CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya 2006-2014 arasında Türkiye'de 8 çocuğun biber gazından öldüğü, 146 çocuk yaralandığını belirterek İçişleri bakanı Efkan Ala’ya, “2014 Ocak ayından günümüze kadar kaç adet gaz bombası (gaz kapsülü) hangi ülkelerden hangi şirketlerden sipariş edildi.” diye sordu.

TBMM Başkanlığına Bakan Ala’nın yazılı cevaplaması talebiyle soru önergesi veren Süleyman Çelebi, tek bir eylemcinin ölümü üzerine Fransa’da yüksek basınçlı gaz bombasının Kasım ayı başında yasaklandığını ama AK Parti hükümetinin hala insana değil kendi güvenlik duvarlarına yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

"AKP İKTİDARI GAZ FİŞEKLERİYLE KARABASAN GİBİ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNE ÇÖKMEYE HAZIRLANIYOR"

AK Parti’nin, İç Güvenlik Paketi ile tüm bir toplumu baskı altına alıp sindirmeye çalışırken bir yandan sipariş ettiği öldürücü mermilerle bir yandan milyonlarca aldığı gaz fişekleriyle Türkiye’ye üzerine karabasan gibi çökmeye hazırlandığını vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti: “AKP seçimlerden sonra toplumsal muhalefetle sanki bir savaşa girecekmiş gibi hazırlanıyor. Demokrasi, özgürlük ve barış isteyenlerin karşısına mermi ile gaz ile barut ile çıkma hazırlığı yapıyor. Güney Kore’den lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yapan şirketten sipariş edilen biber gazı fişeklerinin teslimatı başladı. 1 milyon 900 bin adet gaz fişeğine ödenen rakamın 31,4 milyon lirayı bulduğu söyleniyor. Polise ve valilere aşırı yetki veren İç Güvenlik Paketi’yle ilgili tartışmalar sürerken Türkiye, Güney Kore’den gaz bombası siparişlerini teslim almaya başladı. Cumhuriyet gazetesinde ve sendika.org da çıkan haberlere göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kasım 2014’te Güney Kore’ye 1 milyon 900 bin adet gaz bombası sipariş etmişti.”

TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ GAZ FİŞEĞİ SİPARİŞLERİ

Güney Koreli DaeKwang’ın, Türkiye’nin Kasım ayında verdiği 1 milyon 900 bin adet biber gazı kapsülü siparişinin 100 bin adedini havayoluyla 19 Ocak’ta teslim ettiğinin ortaya çıktığını belirterek, konuya yakın kaynaklara göre 650 bin adet gaz bombası ise 9 Şubat’ta Güney Kore’den Türkiye’ye doğru yola çıktığını aktardı. Çelebi, OOC (Orient Overseas Container Line Limited) adlı gemi şirketinin taşıdığı biber gazı fişeklerinin ay sonuna doğru Türkiye’ye ulaşmasının beklendiğini, Şubat bitiminde 750 bin adet biber gazı fişeğinin tamamının Türkiye’ye teslim edilmiş olacağını belirterek, “Kore’de biber gazı ihracatını onaylayan ya da durdurabilen kurum olan Kore Savunma Tedarik Ajansı (DAPA), DaeKwang’ın Türkiye’ye yapacağı 1 milyon 10 bin adet biber gazı kapsülü ihracatını Aralık 2014’te onaylamıştı. Ancak DaeKwang’ın lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelendi. Bunun üzerine 19 Ocak’ta şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Türkiye’ye ilk teslimat da bu tarihte yapıldı. Firmanın ihracat izni askıya alınırken soruşturmanın ay sonunda tamamlanması bekleniyor. Ancak DaeKwang, soruşturma başlatılmadan önce aldığı izne tabi olarak siparişin ikinci kısmını da yolladı.” izahında bulundu.

Açıklamasını “Kalan 260 bin parçanın ise gemiyle sevkiyatına bu ay bitmeden başlanacak. DaeKwang’dan alımı yapan firmalar ise Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama. Şirketlerin yaptığı anlaşmaya göre Türkiye’nin 1 milyon 900 bin adet gaz bombası siparişini Mayıs 2015’e kadar 2 milyon 500 bin adede yükseltme hakkı bulunuyor. Ancak soruşturma sonunda DaeKwang’ın ihracat lisansının iptal edilip fabrikanın en az 6 ay kapanması ve DaeKwang Genel Müdürü Kim Hag-song’un tutuklanması bekleniyor.” diye sürdüren Süleyman Çelebi, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şunları sordu:

BAKAN EFKAN ALA’YA GAZ BOMBASI SORULARI

"2014 Ocak ayından günümüze kadar kaç adet gaz bombası (gaz kapsülü) sipariş edilmiştir?
2014 Ocak ayından günümüze sipariş edilen gaz bombaları hangi ülkelerden ve hangi şirketlerden yapılmıştır?
2014’ten itibaren sipariş edilen gaz fişeklerinin kaç adeti teslim alınmıştır?
Gaz kapsülü sipariş edilen DaeKwang’ın lisansının olmadığı doğru mudur? Lisansı olmayan bir şirketten gaz kapsüllerinin sipariş edildiği doğru mudur?
Tek bir eylemcinin ölümü üzerine Fransa’da yüksek basınçlı gaz bombası kasım başında yasaklandı. Türkiye’de gaz kapsülü nedeniyle 8 çocuğun ölmesi ve yüzlerce çocuğun yaralanmasına rağmen neden gaz bombası Türkiye’de yasaklanmadı? İnsan hayatının ve çocuklarımızın hayatının güvencesini sağlamak zorunda değil misiniz?
Güvenlik güçlerinin görevi çocuklarımızı korumak mıdır yoksa öldürmek mi? Gaz bombası kullanımından vazgeçmeyi ve verilen siparişleri insan hayatını korumak adına geri iade etmeyi düşünüyor musunuz?
Bu gaz kapsülleri sokak hareketlerini bastırmak ve muhalefeti susturmak için mi sipariş edilmiştir?"