bugün 2004'te olduğu gibi nasıl KKTC'nin yanında ise ve çözüm için herkesten bir adım önünde ise bu iddialı bir laf değil tüm eylemlerimizde söylemlerimizde zaten bu kanıtlanmıştır, bütün dünyanın da kabul ettiği bir şey. Yunanistan'ın da daha pozitif rol oynaması lazım ki bu yıl içinde bu müzakerelerden bir sonuç alalım. Kıbrıs'ta iki devlet, iki kurucu devletle birlikte bir çözüme ulaşalım. Yani 2013 yılı Şubat ayındaki iki liderin ortak açıklaması temeli üzerinde bir çözüme ulaşalım. İşte o zaman adadaki asker sayısı bakımından da Annan planına göre eğer kabul edilse idi Türkiye'nin 600 kadar askeri kalacaktı, Yunanistan'ın 900 civarında. Zaten adada bir barış çözüm olduktan sanra iki halk yan yana birlikte yaşamaya başladıktan sonra ve de tüm doğalgaz petrol dahil ekonomik çıkarlardan eşit bir şekilde faydanılmaya başlandıktan sonra iş kendiliğinden yürümeye devam eder." şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, bugün Türkiye'nin ve Yunanistan'ın yapması gereken şeyin adadaki müzakere sürecinin tekrar başlaması ve sonuç alınabilmesi için teşvik edici ve güven artırıcı adımlar konusunda olumlu yaklaşması olduğunu kaydetti.

'DOĞU AKDENİZ'DE HİÇBİR KISITLAMAYA MÜSAADE ETMEYİZ'

Mısır, Yununistan ve Güney Kıbrıs liderlerinin enerji paylaşımı için gerçekleştirdiği zirve ve çıkacak doğalgazın Mısır'a aktarılmasına Türkiye'nin yaklaşımının ne olduğu yönündeki soruya ise Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de daha önce Mısır'da gerçekleştirilen toplantılara gelince Türkiye Cumhuriyeti olmadan Doğu Akdeniz'de hiçbir kısıtlama, hiçbir adım geçerli değildir. Buna da müsaade etmeyiz. Son derece net." şeklinde cevap verdi.